Hoeveel tijd een elektrische auto nodig heeft om op te laden, hangt af van verschillende factoren. Denk aan de auto zelf, het laadpunt en andere factoren, zoals:
Batterijcapaciteit en batterijstatus
Hoe groter de batterijcapaciteit - d.w.z. de hoeveelheid elektrische energie die maximaal kan worden opgeslagen - hoe verder een elektrische auto kan rijden op een enkele lading. Dit betekent ook dat het opladen tot 100% meer tijd in beslag kan nemen. Belangrijk om te weten: opladen van 0 tot 20% en van 80 tot 100% duurt langer dan wanneer de laadstatus zich in het middenbereik bevindt. Zorg er dus voor dat het batterijniveau tussen 20 en 80% blijft, want dit houdt de laadtijd zo kort mogelijk.
Buitentemperatuur
Een erg hoge of lage buitentemperatuur heeft ook invloed op de laadsnelheid.
- Kou vertraagt de chemische reactie in de batterij en vermindert de prestaties. Te lage temperaturen kunnen het laadproces zelfs volledig verhinderen.
- Warmte zorgt ervoor dat de temperatuur in de batterij stijgt. Om schade door oververhitting te voorkomen, wordt de laadsnelheid automatisch vertraagd.
Laadvermogen van de elektrische auto en het laadpunt
Het laadvermogen is de maximale stroomsterkte waarmee een elektrische auto kan worden opgeladen. Hoe hoger het laadvermogen, hoe korter de laadtijd. Maar dan moet het laadpunt dit wel kunnen leveren. In de regel geldt: de zwakste schakel bepaald de werkelijke laadsnelheid.
Terwijl AC-laders meestal tot 11 of 22 kW leveren, bieden DC-snelladers vermogens tot 350 kW . Wil je je elektrische auto zo snel mogelijk opladen? Gebruik dan een lader die overeenkomt met het maximale laadvermogen van jouw auto.