Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
Verkooptips
Verkooptips

Overschrijvingsbewijs/tenaamstellingscode kwijt? Dit kun je doen

De tenaamstellingscode is de vervanger van het overschrijvingsbewijs en is nodig als je een auto verkoopt, exporteert of laat slopen. De code is belangrijk bij de registratie van een voertuig op naam van een nieuwe eigenaar. Overschrijvingsbewijs of tenaamstellingscode kwijt? Hieronder enkele tips.

Wat is een overschrijvingsbewijs?

Een overschrijvingsbewijs is een officieel document dat je nodig hebt bij de verkoop of overdracht van een motorvoertuig, zoals een auto. Het overschrijvingsbewijs bevat belangrijke informatie over het voertuig en wordt gebruikt om de tenaamstelling van het voertuig over te dragen van de ene eigenaar naar de andere. Het overschrijvingsbewijs is per 1 januari 2014 vervangen door de tenaamstellingscode.

Wat is een tenaamstellingscode?

De tenaamstellingscode staat op de kentekencard en heeft dezelfde functie als het overschrijvingsbewijs. De tenaamstellingscode is een unieke identificatiecode die bestaat uit twee componenten, Deel 1 en Deel 2. De complete code bestaat uit in totaal 9 cijfers.

Het eerste deel van de tenaamstellingscode krijg je als je een voertuig koopt. Het tweede deel van de code krijg je – inclusief de kentekencard – per post toegezonden door de RDW. Heb je de twee codes samen, dan kun je hem opschrijven op het document van de RDW. Deze code heb je nodig als je een voertuig wilt verkopen, inruilen, schorsen, slopen of exporteren. Het is dus ontzettend belangrijk om de tenaamstellingscode goed te bewaren

Wat gebeurt er als ik geen overschrijvingsbewijs of tenaamstellingscode heb?

Als je het overschrijvingsbewijs of de tenaamstellingscode niet meer kunt vinden, dan is dat niet meteen een probleem. Wettelijk gezien moet je als eigenaar van de auto wel altijd een van deze documenten in je bezit hebben. Dat betekent dat je altijd je kentekencard bij je moet hebben, of dat je thuis Deel 2 of Deel 3 van het overschrijvingsbewijs in de la moet hebben liggen. Zonder dit bewijs kun je geen schorsing van de motorrijtuigenbelasting aanvragen of je auto verkopen.

Overschrijving

Zo vraag je een nieuwe tenaamstellingscode aan

Zonder overschrijvingsbewijs of tenaamstellingscode kun je je auto niet verkopen of schorsen. Je zult dus een nieuwe moeten aanvragen. Om een nieuwe tenaamstellingscode aan te vragen ga je naar de website van de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) op www.rdw.nl. Op de website zoek je naar de pagina waar je de tenaamstellingscode kunt aanvragen.

Op de aanvraagpagina moet je jezelf identificeren en enkele gegevens verstrekken om je aanvraag te kunnen verwerken. Dit omvat je persoonlijke gegevens en het kenteken van het voertuig waarvoor je de tenaamstellingscode wilt aanvragen.

Houd er rekening mee dat er kosten verbonden zijn aan het aanvragen van een nieuwe tenaamstellingscode, dus zorg ervoor dat je je bankgegevens bij de hand hebt.

Na het indienen van je aanvraag en betaling wordt de nieuwe tenaamstellingscode verwerkt. Je ontvang vervolgens twee e-mails. In de tweede e-mail staat een link naar jouw nieuwe tenaamstellingscode. Deze blijft 40 dagen beschikbaar. Zorg ervoor dat je het bestand met de tenaamstellingscode goed bewaart. Na ontvangst van jouw nieuwe tenaamstellingscode is de oude code niet meer geldig. Jouw kenteken blijft wel hetzelfde.

Met de nieuwe tenaamstellingscode kun je je auto overschrijven via het internet, bij een RDW-balie of een Post NL-locatie met kentekenloket. Heb je een nieuwe tenaamstellingscode aangevraagd en heb je toch je oude code teruggevonden? Dan is het helaas niet mogelijk om de aanvraag te stoppen en geld terug te krijgen.

