Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
opel-vectra-c-l-01.jpg

Opel Vectra

Sterke punten

  • Ooit dé favoriet van autorijdend Nederland
  • Allemansvriend die dagelijkse bruikbaarheid, comfort en ruimte combineert
  • Sterk imago toentertijd
  • Betaalbare techniek

Zwakke punten

  • Beetje stoffige uitstraling
  • Basismotoren niet toereikend
  • Wollige besturing

Opel Vectra : een overzicht

Bekijk hier een compleet overzicht van de Opel Vectra, inclusief details van de belangrijkste kenmerken, motorisering, uitrusting en andere nuttige informatie over het model. Lees verder

Occasions vanaf:
Financial Lease vanaf:
*Laagste prijs op AutoScout24 in de afgelopen maand

Opel Vectra: wie van generatie X is niet groot geworden met deze allemansvriend?

De Opel Vectra was ooit de gezins- en zakenauto van Nederland. Natuurlijk was ook de Opel Astra extreem gewild, maar het was toch met name de grotere en ruimere Vectra die het hart van veel (zakelijke) rijders harder deed kloppen. Lees meer.

Interesse in een Opel Vectra

Opel Vectra occasions
Opel Vectra dealeraanbiedingen

Alle artikelen

Alternatieve modellen

Goede redenen

  • Nostalgie voor baby boom- en X-generatie
  • Comfortabel, stil en ruim
  • Ooit mateloos populair onder de ‘gewone’ man
  • Stamt uit de gloriedagen van Opel in Nederland

Technische gegevens

Motorisatie

Tot en met 2004 was Opel maar liefst 36 jaar op rij het bestverkopende automerk van Nederland. De Vectra, die in 1988 op de markt verscheen, had hier een belangrijk aandeel in. De Opel Vectra kent drie generaties. In de laatste jaren van zijn carrière verkocht de Vectra nog maar mondjesmaat, om in 2009 definitief met pensioen te gaan. Met opgeheven hoofd, want in die leveringsperiode van zo’n twintig jaar ging de Vectra maar liefst 215.000 keer over de Nederlandse toonbanken.

Topjaar was 1991 met ruim 21.000 verkochte exemplaren. Een troef van de Opel Vectra was het uitgebreide motorenaanbod. Zoals in die tijd normaal waren het enkel benzines en diesels die de klok sloegen. Atmosferisch in het geval van de benzinemotoren welteverstaan, dus wars van turbo’s en compressoren. De 1,6-, 1,8- en 2,0-liter motoren, ongeachte brandstofsoort, waren verreweg het meest populair. Grotere motoren met een slagvolume van 2,5-liter en meer waren er ook, en als V6, maar aanzienlijk minder in trek vanwege onder meer hogere prijskaartje. Een vermogen van 55 kW (75 pk) tot 92 kW (125 pk) was voor de meeste kopers afdoende in die tijd.

Het credo ‘doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg’ was welhaast op het lijf van de Opel Vectra geschreven en daar kozen de meeste een dito motorisering bij. Zelfs de meeste Sport Edition-uitvoeringen van de Vectra beschikten over een relatief bescheiden motor. Het rijke autosportverleden van de Vectra werd voornamelijk via uiterlijk vertoon geëerd – het blijft immers een Opel moet het Duitse merk gedacht hebben. Naar verluidt zijn er in totaliteit meer als 1.100 verschillende configuraties leverbaar geweest van de Opel Vectra in Nederland. Op Autoscout24 vind je er daarvan nog zo’n honderd terug.

Afmetingen

De Opel Vectra is geproduceerd als vierdeurs sedan, vijfdeurs hatchback en als stationwagen. Gezien de sedan- en stationvariant alom de grootste bekendheid genoten, zoomen we vooral in op die carrosserievarianten (en dan specifiek op de laatste generatie die geproduceerd is van 2002 tot 2009). De lengte van de sedanversie bedraagt 4,6 meter, bij een breedte en hoogte van respectievelijk 1,8 en 1,46 meter. De Vectra stationwagen doet hier nog een schepje bij op en meet respectievelijk 4,84 bij 1,80 bij 1,50 meter. Die extra 20 centimeter komt vooral ten gunste van de bagageruimte achterin. Zo beschikt de Vectra stationwagen over 530 liter laadvolume, tegenover 500 liter voor de sedan. Klap je de achterbank van de verschillende carrosserievarianten neer, dan neemt de stationwagen zonder pardon afstand van de andere carrosserievarianten met een laadvolume tot liefst 1.830 liter.

Met de vermelde buitenmaten worden de Vectra sedan, hatchback en stationwagen beschouwd als grotere middenklassers. Een segment waarin onder ander de Volkswagen Passat, Toyota Avensis, Ford Mondeo en Renault Laguna ook actief waren. Hoewel de Vectra dus zeker geen compacte auto is, beschikte het model over een relatief korte draaicirkel van 10,9 meter.

