Ga naar hoofdinhoud
Rimac-Nevera-1.jpg

Rimac Nevera

1 / 3
Rimac-Nevera-1.jpg
Rimac-Nevera-2.jpg
Rimac-Nevera-3.jpg

Sterke punten

  • Hoogstaande techniek
  • Waardevast
  • Extreem krachtige prestaties

Zwakke punten

  • Extreem duur
  • Dagelijkse bruikbaarheid
  • Verkrijgbaarheid

Rimac Nevera: bizarre, elektrische hypercar

De Rimac Nevera is een elektrisch hypercar uit Kroatië, ontwikkeld door Rimac Automobili. Met een indrukwekkende 1.408 kW (1.914 pk) en een topsnelheid van 412 km/u is het de snelste elektrische auto ter wereld (2024). Lees meer.

Goede redenen

  • Ongeëvenaarde prestaties: een acceleratie van 0 naar 100 km/u in slechts 1,8 seconden.
  • Innovatieve technologie: Voorzien van een geavanceerd viermotorig elektrisch aandrijfsysteem.
  • Beperkte oplage: slechts 150 exemplaren wereldwijd wat de auto zeer exclusief maakt.
  • Hoge potentie als waardevast verzamelobject.

Technische gegevens

Motorisatie

De Rimac Nevera is uitgerust met een uniek aandrijfsysteem dat bestaat uit vier afzonderlijke elektromotoren. Ieder wiel heeft een eigen elektromotor. De voorste twee motoren leveren elk 220 kW (299 pk) en een koppel van 280 Nm, terwijl de achterste motoren elk 480 kW (653 pk) en een koppel van 900 Nm produceren. Dit systeem genereert een gecombineerd vermogen van maar liefst 1.408 kW (1.914 pk) en een koppel van 2.360 Nm. Hierdoor kan de auto in 1,8 seconden vanuit stilstand naar 100 km/u accelereren en in 9,2 seconden van 0 naar 300 km/u. Dit zijn ongekende cijfers in de autowereld. De topsnelheid ligt op 412 km/u. Nog een leuk detail, de Rimac Nevera heeft het snelheidsrecord achteruit rijden. Hij kan namelijk 275 km/u per uur in z’n achteruit! De energie voor de elektromotoren wordt geleverd door een 120 kWh lithium-ion batterij, goed voor een actieradius van ongeveer 490 km volgens de WLTP-norm. Het laden van de batterij van 0 naar 80% kan in slechts 20 minuten bij gebruik van een 500 kW snellader. Verder is hij voorzien van een 22 kW 3-fasen boordlader.

Afmetingen

Het chassis van de Rimac Nevera is volledig gemaakt van koolstofvezel, inclusief een geïntegreerde structurele batterijbehuizing en een koolstofvezel dak. Het achterste subframe is eveneens van koolstofvezel en is gecombineerd met de hoofdstructuur van de auto, waardoor een uitzonderlijk sterk en licht platform ontstaat. Het voertuig weegt ongeveer 2.300 kg en heeft een lengte van 4,75 meter, een breedte van 2,05 meter en een hoogte van 1,24 meter. De wielbasis telt 2,74 meter.

RIMAC NEVERA
Marktintroductie 2021
Lengte x breedte x hoogte 4,75 x 2,05 x 1,24 m
Wielbasis 2,74 m
Inhoud bagageruimte n.b.
Ledig gewicht 2.300 kg
Toelaatbaar totaalgewicht n.b.
Vermogen 1.408 kW (1.914 pk)
Koppel 2.360 Nm
Topsnelheid 412 km/u
Acceleratie van 0 tot 100 km/u 1,8 sec
Batterijcapaciteit 120 kWh
Verbruik 30 kWh/100 km
Actieradius 490 km

Varianten

De Rimac Nevera is een hypercar die alleen in een beperkte oplage van slechts 150 exemplaren wordt geproduceerd. Elk exemplaar kan volledig worden gepersonaliseerd, van de kleur van de carrosserie tot het interieurontwerp, waardoor geen twee auto’s identiek zijn.

Prijzen

De nieuwprijs van de Rimac Nevera ligt rond de drie miljoen euro. Door zijn exclusiviteit en beperkte beschikbaarheid kan de waarde in de toekomst verder stijgen, waardoor het ook een interessant object is voor verzamelaars en investeerders.

Design

Buitenkant

Het exterieur van de Rimac Nevera is ontworpen met aerodynamische efficiëntie in gedachten. De slanke, lage carrosserie is slechts 1,24 meter hoog. De auto beschikt over een actief aerodynamisch systeem, dat onder meer een verstelbare achterspoiler omvat die zich aanpast aan de rijomstandigheden. De spitse voorkant en de luchthappers dragen bij aan een minimalistisch en toch agressief design. De Nevera is verkrijgbaar in een breed scala aan kleuren, helemaal naar eigen wens te kiezen. De kans dat een andere Nevera in dezelfde kleur is geleverd is zeer klein.

Binnenkant

Het interieur van de Rimac Nevera combineert geavanceerde technologie met een redelijk minimalistisch design. Het dashboard is voorzien van meerdere schermen, waaronder een digitaal instrumentenpaneel en een centraal touchscreen voor infotainment en voertuiginstellingen. De stoelen zijn sportief en ergonomisch, ontworpen om optimale ondersteuning te bieden tijdens het rijden op hoge snelheid. Hoogwaardige materialen zoals leer, aluminium en koolstofvezel zorgen voor een luxueuze en toch functionele uitstraling. Met de knop voor de rijmodi selecteer je verschillende rijprofielen, van comfortabel cruisen tot extreme prestaties op het circuit.

Veiligheid

De Rimac Nevera is uitgerust met een uitgebreid pakket aan veiligheidssystemen die specifiek zijn ontworpen voor de hoge snelheden en de extreme prestaties van het voertuig. Een van de meest geavanceerde functies is de AI-gestuurde rijtrainer, die de bestuurder in real-time advies geeft over de ideale rijlijn, rempunten en stuurhoeken. Dit systeem maakt gebruik van 13 camera’s, 12 ultrasone sensoren en 6 radarsensoren om een volledig beeld te geven van de omgeving van de auto. Daarnaast is de auto voorzien van een robuust remsysteem en Torque-Vectoring om maximale tractie te garanderen.

Alternatieven

De belangrijkste alternatieven voor de Rimac Nevera zijn hypercars met een verbrandingsmotor, zoals de Bugatti Chiron en Koenigsegg Jesko. Ook zijn er andere elektrische auto’s die weliswaar een soortgelijke acceleratie kennen, maar niet een vergelijkbare topsnelheid. Denk bijvoorbeeld aan de Tesla Model S Plaid, Lucid Air Sapphire en Porsche Taycan Turbo GT.

Veelgestelde vragen

Hoeveel kost de Rimac Nevera?
De Rimac Nevera wordt aangeboden voor een prijs van rond de drie miljoen euro.
Hoeveel pk heeft de Rimac Nevera?
De Rimac Nevera heeft een vermogen van 1.408 kW (1.914 pk).
Wie is de eigenaar van Rimac Automobili?
Rimac Automobili werd in 2009 opgericht door Mate Rimac, die tevens de CEO is van het bedrijf. Ook de merken Hyundai en Porsche zijn deels eigenaar van Rimac.
Waarom komt Rimac vandaan?
Oorspronkelijk is Rimac een Kroatisch automerk.