Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.

Elektrische auto opladen

Alles wat je moet weten over het opladen van elektrische auto’s

Het opladen van elektrische auto’s roept bij sommigen nog vragen op. Daarom leggen we op deze pagina uit welke mogelijkheden en technologieën er zijn voor het opladen van elektrische auto’s.

Hoe lang moet een elektrische auto opladen?

Er zijn drie belangrijke factoren die de oplaadtijd van een elektrische auto beïnvloeden:

Ladeleistung

Laadvermogen

Dit is het maximale stroomsterkte waarmee de batterij van een elektrische auto kan worden opladen, uitgedrukt in kW. Hoe hoger het laadvermogen, hoe sneller het opladen gaat.

Akkukapazität

Capaciteit batterij

Dit is de hoeveelheid energie die de batterij kan opslaan, uitgedrukt in kWh. In het algemeen geldt: hoe hoger de batterijcapaciteit, hoe groter de actieradius, maar ook hoe langer het duurt om die volledig op te laden.

Außentemperatur

Buitentemperatuur

Koude en hitte kunnen het opladen van de batterij van elektrische auto’s vertragen, omdat de temperatuur de chemische processen in de batterij beïnvloedt.

De laadtijd voor elektrische auto's berekenen

Om de oplaadtijd te berekenen, voer je de accucapaciteit en het oplaadvermogen van de auto of het oplaadpunt in de volgende formule in:

oplaadtijd elektrische auto berekenen

Mann lädt weißes E-Auto

Elektrische auto's met een korte laadtijd

Voor mensen die veel rijden is snel opladen een groot voordeel. In deze tabel zie je 12 elektrische auto's die bijzonder snel opladen.

Model Batterijcapaciteit (netto) Actieradius (WLTP) Laden met 11 kW wisselstroom (AC) 0-100% Laden via snellaadstation (DC) 20-80%
Tesla Model 3 57,5 kWh 554 km ca. 6 uur 50 min ca. 20 min (max. 170 kW)
Hyundai IONIQ 5 74 kWh 507 km ca. 8 uur 45 min ca. 19 min (max. 233 kW)
Polestar 2 Dual Motor 75 kWh 487 km ca. 7 uur 50 min ca. 30 min (max. 150 kW)
Volkswagen ID.4 pro 77 kWh 528 km ca. 9 uur 5 min ca. 35 min (max. 135 kW)
BMW i4 eDrive35 66 kWh 483 km ca. 7 uur 50 min ca. 22 min (max. 180 kW)
Mercedes-Benz EQE 300 89 kWh 622 km ca. 10 uur 25 min ca. 30 min (max. 170 kW)
Ford Mustang Mach-E RWD 72,6 kWh 470 km ca. 8 uur 30 min ca. 29 min (max. 150 kW)
Peugeot E-2008 46,3 kWh 333 km ca. 5 uur 40 min ca. 29 min (max. 100 kW)
Renault Megane E-Tech EV60 60 kWh 470 km ca. 7 uur ca. 29 min (max. 130 kW)
Audi Q4 e-tron 40 76,6 kWh 520 km ca. 9 uur ca. 35 min (max. 135 kW)
Volvo XC40 Recharge 67 kWh 467 km ca. 8 uur ca. 30 min (max. 135 kW)
Skoda Enyaq iV 60 58 kWh 397 km ca. 6 uur 50 min ca. 30 min (max. 120 kW)

Elektrische auto’s met korte laadtijden

Snelladen kan een voordeel zijn voor wie veel rijdt. De tabel toont tien elektrische auto's die bijzonder snel kunnen opladen:

Elektrische auto’s

Ontdek nu de beste aanbiedingen en modellen bij AutoScout24

Laadpalen in Nederland

Een goede laadinfrastructuur is belangrijk voor de doorbraak van elektrisch rijden. Gelukkig behoort Nederland tot de beste landen in Europa.