Kentekenbewijs en tenaamstellingscode van je leaseauto verloren

Ben je het kentekenbewijs – én dus een deel van de tenaamstellingscode – van je leaseauto kwijt? Dan moet je andere stappen ondernemen dan hierboven. De auto staat namelijk in de meeste gevallen niet op jouw naam. De auto is eigendom van de leasemaatschappij. Je moet daarom contact opnemen met de leasemaatschappij. Die zullen bij de RDW een nieuw kentekenbewijs aanvragen. In sommige gevallen brengt de leasemaatschappij voor deze handeling extra kosten in rekening.

Tenaamstellingscode overlijden eigenaar

Als je via een erfenis in het bezit van een auto komt, moet je het voertuig binnen 5 weken overschrijven op jouw naam. Dit geldt ook als je de partner bent van de overledene.

Als erfgenaam dien je online het kentekenbewijs en/of de tenaamstellingscode aan te vragen op naam van de overledene. Deze documenten bevatten de gegevens van de overleden persoon. De RDW zal de documenten dan naar het adres van de overledene sturen. Ondertussen moet je er als erfgenaam voor zorgen dat zaken zoals de APK-keuring, verzekering en wegenbelasting in orde zijn. Besluit je van de erfenis af te zien, dan moet je de auto binnen vijf weken verkopen.

Dit moet je doen als je je kentekenbewijs kwijt bent

Als je je kentekenbewijs kwijt bent, moet je snel een paar stappen ondernemen om problemen te voorkomen. Eerst en vooral, doe aangifte bij de politie. Hiermee voorkom je mogelijke fraude. Daarna moet je contact opnemen met de RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer) om een nieuw kentekenbewijs aan te vragen. Dit kun je online doen of door een formulier in te vullen en op te sturen. Op het formulier vul je je naam, e-mailadres, Burgerservicenummer, het kenteken en chassisnummer van je voertuig in. Je hebt ook de meldcode nodig, die bestaat uit de laatste 4 cijfers van het voertuigidentificatienummer (VIN). Dat nummer is te vinden op het chassis of frame van je voertuig.

Je kunt alleen een nieuw kentekenbewijs aanvragen als de auto op jouw naam staat, op naam van jouw bedrijf, of als je iemand anders toestemming geeft om dit namens jou te doen. Het aanvragen van een nieuw bewijs kost ongeveer 35 euro.

Het duurt meestal twee tot vier werkdagen voordat je het nieuwe bewijs in huis hebt. Als je nog oude papieren kentekendelen hebt, kun je die weggooien, want ze zijn niet meer geldig.

Als je later je oude kentekenbewijs terugvindt nadat je al een nieuwe hebt aangevraagd, kun je de aanvraag niet annuleren. Je ontvangt dan toch een nieuw kentekenbewijs en krijgt je geld niet terug.

FAQ

Nee, dat kan niet. Als je je auto verkoopt, moet je altijd je kentekencard of het papieren kentekenbewijs laten zien. Bij het papieren kentekenbewijs moeten dan Deel 2 of Deel 3 aanwezig zijn, afhankelijk van de leeftijd van de auto.

Nee. Je hebt dit bewijs ook nodig als je auto naar de sloop gaat of als je van plan bent om je auto te exporteren.

Meestal zal de financiering eerst afgelost moeten worden en dient de financieringsmaatschappij toestemming te geven, voordat je het overschrijvingsbewijs terugkrijgt en je auto kunt verkopen.

Als je ontdekt dat je kentekencard niet geldig is, moet je eerst een nieuw kentekenbewijs aanvragen. Alleen dan kun je overschrijven of je voertuig schorsen. Als je merkt dat de tenaamstellingscode en de kentekencard niet bij elkaar horen, maar de kentekencard op zichzelf wel geldig is, dan moet je ook een nieuwe tenaamstellingscode aanvragen.

Deel artikel

Alle artikelen

Verhandeln

Je auto verkopen aan een particulier

Advies · Aan de slag met de verkoop
All raise the sellingchance - premium and plus listings

Snel je auto verkopen, hoe doe je dat?

Advies · Aan de slag met de verkoop
auto-kaufen

Auto verkopen aan een dealer - zo pak je dat aan

Advies · Aan de slag met de verkoop
Ontdek meer