Stap voor stap
Voor het fotograferen van een auto gelden diverse regels. Maar welke regels zijn dat precies? In dit artikel leggen we stap voor stap alle punten uit zodat jij je auto op de beste manier kunt vastleggen. Want vergeet niet dat goede foto’s het verschil kunnen maken of een potentiële koper wel of niet op de advertentie klikt. Als je zelf zoekt naar een toffe occasion, is het ook prettig als er goede en vooral duidelijke foto’s bij een advertentie zijn gebruikt.
Blinkend schoon
Regel één: een schoongewassen auto is een must. Vooral met detailfoto’s wil je geen vuil of stof zien. Verwijder ook de lege waterflesjes uit je auto en maak ook alle opbergruimtes vrij van rommel en persoonlijke spullen. Scheelt weer een hoop werk in Photoshop. Plus, een schone en opgeruimde auto wil zeggen dat de huidige eigenaar zuinig is op zijn wagen – een geruststellend idee voor de volgende koper.
Vrij kader
Zorg altijd dat de auto het middelpunt van de foto is en dat de auto een vrij kader/wat ruimte eromheen heeft. Zo kun je de foto indien nodig altijd nog wat bijsnijden. Bovendien kijkt het gewoon prettig als er wat ruimte rondom de auto zit, helemaal als de foto in kwestie gebruikt wordt als de hoofdfoto van de advertentie. Deze hoofdfoto is direct op de hoofdpagina te zien. Geïnteresseerden krijgen zo direct een algemene indruk van de auto.
Locatie
Een soort van ongeschreven regel is dat je auto’s alleen op een verhard wegdek mag fotograferen. Dat is de natural habitat van een auto. Of het moet een offroader betreffen, dan mag de auto ook op gras, gravel of modder staan. Zo creëer je niet alleen sfeer, maar het weerspiegelt ook meteen de potentie van dat type auto. Fotografeer jij je auto op een mooi dijkje, dan zal dat ongetwijfeld meer emotie bij een potentiële koper losmaken dan in een donkere garage aan huis of in een weiland. Kies de locatie dus zorgvuldig uit en zorg ervoor dat het vooral een rustige omgeving is.
Belichting
Overbelichting zorgt ervoor dat details van de auto niet goed zichtbaar zijn en dat kleuren vertekenen. Vermijd tegenlicht, fotografeer altijd met de zon mee. Zachter of warmer licht oogt mooier en is makkelijk fotograferen. Kies daarom een moment in de ochtend of namiddag, wanneer de zon niet op zijn felst is. Wanneer je auto’s fotografeert, houd er dan rekening mee dat je zelf (of andere lichten of objecten) niet te zien zijn in de reflectie. Dat staat zo slordig. Een tip: foto’s maken met bewolking is eenvoudiger dan fotograferen in vol zonlicht. Met bewolking is het licht zachter, waardoor de auto beter in beeld komt.
Exterieur
Voor een meer stoere look, draai je de wielen licht naar je toe. Wil je een meer neutrale look, dan kun je de wielen het beste recht houden. Laat de koplampen shinen! Deze mogen gerust aan staan wanneer je buiten staat te fotograferen; dat geeft net wat meer aantrekkingskracht. Tip: de lijnen van een auto komen het mooiste uit als je deze laag vanuit een hoek van 45 graden fotografeert, de auto oogt dan iets langer en sneller. Dus door de knieën maar voor het beste resultaat.
Interieur
Vergeet de binnenkant van de auto niet te fotograferen. Kopers willen zien welke opties/systemen de auto biedt. Fotografeer dus ook zaken als audio, airco of stoelverwarming. Laat daarbij de motor lopen zodat de meters op het dashboard / instrumentarium in werking zijn. Zo is ook de actuele kilometerstand te zien en kan de koper vaststellen dat er geen waarschuwingslampjes branden wat mogelijk duidt op technische mankementen. Ook het infotainmentsysteem kun je op een interessant scherm laten staan; bijvoorbeeld de navigatie. Tip: fotografeer vanaf de achterbank, zo heb je een ruim overzicht van het dashboard.
Zorg voor een totaalpakket
Je bent nu al op de hoogte van diverse fotografietips. Ook belangrijk: zorg voor een totaalpakket aan foto’s. Zorg ervoor dat alle belangrijke componenten van een auto zijn gefotografeerd. In een advertentie kun je toch meerdere foto’s kwijt, dus is het fijn dat je minimaal twintig foto’s hebt. Zodoende kun je uiteindelijk een selectie maken van de beste vijftien foto’s. Het kan zijn dat een potentiële koper meer foto’s wenst. Het is dan erg prettig als je die foto’s al hebt gemaakt. Denk dus mee met de toekomstige eigenaar. Wat is het profiel van de banden? Fotografeer de onderhoudsdocumenten. Fotografeer ook eventuele beschadigingen. Maak detailfoto’s. Hoe completer het fotopakket, hoe beter je voorbereid bent en hoe sneller je kunt reageren op een reactie van een eventuele koper.
Welke zaken moet ik fotograferen als ik mijn auto wil verkopen?
Hoe weet je nu wat je moet fotograferen? In principe ligt dat voor de hand. De voorkant, zijkant, achterkant en het interieur zijn een absolute must. Maar denk ook aan de kleine details. We helpen je op weg met twintig zaken die je kunt fotograferen.
- Voorkant
- Achterkant
- Zijkant
- Alle wielen
- Bandenprofiel
- Type autoband
- Stoelen voorin
- Stoelen achterin
- Bekleding
- Dashboard
- Stuurwiel
- Infotainmentsysteem
- Vloermatten
- Eventuele beschadigingen
- De motor
- Het (digitale) instrumentarium
- Bagageruimte
- Unieke details
- Onderstel
- Panoramadak (indien aanwezig)