Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
renault-megane-scenic-front

Renault Mégane Scénic

1 / 3
renault-megane-scenic-front
renault-megane-scenic-side
renault-megane-scenic-back

Sterke punten

  • Uitgebreide standaarduitrusting
  • Grote kofferbak
  • Veel opbergvakken

Zwakke punten

  • Matig bochtenwerk
  • Lange remweg
  • Bovengemiddeld aantal technische defecten

Renault Megane : een overzicht

Bekijk hier een compleet overzicht van de Renault Megane, inclusief details van de belangrijkste kenmerken, motorisering, uitrusting en andere nuttige informatie over het model. Lees verder

Nieuw vanaf:
Occasions vanaf:
Financial Lease vanaf:
*Laagste prijs op AutoScout24 in de afgelopen maand

De Renault Mégane Scénic: De vijfzitter op basis van het chassis van een hatchback

De in 1996 gelanceerde Renault Mégane Scénic was vanaf het begin een echt verkoopsucces. De wagen van Franse makelij maakt ook nu nog indruk op klanten uit de hele wereld met zijn royale ruimte en uitgebreide standaarduitrusting. De opvolger is de Renault Scénic. Lees meer

Interesse in een Renault Mégane Scénic

Renault Mégane Scénic occasions
Renault Mégane Scénic nieuwe auto's
Renault Mégane Scénic dealeraanbiedingen

Alle artikelen

Alternatieve modellen

Goede redenen

  • Gemakkelijk in- en uitstappen
  • Perfect voor gezinnen dankzij de grote opbergruimte
  • Hoog bereik
  • Compacter dan veel nieuwere compacte minivans

Gegevens

Motoren

Afhankelijk van de motor heeft de Renault Mégane Scénic een vermogen van 75 - 114 pk. Het gecombineerde verbruik is een bevredigende 5,1 - 7,9 l/100 km voor de voertuigklasse. De CO2-emissies van 157 - 211 g/km liggen duidelijk boven de huidige gemiddelde waarden; de emissiewaarden zijn echter aanvaardbaar voor een 20 jaar oud voertuig. Op de snelweg presteert de Mégane Scénic niet echt uitzonderlijk goed: De hoogste snelheid van 160 - 185 km/u ligt namelijk alleen in het lagere middenveld. De compacte minivan accelereert van 0 tot 100 km/u in 11,1 - 16,2 seconden, afhankelijk van de motor.

Renault heeft talrijke verschillende motoren in de Mégane Scénic ingebouwd. Bij de marktintroductie in 1996 waren vier benzine- en twee dieselmotoren beschikbaar: bij de benzinemotoren hadden de klanten de keuze uit een 1,4 liter-viercilinder-benzinemotor met 75 pk, een eveneens 75 pk sterke 1,6 liter-viercilinder-benzinemotor, alsmede een 1,6 liter en een 2,0 liter-motor. Laatstgenoemden hebben een vermogen van respectievelijk 90 en 114 pk. Wat dieselmotoren betreft, heeft Renault bij de marktintroductie van de Mégane Scénic twee 1,9-liter viercilindermotoren aangeboden. Deze hebben een vermogen van respectievelijk 64 en 90 pk. Alleen het krachtigere model was uitgerust met een turbo.

Toen de Renault Mégane Scénic in 1999 werd omgedoopt tot de Renault Scénic, zijn er nog twee aandrijflijnen bijgekomen: een 109 pk sterke 2,0-liter benzinemotor en een 98 pk sterke 1,9-liter turbodiesel completeerden de ruime keuze aan motoren. De Renault Mégane Scénic werd standaard uitgerust met een handgeschakelde 5-versnellingsbak. Tegen een meerprijs konden kopers van de auto's met een krachtigere benzinemotor een 4-traps automatische transmissie aanschaffen.

Gezien de grote tankinhoud van 60 liter heeft de Mégane Scénic een actieradius van 759 tot 1.176 kilometer, wat zelfs voor een compacte minivan bovengemiddeld is.

De Renault Mégane Scénic kan geremd een trekvermogen van 1.300 kilogram aan, afhankelijk van de motoruitvoering; ongeremd is dat nog altijd een volle 645 kilogram.

Afmetingen

Hoewel de Renault Mégane Scénic een compacte minivan is, kan hij qua afmetingen niet concurreren met voertuigen uit de kleine autoklasse. Met eenlengte van 4,13 meter, een breedte van 1,72 meter en een hoogte van 1,60 meter levert dat echter geen problemen op in het dagelijks leven. De wielbasis bedraagt 2,58 meter.

De vijf zitplaatsen van de Renault Mégane Scénic zijn klassiek verdeeld over twee zitrijen. Het kofferbakvolume van 410 liter kan worden uitgebreid tot in totaal 1.800 liter door de achterbank neer te klappen. Dat betekent dat de Mégane Scénic over veel opbergruimte beschikt.

