Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
tesla-model-x-front

Tesla Model X

1 / 3
tesla-model-x-front
tesla-model-x-side
tesla-model-x-back

Sterke punten

  • Vijf tot zeven zitplaatsen
  • Groot rijbereik
  • Supersnelle Plaid-uitvoering

Zwakke punten

  • Afwerking
  • Beperkte keuze in kleuren
  • Full Self Driving niet foutloos

Tesla Model X : een overzicht

Bekijk hier een compleet overzicht van de Tesla Model X, inclusief details van de belangrijkste kenmerken, motorisering, uitrusting en andere nuttige informatie over het model. Lees verder

Occasions vanaf:
Financial Lease vanaf:
*Laagste prijs op AutoScout24 in de afgelopen maand

Tesla Model X: familie-SUV met vleugeldeuren

Tesla-oprichter Elon Musk wilde graag een sexy modellengamma. Dat is gelukt. Want het gamma bestaat uit een Model S, Model 3, Model X en Model Y. Zetten we al die letters met wat fantasie achter elkaar, dan krijg je ‘Sexy’. De Tesla Model X vormt de grootste familie-SUV van Tesla met een groot rijbereik, topprestaties en veel interieurruimte. Lees meer

Interesse in een Tesla Model X

Tesla Model X occasions
Tesla Model X nieuwe auto's
Tesla Model X dealeraanbiedingen

Alle artikelen

Alternatieve modellen

Goede redenen

  • Zeer ruime SUV
  • Toegang tot Tesla Supercharger-netwerk
  • Verkrijgbaar als bliksemsnelle Plaid met 1.020 pk
  • Topinfotainment

Technische gegevens

Motorisatie

De Tesla Model X is al sinds 2015 in productie, maar exemplaren van 2023 zijn in geen enkel opzicht te vergelijken met een vroeg exemplaar uit 2015. Tesla hanteert namelijk een soortgelijk principe als Apple doet met zijn iPhones. Hoewel de telefoons er haast hetzelfde uitzien, is er aan de binnenkort het grondige gewijzigd. Bij de Tesla Model X is de basisvorm van 2015 gebleven, maar door de jaren heen profiteerde deze elektrische familie-SUV wel van de nodige upgrades, onder meer voor het interieur, maar nog meer met betrekking tot de technologie.

Van de Model X zijn sinds 2015 verschillende motorvarianten verschijnen. Vroegere exemplaren zijn verkocht als 60D, 75D, 90D en 100D. Het cijfer in de typeaanduiding doelt op de accucapaciteit in kWh. De letter ‘D’ slaat op de aanwezigheid van twee elektromotoren (Dual Motor). De Tesla Model X 60D – alleen in 2016 geleverd – heeft een systeemvermogen van ongeveer 241 kW (328 pk) en heeft een actieradius van ongeveer 330 kilometer. De topversie komt op een volle lading stroom meer dan 500 kilometer ver.

Tesla vond de line-up van de Model X op een gegeven moment te ingewikkeld. Met ingang van 2019 is de auto dan ook verkrijgbaar in minder versies. De Long Range en de Performance. De Tesla Model X Long Range uit 2019 heeft een systeemvermogen van 330 kW (449 pk) met een actieradius van 550 kilometer. De overtreffende trap is de Tesla Model X Performance met een vermogen van 450 kW (612 pk) en een actieradius van 485 kilometer.

Net als het weer is de line-up van Tesla onderhevig aan regelmatige veranderingen. De line-up van de Tesla Model X ging namelijk nog een keer op de schop. De meest recente line-up bestaat uit een Tesla Model X Dual Motor All-Wheel Drive met een rijbereik van 576 kilometer (WLTP), een vermogen van ongeveer 500 kW (680 pk), een topsnelheid van 250 km/u en een 0-100-tijd van 3,9 seconden. Niet snel of krachtig genoeg? Opteer dan voor de Tesla Model X Plaid. Die heeft drie elektromotoren, een systeemvermogen van 750 kW (1.020 pk), een actieradius van 543 kilometer, een topsnelheid van 263 km/u en een 0-100-tijd van 2,6 seconden. Niet slecht voor een auto die ongeveer 2.500 kilogram weegt.

Afmetingen

De Tesla Model X heeft een lengte van 5,06 meter en een breedte van 1,99 meter. De hoogte komt uit op 1,68 meter. De wielbasis van 2,97 meter maakt indruk, vooral in het interieur waar inzittenden profiteren van bijzonder veel beenruimte. Er is keuze uit vijf, zes of zeven zitplaatsen. De Model X Plaid is er uitsluitend met zes zitplaatsen. De bagageruimte van de Tesla Model X komt uit op 608 liter, maar die is te vergroten naar 1.700 liter. Het geremde trekgewicht bedraagt 2.500 kilogram.

