Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
vw-golf-l-01.jpg

Volkswagen Golf

1 / 4
vw-golf-l-01.jpg
vw-golf-l-02.jpg
vw-golf-l-03.jpg
vw-golf-l-04.jpg

Sterke punten

  • Compact en wendbaar
  • Goede prijs-kwaliteitverhouding
  • Ook als plug-in hybride

Zwakke punten

  • Allesbehalve uniek
  • Populair bij autodieven
  • Infotainment soms wat omslachtig

Volkswagen Golf : een overzicht

Bekijk hier een compleet overzicht van de Volkswagen Golf, inclusief details van de belangrijkste kenmerken, motorisering, uitrusting en andere nuttige informatie over het model. Lees verder

Nieuw vanaf:
Occasions vanaf:
Financieren vanaf:
Financial Lease vanaf:
*Laagste prijs op AutoScout24 in de afgelopen maand

Volkswagen Golf: iconische Duitse hatchback

De Golf is een compacte hatchback van de Duitse autofabrikant Volkswagen. Het model is sinds 1974 in productie en was de opvolger van de Kever. Generaties zijn opgegroeid met het populaire model. In 2014 kwam de volledig elektrische E-Golf op de markt. Hij is er ook als PHEV: de GTE. Liefhebbers van snelheid moeten de Golf GTI, GTD of Golf R hebben. Lees meer.

Interesse in een Volkswagen Golf

Volkswagen Golf occasions
Volkswagen Golf nieuwe auto's
Volkswagen Golf dealeraanbiedingen

Onze expertise over jouw zoekopdracht

Alternatieve modellen

Goede redenen

  • Ideale compacte gezinsauto
  • Opvallend ruim vanbinnen
  • Zuinige motoren

Technische gegevens

Motorisatie

Op 25 juni 1974 zette Volkswagen een nieuwe standaard in de autowereld. De geboorte van een icoon – de Volkswagen Golf – betekende een revolutie in de compacte middenklasse. Vanaf dat moment zou de Golf zijn stempel drukken op de autowereld als het meest geliefde model van het Volkswagen-arsenaal. De eerste Golf begon als een Volkswagen Passat. Vlak voor de introductie kreeg de auto de naam Golf, een verwijzing naar de Golfstroom.

Waar zijn voorganger – de Kever – een luchtgekoelde motor achterin had liggen, kreeg de Golf een hypermoderne watergekoelde 4-cilinder tussen de voorwielen. Met zijn zelfdragende carrosserie, voorwielaandrijving en handige achterklep was de Golf een pionier in zijn klasse.

De eerste Golf kende twee varianten: de standaard (S) en L(S), beide aangedreven door een 1,1-liter benzinemotor met 50 pk of een krachtigere 1,5-liter variant met 70 pk.

In de loop der tijd kreeg de Golf een breed scala aan motoropties: een efficiënte dieselmotor (TDI), een zuinige plug-in hybride-aandrijflijn (GTE), een krachtige benzinemotor (TSI), elektrisch (e-Golf) en zelfs aardgas (TGI BlueMotion).

In 2019 bracht Volkswagen de laatste traditionele Golf op de markt: de Golf 8. De Golf 9 is namelijk volledig elektrisch. De Golf 8 is er als mild hybride en plug-in hybride en met traditionele diesel- en benzinemotoren. Vermogens variëren van 90 pk (1.0 TSI) tot 333 pk (2.0 TSI Golf R).

In 2024 kwam de Golf 8.5 op de markt: de faceliftversie van de Golf 8. Er zijn wederom mild hybride-motoren: een 1.5 eTSI met 115 pk en 150 pk. Zonder elektrificatie is de 1,5-liter benzinemotor er ook met 115 en 150 pk. Dieselen kan met een 2.0 TDI met ook 115 en 150 pk. Daarnaast zijn er twee PHEV’s: de eHybrid met 204 pk en de GTE met 272 pk. Met deze stekkerversies van de Golf 8.5 kun je tot 100 kilometer volledig elektrisch rijden.

Dan is er natuurlijk nog de iconische Golf GTI. In 1975 introduceerde het Duitse merk de allereerste Golf GTI. Onder de motorkap ligt een 110 pk sterke viercilinder. Dankzij een laag gewicht van slechts 810 kilogram is de 0-100-sprint binnen 9 seconden geklaard, wat destijds als zeer indrukwekkend werd beschouwd. De achtste generatie Golf GTI kwam in 2019 op de markt en beschikt over een 2,0-liter TSI-motor, goed voor 265 pk. Voor nog meer vermogen moet je de Golf R hebben, die in de achtste generatie over dik 300 pk beschikt.

Afmetingen

De Volkswagen Golf 8 is 4,28 meter lang, 2,02 meter breed en 1,45 meter hoog. Zijn wielbasis is 2,61 meter. Hierdoor hebben volwassen passagiers op de tweede zitrij nét voldoende beenruimte, en ook de hoofdruimte is redelijk in orde. In de bagageruimte past 381 liter, wat voldoende is voor de dagelijkse boodschappen.

De volgende gegevens hebben betrekking op de Volkswagen Golf 8 1.0 TSI:

Volkswagen Golf
Marktintroductie 2020
Lengte x breedte x hoogte 4,28 x 2,02 x 1,45 m
Wielbasis 2,61 m
Inhoud bagageruimte 381 l
Ledig gewicht 1.164 kg
Toelaatbaar totaalgewicht 1.750 kg
Cilinderinhoud 999 cm³
Vermogen 81 kW (110 pk)
Koppel 200 Nm
Topsnelheid 202 km/h
Acceleratie van 0 tot 100 km/u 10,2 s
Tankinhoud 50 l
Verbruik 4,6 l/100km
CO₂-uitstoot 104 g/km

Varianten

In meer dan 50 jaar Golf-geschiedenis zijn er talloze varianten op de markt verschenen, waaronder de Variant. Zo noemt Volkswagen de stationwagonversie van de Golf. Deze is een paar centimeter langer dan de hatchback en heeft een doorlopende daklijn, waardoor je achterin meer spulletjes kunt vervoeren.

