Kentekenbewijs kwijt?
Het kan iedereen overkomen: je raakt je kentekenbewijs kwijt. Misschien ben je het ergens vergeten, maar het kan ook gebeuren dat je kentekenbewijs in het dashboardkastje lag en dat je auto vervolgens is gestolen. Misschien is je card onverhoopt beschadigd geraakt, doordat je hem bijvoorbeeld in je broekzak hebt opgevouwen. Wat de reden ook is, zonder een geldig bewijs dat de auto op jouw naam staat, kun je niet aantonen dat jij de eigenaar bent van de auto. Weet je zeker dat je het kentekenbewijs kwijt bent? Dan is van groot belang dat je eerste aangifte doet bij de politie. Zodoende kan het oude gestolen, verloren of beschadigde kentekenbewijs als ongeldig worden aangemerkt.
Wat is een kentekenbewijs?
Het kentekenbewijs dient als bewijsstuk wie de rechtmatige eigenaar is van een voertuig. Sinds 1 januari 2014 is er een nieuw kentekenbewijs. Het oude, papieren kentekenbewijs was te gevoelig voor fraude.
Er is voor het nieuwe kentekenbewijs veel veranderd, vooral de kentekencard, die de verschillende delen van het oude kentekenbewijs vervangt. Het is een modern document op creditcardformaat. Op deze kaart zijn de voornaamste gegevens in een oogopslag af te lezen. Het kentekennummer van het voertuig, de datum van de eerste inschrijving, de namen en adressen van de eigenaar of houder, de meldcode, het merk en type van het voertuig, identificatienummers en enkele technische gegevens. Deze informatie staat ook op de (beperkt toegankelijke) chip, die daarnaast nog meer gegevens, verstrekt door de fabrikant, over het voertuig prijsgeeft. Wie meer voertuiggegevens willen inzien, kunnen deze checken via de website van de RDW.
Soorten kentekenbewijzen
Naast het reguliere kentekenbewijs bestaan er in Nederland verschillende soorten kentekenbewijzen, die gebruikt worden voor specifieke situaties en doeleinden. Het eendagskentekenbewijs bijvoorbeeld is handig in het geval iemand tijdelijk met een niet-geregistreerd voertuig de Nederlandse wegen op wil. Dit kentekenbewijs is geldig voor slechts één dag en biedt de eigenaar de mogelijkheid om bijvoorbeeld een auto te verplaatsen voor onderhoud of verkoop.
Een ander voorbeeld is het doorvoerkentekenbewijs, dat wordt gebruikt voor voertuigen die tijdelijk door Nederland moeten reizen zonder hier geregistreerd te zijn. Daarnaast zijn er internationale kentekenplaten zoals BN, GN, CD of CDJ-kentekens, die worden toegewezen aan voertuigen van buitenlandse diplomaten en internationale organisaties. Deze kentekens genieten diplomatieke immuniteit en hebben speciale privileges op het gebied van verkeersregels en parkeren. Tot slot is er het grensverkeerkenteken, dat wordt gebruikt voor voertuigen die de Nederlandse grens oversteken voor een korte periode en niet permanent geregistreerd hoeven te worden.
Mag ik nog rijden zonder kentekenbewijs?
Het is in Nederland verplicht om je kentekenbewijs bij je te hebben als je met een voertuig op de openbare weg rijdt. Het niet bij je hebben van je kentekenbewijs kan leiden tot boetes of andere juridische problemen, omdat je niet kunt aantonen dat je de eigenaar van het voertuig bent. Het kentekenbewijs dient namelijk als bewijs van eigendom en identificatie van het voertuig. Zorg er daarom altijd voor dat je het kentekenbewijs bij je hebt wanneer je met de auto de weg op gaat. Bij een politiecontrole kan ernaar gevraagd worden. Heb je geen kentekenbewijs op zak, dan riskeer je een boete van minimaal 45 euro.
Belangrijk document
Het is in Nederland verplicht om altijd je kentekenbewijs bij je te hebben wanneer je met een voertuig op de openbare weg rijdt. Dit document is essentieel omdat het dienst doet als bewijs van eigendom en identificatie van je voertuig. Het niet kunnen tonen van je kentekenbewijs kan resulteren in boetes en juridische complicaties, aangezien je niet kunt aantonen dat je de legitieme eigenaar van het voertuig bent.
Zorg er dus altijd voor dat je je kentekenbewijs bij je hebt wanneer je de weg op gaat. Bij politiecontroles kan hierom worden gevraagd, en het niet kunnen tonen ervan kan leiden tot een boete van ten minste 45 euro.
Kentekenbewijs kwijt: dit moet je doen
Indien je ooit je kentekenbewijs verliest, dien je onmiddellijk stappen te ondernemen om dit probleem aan te pakken. Zoals eerder vermeld, moet je onmiddellijk aangifte doen bij de politie om mogelijke fraude te voorkomen.