De belangrijkste specificaties van de Tesla Model X

Tesla Model X
Marktintroductie 2015
Lengte x breedte x hoogte 5,06 m x 1,99 m x 1,74 m
Wielbasis 2,96 m
Inhoud bagageruimte 608 - 1.700 liter
Ledig gewicht 2.338 - 2.467 kg
Toelaatbaar totaalgewicht 3.020 kg
Accucapaciteit 60 - 100 kWh
Vermogen 241 kW (328 pk) - 750 kW (1.020 pk)
Koppel 525 - 1.420 Nm
Topsnelheid 210 - 263 km/u
Acceleratie van 0 tot 100 km/u 6,2 - 2,6 s
Actieradius (WLTP) 330 - 576 km

Varianten

Uitvoeringen kennen ze bij Tesla niet. Je koopt een auto zoals die is. Een auto is standaard al voorzien van de meeste opties. Als koper heb je slechts beperkte keuze uit hoe je de auto samenstelt. Naast wat andere carrosseriekleuren en een interieurthema blijft er niet veel te kiezen over. Tesla geeft de koper van de Model X onder meer de keuze uit vijf, zes of zeven zitplaatsen en welke wielen je wilt hebben. Bij recentere Tesla Model X-exemplaren is er keuze uit een normaal stuurwiel of een zogeheten Yoke, een cockpitachtig stuur. Let bij de aanschaf van een Tesla Model X occasion vooral op de aanwezigheid van Enhanced Autopilot of Full Self-Driving Capability. Enhanced Autopilot bestaat uit Navigeren met Autopilot, Auto Lane Change, automatisch inparkeren, Summon en Smart Summon.

Smart Summon is bedoeld om de Tesla automatisch naar jouw locatie of een andere locatie naar keuze te laten rijden, waarbij de auto waar nodig om objecten manoeuvreert of voor objecten stopt. Summon manoeuvreert de auto uit parkeerplaatsen en in bochten. Full Self-Driving Capability biedt alle functies van Standaard Autopilot en Enhanced Autopilot maar ook verkeerslicht- en stopbordherkenning. Het systeem kan in de toekomst ook automatisch sturen op straten binnen de bebouwde kom. Weet dat de systemen van Enhanced Autopilot of Full Self-Driving Capability nog niet overal zijn toegestaan. Maar een Tesla Model X met deze systemen is wel voorbereid op de toekomst.

Prijzen

Nieuw is een Tesla Model X vrij duur in aanschaf. Zo kost het model minimaal 117.000 euro en betaal je voor de Plaid-topversie al snel 137.000 euro. Een Tesla Model X occasion is gelukkig een stuk bereikbaarder. Voor een bedrag van ongeveer 39.000 euro krijg je een exemplaar uit 2018 met ongeveer 150.000 kilometer op de teller. Prijzen lopen eenvoudig op tot dik 133.000 euro voor een Plaid met nagenoeg alle opties.

Design

Buitenkant

De Tesla Model X steekt zijn gelijkenissen met de Model S (en de rest van het gamma) niet onder stoelen of banken, maar heeft toch een heel eigen silhouet. Opvallend zijn natuurlijk de ‘Falcon doors’, de vleugeldeuren achterin die oorspronkelijk bedoeld waren als handige feature bij kleine parkeerplaatsen, maar achteraf toch voor de nodige kopzorgen hebben gezorgd bij de productieteams van Tesla. Het design van de Model X is sinds zijn lancering in 2015 grotendeels gelijk gebleven. Wel zijn het front, de koplampen en achterlichten na verloop van tijd opgefrist.

Binnenkant

Het interieur van de Tesla Model X kent een simpele opzet. Alle functies zijn ondergebracht in het grote touchscreen. In 2021 kreeg de Model X een grondige update met een nieuw centraal display. Dit display kan ook kantelen. Er is keuze uit een normaal stuurwiel of ‘yoke’, een stuurknuppel zoals bij een vliegtuig. Het zorgt voor iets meer overzicht, maar is tegelijk ook even wennen. Achterin kunnen de passagiers bij een recente Model X genieten van een extra scherm tussen de voorstoelen.

tesla-model-x-interior

tesla-model-x-trunk

Veiligheid

De veiligheid van de modellen van Tesla is van hoog niveau. De Tesla Model X vormt geen uitzondering. In 2019 ging de forse SUV op bezoek bij EuroNCAP. Daar kreeg de Tesla Model X de maximale score van vijf sterren, met een bijzonder hoge score voor de veiligheidssystemen. Dankzij over-the-air-updates worden die systemen ook steeds slimmer.

Alternatieven

Er bestaan diverse alternatieven voor de Tesla Model X. Denk bijvoorbeeld aan de BMW iX, een Audi E-Tron en de Mercedes EQC. Ook de Volvo EX90 vormt een tegenhanger van de Tesla, net als de Polestar 3.

FAQ

Hoeveel jaar garantie zit er op een Tesla?
Op een Tesla geldt een fabrieksgarantie van 4 jaar of 80.000 km, wat het eerst van toepassing is. Op de batterij en aandrijfunit geldt een uitgebreidere garantie van 8 jaar of 240.000 kilometer, wat het eerst van toepassing is. Tesla garandeert gedurende de garantieperiode dat ten minste 70% van de batterijcapaciteit beschikbaar blijft.

Beoordelingen voor Tesla Model X

1 Beoordelingen

4,0

Meer informatie

Meer details

Tips van de redactie