Van bijna alle generaties zijn er ook cabriovarianten verschenen. De Golf VII, die in 2019 op de markt kwam, introduceerde voor het eerst elektrificatie in de Golf. Zo kregen alle reguliere benzine- en dieselmodellen een start/stop-systeem. Daarnaast was er de Golf GTE, die niet alleen zuinig maar ook snel was, met een 0-100-tijd van 7,6 seconden.

Prijzen

De prijzen voor een nieuwe Volkswagen Golf begonnen in 2024 bij zo’n 37.000 euro. Je kreeg dan het basismodel: de Life. Voor beter uitgeruste varianten lopen de kosten op tot zo’n 45.000 euro voor een gloednieuw exemplaar. Voor de GTI ben je in 2024 minstens 60.000 euro kwijt. Voor de Golf R – het topmodel – ga je al richting de 90.000 euro

Volkswagen Golf-occasions zijn er vanaf een paar honderd euro. Je krijgt dan een ouder model uit bijvoorbeeld 2000 met minimaal 250.000 kilometer op de klok. Voor jongere modellen liggen de prijzen fors hoger. Aangezien het model nog in productie is, liggen occasionprijzen soms in de buurt van de nieuwprijzen.

Design

Buitenkant

De Italiaan Giorgetto Giugiaro werd in 1970 aangenomen om de Golf te ontwerpen. Eerder tekende hij de Polo, Passat, Jetta en Scirocco. De ontwerper moest zorgen voor minimaal dezelfde hoeveelheid binnenruimte als in de populaire Kever. Op studiemodellen had de Golf nog vierkante koplampen, maar deze bleken te duur om in productie te nemen. Daarom kreeg het model twee ronde koplampen. In maart 1974 ging de Golf I in productie en de rest is geschiedenis.

De Volkswagen Golf staat bekend om zijn tijdloze en functionele design. Over de generaties heen heeft de Golf een gestroomlijnde en toch sportieve uitstraling behouden. Typisch voor het exterieur zijn de scherpe lijnen en de kenmerkende C-vormige achterlichten, die een herkenbaar en modern silhouet creëren. Het front grille-ontwerp varieert tussen de verschillende modellen en uitvoeringen.

Binnenkant

De Golf heeft altijd een sober maar degelijk en vrij ruim interieur gehad. Bestuurders en passagiers profiteren van een overtuigende hoofd- en beenruimte. Dat geldt vooral voor de voorstoelen, maar ook de tweede rij is relatief comfortabel, zolang je niet te lange benen hebt. De afwerking is goed, maar de materiaalkeuze is minder overtuigend. Er zijn veel goedkope kunststoffen gebruikt. Het moest namelijk altijd een betaalbare auto blijven, voor het volk. Desondanks zijn de stoelen comfortabel en met de juiste uitrusting is het interieur comfortabel en uitstekend geschikt voor dagelijks gebruik.

Veiligheid

De Volkswagen Golf staat bekend om zijn solide veiligheidsprestaties, dankzij een combinatie van passieve en actieve veiligheidsvoorzieningen. Passieve veiligheidskenmerken omvatten onder meer een stevige carrosserieconstructie die is ontworpen om de impact van een botsing te absorberen en de inzittenden te beschermen. De latere Golf-generaties zijn uitgerust met een uitgebreid airbagsysteem ter bescherming van bestuurder en passagiers bij een botsing. Op het gebied van actieve veiligheid biedt de Golf een scala aan geavanceerde technologieën die zijn ontworpen om ongevallen te helpen voorkomen. Dit omvat systemen als ABS (antiblokkeerremsysteem), ESC (elektronisch stabiliteitsprogramma) en traction control om de controle te behouden in kritieke situaties.

Daarnaast bieden veel recente Golf-modellen ook geavanceerde rijhulpsystemen, zoals automatische noodremassistentie, lane keeping assist, en vermoeidheidsherkenning. Deze systemen helpen de bestuurder om alert te blijven en bij het voorkomen van potentiële gevaren op de weg.

Alternatieven

De Golf heeft een hoop geduchte concurrenten in Europa. Zijn Duitse tegenhanger is de Opel Astra, die sinds 1991 op de markt is. Uit Frankrijk is er de Peugeot 308, die veel technologie deelt met de Astra. Bij Ford kun je in hetzelfde segment kiezen voor de Focus. Uit Japan is er de Toyota Corolla en de Koreaanse merken Kia en Hyundai bieden met respectievelijk de Ceed en i30 een concurrent voor de Golf aan.

FAQ

Wat kost een Volkswagen Golf?
De laatste nieuwprijs in 2024 was minimaal 37.000 euro. Als occasion is de Volkswagen Golf te vinden vanaf een paar honderd euro.
Hoeveel pk heeft de Volkswagen Golf?
De benzinemotoren van de Golf 8 zijn goed voor 90 tot 333 pk.
Waar rolt de Volkswagen Golf van de band?
Volkswagen bouwt de populaire auto in Zwickau en Wolfburg.

Beoordelingen voor Volkswagen Golf

1262 Beoordelingen

4,5

Meer informatie

Modellen

Speciaal

Meer details

Modelvarianten