Ga naar hoofdinhoud
volkswagen-up-front

Volkswagen Up!

1 / 3
volkswagen-up-front
volkswagen-up-side
volkswagen-up-back

Sterke punten

  • Goede verhouding formaat-binnenruimte
  • Vrij dynamisch en comfortabel
  • Sober maar strak interieurdesign

Zwakke punten

  • Basismotoren zijn traag
  • Beperkte bagageruimte
  • Niet de goedkoopste in zijn klasse

Volkswagen up! : een overzicht

Bekijk hier een compleet overzicht van de Volkswagen up!, inclusief details van de belangrijkste kenmerken, motorisering, uitrusting en andere nuttige informatie over het model. Lees verder

Occasions vanaf:
Financial Lease vanaf:
*Laagste prijs op AutoScout24 in de afgelopen maand

Volkswagen Up!: compacte maar volwassen stadsauto

De Volkswagen Up! kwam in 2011 op de markt en bleef tot 2023 in productie. Het was niet de goedkoopste auto in zijn klasse, maar werd wel razend populair dankzij een zeer slim basisontwerp. Hij is compact van buiten maar vrij ruim van binnen en heeft een zeer volwassen rijgedrag. a href="Lees" title="">https://www.autoscout24.nl/auto/volkswagen/volkswagen-up/#make-info">Lees meer

Interesse in een Volkswagen Up!

Volkswagen Up! occasions
Volkswagen Up! nieuwe auto's

Onze expertise over jouw zoekopdracht

Alternatieve modellen

Goede redenen

  • De Up! ziet er ondanks zijn leeftijd modern uit
  • Er zijn veel verschillende varianten: van de elektrische e-Up! tot sportieve Up! GTI.
  • Riant aanbod occasions
  • Ondanks zijn kleine formaat rijdt de Up! als een grotere auto

Technische gegevens

Motorisatie

Je mag elke motor kiezen die je wil, als het maar een 1,0-liter driecilinder is. Die driecilinder is wel in heel wat verschillende vermogensvarianten geleverd: met 44 kW (60 pk) of 55 kW (75 pk) zonder turbo, met 66 kW (90 pk) als 1.0 TSI met turbo, of als 1.0 TSI van 85 kW (115 pk) in de Up! GTI. Er is zelfs een Up! op gas, de eco Up!. Een handgeschakelde vijfversnellingsbak was standaard, sommige motorisaties hadden een gerobotiseerde vijfbak of een handgeschakelde zesbak.

Een interessante keuze is ook de Volkswagen e-Up!, de elektrische versie van de Duitse stadsauto, die al in 2013 op de markt kwam. Zijn batterij van 16,8 kWh gaf hem een rijbereik tot 160 km en met een elektromotor van 60 kW (80 pk) was hij vlotter dan de meeste benzine-Ups. In 2019 kwam er een grondige update van de e-Up!, met een 32,3 kWh grote batterij die hem een veel praktischer rijbereik gaf tot 258 km. Het was in die tijd ook nog eens zowat de goedkoopste elektrische auto die je kon krijgen.

Afmetingen

De Volkswagen Up! is natuurlijk vooral ontworpen als stadsauto, met een lengte van 3,54 meter (of 3,60 meter na de facelift van 2016), een breedte van 1,64 meter en een hoogte van ongeveer 1,50 meter, afhankelijk van de uitvoering. Aan boord is er plaats voor vier personen en de bagageruimte is 251 tot 959 liter groot. De Up! is dus een échte stadsauto en geen vakantieauto. Het leeggewicht van een Up! schommelt tussen de 900 en de 1.000 kilo.

De belangrijkste specificaties op een rij

Volkswagen Up! (benzine)
Marktintroductie 2011
Lengte x breedte x hoogte 3,54 x 1,64 x 1,48 m
Wielbasis 2,42 m
Inhoud bagageruimte 251 l
Ledig gewicht 829 kg
Toelaatbaar totaalgewicht 1.290 kg
Vermogen 44 kW (60 pk) - 85 kW (115 pk)
Koppel 95 – 200 Nm
Topsnelheid 160 – 196 km/u
Acceleratie van 0 tot 100 km/u 8,8 - 14,4 sec
Verbruik 4,5 - 4,9 l/100 km

Varianten

Door de jaren heen zijn er heel wat verschillende uitvoeringen geweest van de Up!, tot 2019 kon je zelfs een Cross Up! krijgen, net zoals de Cross Polo en Cross Golf van vroeger. Later werd het gamma iets minder divers, en was het model verkrijgbaar in drie uitvoeringen. De instapper is de naamloze basisuitvoering, die voorzien is van stalen velgen, Lane Assist en een handmatig te bedienen airco. Navigeren doe je door je smartphone in de ingebouwde houder te klikken.

De Up! R-Line heeft onder andere een multifunctioneel stuurwiel met leder bekleed, een voorbumper in R-Line design en dak en spiegelkappen in ‘Deep Black’ pareleffect.

