Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
Verkooptips
Verkooptips

Prijs auto berekenen

De prijs speelt een grote rol bij het verkopen van je auto omdat het de interesse van potentiële kopers beïnvloedt. Een redelijke prijs vergroot je verkoopkansen. Vraag je te veel, dan haken mensen af. Vraag je te weinig, dan verlies je geld. Hoe je de prijs van een auto berekent, lees je hieronder.

Auto succesvol verkopen

Je staat op het punt om je auto te verkopen en je hebt mooie foto’s gemaakt en een duidelijke advertentietekst geschreven. Nu moet je nog de prijs van je auto berekenen. Dat kan best lastig zijn. Want wat is je auto eigenlijk waard? Om je auto snel en met succes te verkopen, moet je prijs niet veel hoger liggen dan die van vergelijkbare auto's. Veel potentiële kopers sorteren vaak de zoekresultaten op de laagste prijs, waardoor de goedkoopste auto vaak bovenaan in de zoekresultaten verschijnt. Uiteraard wil je een goede prijs voor je auto krijgen. Met de gratis AutoScout24 Waardebepaling kun je de juiste verkoopprijs vinden voor een snelle en succesvolle verkoop.

Zo werkt AutoScout24 Waardebepaling

Hoe de AutoScout24 Waardebepaling werkt? We leggen het graag even uit. AutoScout24 kijkt naar verschillende gegevens van je auto, zoals het merk, het model, het bouwjaar, het type brandstof, het vermogen, de kilometerstand en de transmissie. Dan vergelijkt de waardebepaling je auto met andere auto's van hetzelfde merk en model die te koop staan op AutoScout24. De aanbevolen verkoopprijs is een schatting, gebaseerd op gemiddelde prijzen in de AutoScout24 database. Het is dus geen garantie dat je je auto voor dit bedrag zult verkopen. Het geeft je gewoon een idee van wat vergelijkbare auto's doorgaans op AutoScout24 in Nederland kosten. Deze schatting wordt gemaakt op basis van 99% van alle vergelijkbare auto's.

Dagprijs auto berekenen

Het is natuurlijk niet verplicht om de AutoScout24 Waardebepaling te gebruiken. Je kunt ook zelf proberen de waarde van je auto in te schatten. Jij weet als eigenaar natuurlijk als geen ander wat er op en aan de auto zit en of je eventuele kostbare aanpassingen hebt doorgevoerd. Misschien heeft de auto wel een aangepast onderstel gekregen, duurdere wielen of een uitgebreide upgrade van de uitrusting. Heb je bijvoorbeeld net nieuwe banden laten monteren, dan hoeft de nieuwe eigenaar die kosten niet te maken. Al deze zaken zijn van invloed op de waarde van je auto. Maar wees realistisch bij het vaststellen van de prijs. Een te hoog bedrag kan de verkoop vertragen, terwijl een eerlijke prijs de verkoop kan versnellen. Wees ook open over het onderhoudsverleden en eventuele fabrieksgarantie, want dat kan interessant zijn voor potentiële kopers. Kortom: zorg ervoor dat je de auto zo aantrekkelijk mogelijk maakt voor een breed publiek.

Tips om de waarde te bepalen van je auto

Om je goed op weg te helpen met het bepalen van de dagprijs van je auto, is het verstandig een aantal zaken op een rij te zetten. Hieronder volgen enkele handige tips:

  • Onderzoek vergelijkbare advertenties: kijk naar vergelijkbare auto's die momenteel te koop zijn op websites zoals AutoScout24 om een idee te krijgen van wat vergelijkbare auto’s kosten.
  • Bouwjaar en kilometerstand: houd rekening met het bouwjaar van je auto en de kilometerstand. Nieuwere auto's met minder kilometers zijn over het algemeen meer waard.
  • Merk en model: het merk en het specifieke model van je auto hebben invloed op de waarde. Populaire en betrouwbare merken kunnen vaak meer opbrengen.
  • Onderhoudsgeschiedenis: een goed bijgehouden onderhoudsboekje kan de waarde van je auto verhogen. Zorg ervoor dat je alle reparaties en onderhoudsbeurten noteert.
  • Extra uitrusting: denk aan extra's zoals lederen bekleding, een zonnedak, navigatie of geavanceerde veiligheidsfuncties. Deze kunnen de waarde van je auto aanzienlijk verhogen.
  • Technische staat: laat je auto nakijken door een monteur om eventuele problemen op te sporen. Een goed onderhouden auto is meer waard.
  • Schade en cosmetische gebreken: beoordeel eventuele schade of cosmetische gebreken en overweeg om dit eventueel te (laten) repareren.
  • Marktvraag: let op de vraag naar jouw specifieke type auto. Sommige type auto’s, zoals SUV’s of elektrische auto’s, zijn extra populair en leveren daarom meer op.
  • Verbruik: zuinige auto's zijn vaak aantrekkelijker voor kopers en kunnen een hogere waarde hebben.
  • Professionele taxatie: overweeg een professionele taxateur in te schakelen om de waarde van je auto vast te stellen. Vooral als je een zeldzame of waardevolle auto hebt is dit raadzaam.

De waarde van een elektrische auto

Bij het berekenen van de waarde van elektrische auto's moet je rekening houden met zaken als oplaadmogelijkheden en de batterijconditie. Een elektrische auto met een 3-fase oplaadsysteem is bijvoorbeeld meer waard dan een met een 1-fase systeem, omdat het sneller kan opladen. Tegenwoordig kun je ook redelijk eenvoudig de staat van een accupakket laten controleren. Normaal gesproken verliest de batterij van een elektrische auto elk jaar ongeveer 2 procent van zijn capaciteit.

Wat vinden kopers interessant?