Vervolgens moet je contact op te nemen met de RDW om een vervangend kentekenbewijs aan te vragen. Dit kan online of via een fysiek aanvraagformulier worden gedaan. Op het formulier dien je je naam, e-mailadres, burgerservicenummer (BSN), het kenteken en chassisnummer in te vullen. Voor de aanvraag is ook de meldcode vereist, die bestaat uit de laatste vier cijfers van het voertuigidentificatienummer (VIN). Dit VIN is ingeslagen op het chassis of frame van je voertuig.
Het is belangrijk op te merken dat je alleen een vervangende kentekencard kunt aanvragen als de auto op jouw naam staat, of op de naam van je bedrijf. Het is ook mogelijk om iemand anders toestemming te geven om namens jou een aanvraag in te dienen. De kosten voor het aanvragen van een nieuw bewijs bedragen ongeveer 35 euro.
Het duurt doorgaans twee tot vier werkdagen voordat je het nieuwe bewijs ontvangt. Als je nog oude papieren kentekendelen hebt, kun je deze vernietigen, aangezien ze niet meer geldig zijn. Als je je oude kentekenbewijs terugvindt nadat je al een nieuwe hebt aangevraagd, is het belangrijk te weten dat de aanvraag niet kan worden geannuleerd, en je ontvangt dus een nieuw kentekenbewijs zonder restitutie van kosten.
Verlies van het kentekenbewijs van een leaseauto
Indien je het kentekenbewijs van een leaseauto verliest, dien je andere stappen te ondernemen dan hierboven beschreven. In de meeste gevallen staat de leaseauto namelijk niet op jouw naam, maar is de auto eigendom van de leasemaatschappij. Daarom dien je contact op te nemen met de leasemaatschappij, die vervolgens bij de RDW een nieuw kentekenbewijs zal aanvragen. Houd er rekening mee dat sommige leasemaatschappijen mogelijk extra kosten in rekening brengen voor deze dienstverlening.
Spoedaanvraag voor een nieuw kentekenbewijs
Een spoedaanvraag is alleen mogelijk wanneer je een auto koopt en je kentekenbewijs kwijt bent. In dat geval moet je persoonlijk naar een RDW-keuringsstation gaan om de aanvraag in te dienen. Als je je kentekenbewijs verloren hebt, is een spoedaanvraag helaas niet mogelijk.
Kentekenbewijs overschrijven na overlijden van de eigenaar
Als je een auto erft, moet je het voertuig binnen 5 weken overschrijven op jouw naam, zelfs als je de partner bent van de overledene. Als erfgenaam dien je online het kentekenbewijs en/of de tenaamstellingscode aan te vragen op naam van de overledene. Deze documenten bevatten de gegevens van de overleden persoon, en de RDW zal ze naar het adres van de overledene sturen. Ondertussen dien je als erfgenaam ervoor te zorgen dat zaken zoals de APK-keuring, verzekering en wegenbelasting in orde zijn. Als je besluit af te zien van de erfenis, moet je de auto binnen vijf weken verkopen.
Oud kentekenbewijs teruggevonden?
Als je plotseling je verloren kentekenbewijs terugvindt, moet je niet meteen juichen, tenzij je nog geen nieuw kentekenbewijs hebt aangevraagd. Als je dit wel hebt gedaan, is het helaas niet mogelijk om de aanvraag te annuleren en ontvang je gewoon een nieuw kentekenbewijs zonder restitutie van kosten.
Alleen de tenaamstellingscode kwijt
De tenaamstellingscode is een persoonlijke code die wordt gebruikt bij de overschrijving van een voertuig op naam van een nieuwe eigenaar, bij het slopen, schorsen of uitvoeren van een auto. Deze code bestaat uit vier cijfers en is strikt persoonlijk. Als je de tenaamstellingscode kwijtraakt, dien je bij de RDW een nieuwe aan te vragen. Als het voertuig op jouw naam staat en je DigiD hebt, of als het op naam van jouw bedrijf staat en je eHerkenning hebt, kun je de code direct downloaden via de website van de RDW. Vervolgens vraag je jouw nieuwe tenaamstellingscode aan en betaal je met iDEAL. Je ontvangt twee e-mails, waarvan de tweede een link bevat naar je nieuwe tenaamstellingscode, die 40 dagen geldig blijft. Zorg ervoor dat je het bestand met de tenaamstellingscode goed bewaart. Na ontvangst van de nieuwe code is de oude niet meer geldig, maar je kenteken blijft hetzelfde.
Papieren kentekenbewijs omwisselen voor een kentekencard
In Nederland is het mogelijk om een papieren kentekenbewijs om te wisselen voor een kentekencard, die handiger en veiliger is. Dit kan eenvoudig via de website van de RDW. Je dient het kenteken en het voertuigidentificatienummer (VIN) door te geven, dat te vinden is op de achterkant van het kentekenbewijs, deel IA. Nadat de aanvraag is verwerkt, stuurt de RDW per post een nieuwe kentekencard. Het kenteken van je voertuig blijft hetzelfde, en je ontvangt een dag later de tenaamstellingscode die bij het nieuwe kentekenbewijs hoort. Het oude papieren kentekenbewijs, dat uit drie delen bestaat, is dan niet meer geldig en dien je zelf te vernietigen door het door te knippen.