De Up! GTI heeft dan weer een achteruitrijcamera, speciale GTI-bekleding, verwarmbare voorstoelen en automatische airconditioning.

Prijzen

De basisuitvoering van de Volkswagen Up! was bij zijn introductie in 2011 verkrijgbaar voor minder dan 10.000 euro. Later werd de Up! een stuk duurder. Voor een R-Line-uitvoering was je ineens 20.940 euro kwijt. De Volkswagen Up! GTI was nooit goedkoop en was er vanaf 24.440 euro verkrijgbaar. De elektrische e-Up! was nog iets duurder: zo’n 25.000 euro.

Dankzij zijn hogere leeftijd, is de Up! vrij goedkoop te vinden als occasion, al zijn de goedkoopste exemplaren natuurlijk ook die met de basismotor en weinig uitrusting. Je vindt al een vroege Up! voor een paar duizend euro. Exemplaren die later op de markt kwamen zijn er vanaf zo’n 10.000 euro.

Design

Buitenkant

De Volkswagen Up! is gebaseerd op het gelijknamige concept (maar zonder het uitroepteken) uit 2007, al had die conceptcar nog achterwielaandrijving en een achterin geplaatste boxermotor zoals in de Volkswagen Kever. Het design van de showcar bleef echter overeind in de productieversie van de Up!, met een compact formaat en een donkere glazen achterklep waarin de achterlichten verscholen zitten. De facelift van 2016 kreeg donkerdere achterlichten en licht gewijzigde bumpers.

Binnenkant

Aan boord krijg je een typische Volkswagen-sfeer. Het zit allemaal goed in elkaar maar veel luxe moet je niet verwachten. De meeste versies hebben handmatig instelbare zijspiegels, een ware flashback naar de jaren ‘90, al zou je ook kunnen zeggen dat het een verademing is in een wereld vol displays en aanraakgevoelige oppervlakken. De basiselementen zijn in elk geval goed: je zit goed, het stuurwiel ligt lekker in de hand en onderweg heb je weinig last van lawaai. Ook het zicht rondom is uitstekend. De achterbank kan je niet ruim noemen, maar volstaat zeker in deze klasse, terwijl de bagageruimte groot genoeg is maar minder toegankelijk is door de kleine glazen achterklep.

Veiligheid

Bij zijn lancering was de Volkswagen Up! de eerste auto in zijn klasse met een noodremhulp in stadsverkeer. Vandaag kijken we daar echter niet meer van op en haalt de Up! dan ook amper een score van 3 sterren bij Euro NCAP, dat het model in 2019 opnieuw testte als vernieuwde e-Up!. De bescherming van inzittenden is goed, maar het aantal actieve veiligheidssystemen blijft achter bij de huidige standaarden.

Alternatieven

Vind je niet de juiste uitvoering van de Up!, dan kan je ook voor een Skoda Citigo of een Seat Mii gaan: die zijn technisch gezien identiek aan de Up!, al hebben ze een iets minder uitgesproken design. Beide modellen zijn ook al met pensioen. Bij andere merken heb je de Toyota Aygo, Peugeot 108, Citroën C1, Hyundai i10 en de Kia Picanto, maar daarvan zijn geen elektrische versies. Wil je dat toch, dan is de Dacia Spring momenteel de goedkoopste keuze.

FAQ

Wat is het vermogen van de Up GTI?
De Volkswagen Up! GTI heeft 115 pk (85 kW) en 200 Nm koppel.
Wat is de actieradius van de Volkswagen e-Up?
De actieradius bedraagt tot 260 km volgens de WLTP-norm.
Welke uitvoeringen zijn er van de Volkswagen Up?
De Volkwagen Up! was leverbaar als take up!, easy up!, move up!, cheer up!, high up!, groove up!, cross up!, beats, R-Line, Ecofuel en GTI.
Wat kost de Volkswagen Up?
Als occasion is de Up! er al vanaf een paar duizend euro voor een ouder exemplaar. Voor nieuwere benzineversies loopt de prijs op tot 14.000 euro.
Hoe snel accelereert de Volkswagen Up GTI van 0 naar 100 km/u?
De sprint naar 100 km/u duurt 8,8 seconden.
Wat is de topsnelheid van de Volkswagen Up GTI?
De topsnelheid ligt op 196 km/u.
Wat is het verschil tussen de VW Up!, Skoda Citigo en Seat Mii?
In de basis zijn ze alle drie hetzelfde model, al waren er verschillen qua uitvoeringen en uitrusting. Ze kregen alle drie wel een elektrische versie.
Wanneer komt er een nieuwe Volkswagen Up?
De Up! krijgt waarschijnlijk nooit meer een directe opvolger, maar je kunt de Volkswagen ID. Every1 wel als opvolger van de e-Up beschouwen.

Beoordelingen voor Volkswagen up!

76 Beoordelingen

4,7

Meer informatie

Meer details