Kopers van occasions kijken niet alleen naar het uiterlijk en de motor van de auto. Ze hechten ook waarde aan andere aspecten, zoals extra functies. Een auto die is uitgerust met luxe opties zoals een panoramadak, airconditioning of verwarmbare stoelen heeft doorgaans een hogere waarde dan een basisversie waarbij je de ramen nog handmatig naar beneden moet draaien. Maar welke extra functies maken een auto nu echt aantrekkelijker voor kopers en duwen de prijs van een auto flink omhoog? Hieronder zetten we enkele gewilde opties op een rij.

  • (Adaptieve) cruise control
  • Achteruitrijcamera
  • Actieve rijhulpsystemen
  • Airco
  • Apple CarPlay & Android Auto
  • Bluetooth-connectiviteit
  • DAB+ radio
  • Elektrische stoelbediening
  • Geïntegreerde navigatie
  • Lederen bekleding
  • Multifunctioneel stuurwiel
  • Panoramadak
  • Premium geluidsinstallatie
  • Stoelverwarming
  • Stuurwielverwarming
  • Touchscreen

Onderhandelingsruimte

Het bepalen van de juiste verkoopprijs voor een auto kan lastig zijn, maar er zijn – zoals je uit dit artikel kunt opmaken – verschillende strategieën en hulpmiddelen die je kunt gebruiken om ervoor te zorgen dat je niet te veel of te weinig geld vraagt.

Als je alles goed overweegt, krijg je een duidelijk idee van wat een redelijke prijs zou kunnen zijn. Het is belangrijk een prijs te vragen die realistisch is, zodat je de verkoop niet moeilijker maakt dan nodig is. Onthoud dat kopers meestal wat van de prijs proberen af te halen, dus houd wat ruimte open voor onderhandelingen. Als je je auto snel hebt verkocht, had je waarschijnlijk een erg goede vraagprijs.

Dat is zeker mogelijk bij AutoScout24. Als je advertentie al wat langer online staat, dan is het wellicht interessant om de vraagprijs te verlagen zodat je de auto nóg aantrekkelijker maakt voor potentiële kopers. De prijs van een advertentie kun je altijd aanpassen, zowel omlaag als omhoog. Stel dat de waarde van een bepaalde uitvoering is gestegen, dan is het altijd mogelijk om ook een prijsverhoging door te voeren. Gebruikers van AutoScout24 hebben inzicht in de ‘prijshistorie’ van een advertentie. Ze kunnen precies zien wat de oorspronkelijke vraagprijs was. Op deze manier blijft het voor iedereen transparant.

De prijs van een occasion wordt beïnvloed door factoren zoals bouwjaar, kilometerstand, staat van onderhoud, eventuele schadehistorie en de populariteit van het model. Ook de aanwezigheid van opties zoals airconditioning, navigatie en een automaat kan de prijs beïnvloeden.

Naast de aanschafprijs zijn er bijkomende kosten zoals verzekering, wegenbelasting, brandstofverbruik en onderhoud. Voor een elektrische auto kan er bijvoorbeeld een laadpaal of laadabonnement bij komen.

Het berekenen van de prijs van een occasion (gebruikte auto) kan wat complexer zijn dan bij een nieuwe auto, omdat er meerdere factoren zijn die de waarde beïnvloeden. Houd rekening met:

  • Leeftijd: een jongere auto heeft doorgaans een hogere waarde dan een oudere auto.
  • Kilometerstand: hoe hoger de kilometerstand, hoe lager (meestal) de prijs, omdat meer kilometers vaak wijzen op meer slijtage.
  • Onderhoudsgeschiedenis: een auto met een goed gedocumenteerde onderhoudsgeschiedenis en regelmatige servicebeurten behoudt beter zijn waarde.
  • Schadeverleden: een auto zonder schadehistorie is vaak meer waard dan een auto die eerder een ongeval heeft gehad. Er zijn websites waar je een schadehistorie-check kunt doen op basis van het kenteken.
  • Staat van de auto: de algehele staat van de auto heeft grote invloed op de prijs. Controleer onder andere:
  • Interieur: zijn er scheuren of slijtageplekken?
  • Lakwerk: zijn er krassen, deuken of roestplekken?
  • Banden: hoeveel profiel hebben de banden nog?
  • Motor en remmen: functioneren deze nog goed zonder zichtbare gebreken?
  • Vraag en aanbod: bepaalde merken en modellen behouden hun waarde beter dan andere. Bijvoorbeeld, modellen van populaire en betrouwbare merken zoals Toyota en Volkswagen kunnen een hogere vraagprijs behouden. Elektrische auto’s of hybride modellen hebben ook vaak een hogere restwaarde, afhankelijk van de vraag naar milieuvriendelijke voertuigen.
  • Vergelijken maar: vergelijk prijzen van vergelijkbare occasions. Let hierbij op dezelfde leeftijd, kilometerstand en uitrustingsniveau om een eerlijke vergelijking te maken.
  • Apk-keuring: is de auto recent apk-gekeurd, of moet deze binnenkort opnieuw gekeurd worden?
  • Onderhoud en reparaties: een oudere auto kan meer onderhoud nodig hebben. Houd hier rekening mee in de prijsbepaling.
  • Garantie: sommige occasions worden verkocht met garantie, vooral bij merkdealers. Een auto met garantie kan iets duurder zijn, maar biedt meer zekerheid.

Deel artikel

Alle artikelen

Verhandeln

Je auto verkopen aan een particulier

Advies · Aan de slag met de verkoop
All raise the sellingchance - premium and plus listings

Snel je auto verkopen, hoe doe je dat?

Advies · Aan de slag met de verkoop
auto-kaufen

Auto verkopen aan een dealer - zo pak je dat aan

Advies · Aan de slag met de verkoop
Ontdek meer