De gegevens van de Renault Mégane Scénic in één oogopslag:

Bouwperiode 1996 – 1999
Lengte, breedte, hoogte 4,13 m - 1,72 m - 1,60 m
Wielbasis 2,58 m
Inhoud bagageruimte 410 l - 1.800 l
Leeggewicht 1.195 kg
Toelaatbaar totaalgewicht 1.870 kg
Cilinderinhoud 1.598 cm³
Koppel 137 Nm
Topsnelheid 170 km/u
Acceleratie 0-100 km/u in 13,7 s
Tankinhoud 60 l
Verbruik 6,6 l - 11,0 l
CO²-uitstoot 193 g/km

Varianten

De Renault Mégane Scénic was verkrijgbaar in talrijke uitvoeringen. De standaardvarianten RN, RT en RXE verschillen zowel wat betreft de motor als de standaarduitrusting van de compacte minivan. De klassieke uitvoeringen worden aangevuld met in totaal vijf speciale modellen: Aida, Alizé, Century, Kaleido en Conquest - deze laatste variant was echter alleen op de Oostenrijkse markt verkrijgbaar.

Prijs

Bij de marktintroductie in 1996 kostte een nieuwe Renault Mégane Scénic het equivalent van tussen de 16.800 en 17.800 euro. In de loop der jaren is de Franse compacte minivan echter aanzienlijk goedkoper geworden. Voor een occasion moet de koper, afhankelijk van de kilometerstand, nu slechts 750 tot 3.000 euro rekenen.

Design

Ook al lijkt het design van de Renault Mégane Scénic vandaag de dag niet meer echt uitzonderlijk, in de jaren negentig was het een echte noviteit. De hoge achterkant en de lange, naar voren hellende motorkap van de compacte minivan waren voor veel tijdgenoten een ongewoon gezicht.

Tegenwoordig vertegenwoordigen compacte minivans een aanzienlijk deel van alle voertuigregistraties. Desondanks weet de Renault Mégane Scénic zich staande te houden met zijn gebogen buitenlijnen, afgeronde hoeken en brede voorkant. De buitenkant van de auto mag er inmiddels wat gedateerd uitzien, maar de discrete algemene indruk heeft ongetwijfeld iets.

Exterieur

De buitenkant van de Mégane Scénic is relatief simpel. Vergeleken met de huidige normen heeft de Franse compacte minivan slechts een basisuitrusting. Maar zelfs in de basisversie blijven belangrijke wensen niet onvervuld.

De koplampen, die in alle licht- en weersomstandigheden een goed zicht garanderen, de elektrisch verstelbare buitenspiegels en de betrouwbare achterlichten zijn allemaal overtuigend. Ook zijn alle voertuigen standaard voorzien van twee mistlampen. Tegen meerprijs was de Renault Mégane Scénic leverbaar met een groot aantal opties, zoals aluminiumvelgen en een zonnedak.

Renault liet zijn klanten ook kiezen uit een breed aanbod van lakafwerkingen voor het voertuig. De matte grijze en blauwe tinten zijn bijzonder populair gebleken. Tegen meerprijs waren ook speciale metallic lakken verkrijgbaar.

Interieur

Net als het exterieur van de auto is het interieur van de Renault Mégane Scénic eenvoudig gehouden. Met name talrijke opbergruimten, individueel regelbare ventilatie en een eenvoudig verwarmingssysteem werden standaard geïnstalleerd. Om de prijs concurrerend te houden, heeft de Franse autofabrikant gebruik gemaakt van talrijke plastic elementen in het ontwerp van het interieur. Tegen meerprijs waren zowel hoogwaardige stoelbekleding als moderne airconditioning verkrijgbaar.

Over het geheel genomen overtuigt het interieur van de Renault Mégane Scénic echter volledig. De uiterst gulle ruimte voor de compacte afmetingen zet vandaag nog steeds maatstaven.

renault-megane-scenic-interior

Veiligheid

De Renault Mégane Scénic wordt beschouwd als een veilige auto. De compacte minivan, die sinds 1996 in productie was, was al standaard voorzien van een simpel airbagsysteem en moderne ABS voor die tijd. Alleen de lange remweg kon de testers bij de marktintroductie niet overtuigen. Moderne hulpsystemen ontbreken volledig. In de Euro NCAP crashtest kreeg de Mégane Scénic een waardering van vier van de vijf mogelijke sterren.

Helaas zijn in de loop der jaren de veiligheidsgebreken van de Renault Mégane Scénic bekend geworden. Zo hadden sommige productiepartijen te lijden onder een defect ESP-systeem. De voertuigen zijn echter teruggeroepen. In het algemeen vertonen met name de tandriem en de krukassensor herhaaldelijk bepaalde defecten aan onderdelen die door deskundigen moeten worden gerepareerd.

Alternatieven

Er zijn tal van alternatieven voor de Renault Mégane Scénic. Vanaf de marktintroductie concurreerde het Franse merk met name met de Volkswagen Golf en later met de Volkswagen Touran. Tegenwoordig zijn zowel de opvolger Scénic als ook de Renault Kangoo verkrijgbaar in de compacte klasse van Renault zelf. Geïnteresseerden moeten zeker ook eens kijken naar de Opel Zafira en de Mazda 5. De voertuigen zijn allemaal duurder dan een occasion van de Renault Mégane Scénic, maar worden beschouwd als veel betrouwbaarder en hebben ook tal van andere kenmerken.

FAQ

Hoeveel pk heeft de Renault Mégane Scénic?
De Renault Mégane Scénic heeft een vermogen van 75 - 114 pk, afhankelijk van de motor.
Wanneer werd de Renault Mégane Scénic gebouwd?
De Renault Mégane Scénic werd alleen onder deze modelbenaming gebouwd van 1996 - 1999, en ging daarna verder onder de naam Renault Scénic.

Beoordelingen voor Renault Megane

277 Beoordelingen

4,4

Meer informatie

Meer details