Toonaangevend laadnetwerk

Nederland behoort met zijn laadinfrastructuur voor elektrische voertuigen tot de koplopers in Europa. Inmiddels (peildatum maart 2024) zijn er meer dan 150.000 semi-publieke laadpunten beschikbaar. Het aantal snellaadpunten bedraagt inmiddels ruim 4.500. Daarmee is het aantal laadpunten in Nederland ruim verdrievoudigd ten opzichte van vijf jaar geleden. Zonder de thuisladers meegerekend, is er nu voor iedere 4,6 stekkerauto’s (EV + PHEV) een semi-publiek laadpunt beschikbaar. Daarmee heeft Nederland de grootste laaddichtheid van Europa. Als we alle thuisladers wel meetellen, zijn we in 2023 de grens van 500.000 laadpunten voorbijgegaan.

AC und DC Ladestationen

AC- en DC-laadstations: Wat is het verschil?

AC-laadstations Dit zijn ‘gewone’ laadpunten, die werken met wisselstroom. Dit wordt door de elektrische auto omgezet in gelijkstroom. AC-laadpunten zijn bijvoorbeeld openbare of privélaadpalen, of het stopcontact thuis.

DC-laadstations Dit zijn de snellaadstations, die werken met gelijkstroom. Dat is al direct de stroomsoort die de auto nodig heeft, waardoor het opladen (veel) sneller gaat.

Kostenlose Lademöglichkeiten

Gratis opladen

Soms bieden winkelcentra of gemeenten gratis oplaadmogelijkheden aan. Dan kun je een bepaalde tijd of zelfs onbeperkt gratis opladen. Nu elektrisch rijden steeds gangbaarder wordt, worden gratis oplaadmogelijkheden echter steeds minder vaak aangeboden.

Parkplatz mit Tanksymbol

Laadpunten van bedrijven

Sommige bedrijven willen elektrisch rijden bij hun werknemers en/of klanten bevorderen. Ze komen hen bijvoorbeeld tegemoet met laadpunten die tijdens het werk of een werkbezoek gebruikt kunnen worden.

Flexibel opladen met een eigen laadstation: de wallbox

Een wallbox is een laadpunt voor een elektrische auto bedoeld voor thuis. En wallbox suggereert dat die aan de muur is bevestigd, maar dat hoeft niet altijd. Dit zijn de voordelen:

check
Hoog laadvermogen
check
Altijd voor jou beschikbaar
check
Goed beveiligd
check
Intelligente aanvullende functies
check
Kostenbesparing door eigen stroomtarieven
check
Mogelijkheid om te laden met eigen zonnepanelen

Vind de juiste wallbox voor je elektrische auto

Hier moet je op letten als je een wallbox wilt kopen:

Ladeleistung

Laadvermogen

Een wallbox heeft meestal een laadvermogen van 11 of 22 kW (3-fasen). Een wallbox met 22 kW heeft alleen zin als de boordlader van jouw auto dat vermogen aan kan.

Steckertyp

Type stekker

Het is belangrijk dat de wallbox compatibel is met het stekkertype van jouw auto. In Europa is de Type 2-stekker inmiddels standaard, dus deze wordt ook voor de meeste wallboxen gebruikt.

Ladekabel

Oplaadkabel

Er is keuze uit een wallbox met stekker of een vast geïnstalleerde kabel. Een vaste kabel is duurder, maar biedt meer gemak. Voor onderweg is dan wel een eigen laadkabel nodig.

De wallbox installeren

Dit moet je weten:

wallbox charges white hybrid car

Een wallbox kan doorgaans bij elke privéparkeerplaats worden geïnstalleerd. Bijvoorbeeld in de garage, maar ook buiten onder de carport of aan de buitenmuur naast de oprit of privéparkeerplaats. Belangrijk: omdat een wallbox een hoogspanningsaansluiting vereist, moet de installatie en aansluiting van de wallbox altijd worden uitgevoerd door een gespecialiseerd bedrijf dat is geregistreerd in de installateurslijst van de netwerkexploitant.

Photovoltaik-Anlage

Elektrische auto en zonnepanelen: een interessante combinatie

Heb je zonnepanelen op je dak of overweeg je de installatie daarvan? Goed! Je kunt de opgewekte energie namelijk ook gebruiken voor het opladen van je elektrische auto. Zo bespaar je nog meer energiekosten en het is extra goed voor het milieu.