De belangrijkste specificaties op een rij (3de generatie)

Opel Vectra sedan (stationwagen)
Marktintroductie 2002
Lengte x breedte x hoogte 4,60 x 1,80 x 1,46 (4,84 x 1,80 x 1,50) m
Wielbasis 2,70 meter
Inhoud bagageruimte 500 (530) l
Ledig gewicht 1.290-1.585 kg
Toelaatbaar totaalgewicht 1.865-2.220 kg
Motorinhoud 1.598-3.175 cm³
Vermogen 74 kW (100 pk)-155 kW (211 pk)
Koppel 150-370 Nm
Topsnelheid 186-237 km/u
Acceleratie van 0 tot 100 km/u 8,4-13,3 seconden
Tankinhoud 60-61 liter
Verbruik 5,7-10,6 l/100 km
CO₂-uitstoot 154-254 g/km

Varianten

Zoals eerder beschreven, was de Opel Vectra in meer dan 1.001 variaties te verkrijgen, verdeeld over drie modelgeneraties en drie carrosserievarianten (sedan, hatchback en stationwagen). Op deze manier was er voor iedereen wel een Vectra te vinden. Populaire uitvoeringen waren steevast de Comfort, Cosmo, Sport en Elegance. Eerdere generaties luisteren dan weer juist naar benamingen als GL, GLS, CDX, Plus, Young en Diamond. Bijzonder in trek was de Vectra als Sport Edition (in het bijzonder de tweede generatie). Deze uitvoering onderscheidde zich onder andere door sportbumpers, grotere wielen, een verlaagd onderstel en sportstoelen. Dit alles met een vette knipoog naar de Vectra zoals deze uitkwam in het gerenommeerde Deutsche Toerwagen Meisterschaft, beter bekend als DTM.

Prijzen

Vanwege zijn immense populariteit destijds, enorme hoeveelheid varianten en uitvoeringen in combinatie met een lange productieperiode is de Opel Vectra inmiddels uiterst betaalbaar als occasion. Een exemplaar is al verkrijgbaar voor minder dan 1.000 euro. En de teller loopt geleidelijk op als je op zoek bent naar een nieuw exemplaar. Kortom, voor minder dan 10.000 euro kan je met gemak een nette Vectra vinden. Er worden ook Vectra’s aangeboden die een (veel) hogere prijs hebben, maar dit zijn uitzonderingen en dan gaat het om zeldzame ‘young timers’ in welhaast fabrieksnieuwe conditie.

Design

Exterieur

Waar de tweede generatie Vectra in visueel opzicht een evolutie was op zijn voorganger, gooide Opel het met de derde generatie over een andere boeg. Sinds 2002 hield de Vectra er een nadrukkelijk sober en zakelijke uitstraling op na – waar de tweede generatie juist opviel door onder meer zijn wulpse spiegelbehuizingen.

De Vectra leek volwassen te zijn geworden en definitief mee te willen strijden om de gunst van de zakelijke rijders. Ook door het toepassen van meer chroom wilde Opel benadrukken dat het meer menens was dan voorheen. Ruimte voor speelsheid was er overigens nog steeds, afgaande op de achterzijde waarvan de lichtunits ongewijzigd werden overgenomen van de Astra Coupé, ontworpen door het illustere stijlhuis Bertone.

Interieur

Het interieur borduurt verder op het exterieur; ook hier draait het om strakke lijnen, wat resulteert in een moderne uitstraling voor die tijd zonder overmatig te streven naar radicale vernieuwing. Door deze ogenschijnlijk eenvoudige vormgeving is het dashboard overzichtelijk en zijn alle bedieningselementen direct herkenbaar. Net zoals bij het exterieur gebruikte Opel verchroomde accenten, waaronder het niet te missen Opel-logo op het stuurwiel en de versnellingspook. Opvallend bij de derde generatie Vectra was ook de metaalachtige sierstrip die bijna over de volle breedte van het dashboard loopt. Details en fijnzinnigheid die je geenszins zal treffen op de Vectra’s uit de jaren 90 – en eigenlijk geen enkele middenklasser uit die tijd.

Veiligheid

Op het gebied van veiligheid scoorde de laatste generatie Opel Vectra prima, maar niet uitmuntend. In 2002 nam Euro NCAP het model onder de loep via zijn welbekende crashtests en het resultaat daarvan was een score van vier uit de maximale vijf sterren. Een kritische noot vanuit het veiligheidsinstituut was dat het met de bescherming van volwassenen wel goed, maar dat de voetgangersveiligheid te wensen over liet.

Alternatieven

Ooit was autorijdend Nederland enorm gecharmeerd van de sedans, hatchback en – in het bijzonder – stationwagen. Het was in die tijd dat de Vectra als een warm broodje over de toonbank vloog. Jarenlang werden er jaarlijks meer dan 15.000 exemplaren ervan verkocht. Net als de Volkswagen Passat, Renault Laguna, Ford Mondeo en Peugeot 406. Dat die glorietijd alweer even achter ons ligt valt op te maken uit het feit dat enkel de Passat nog actief is in dit segment op de hedendaagse automarkt.

FAQ

Is de Opel Vectra een betrouwbare auto?
De Vectra staat te boek als een betrouwbare auto die betaalbaar is in onderhoud. Zoals eigenlijk voor elke auto geldt staat een solide en gesloten onderhoud(historie) aan de basis van overwegend probleemloze kilometers. Houd er daarnaast rekening mee dat iedere Vectra inmiddels (aardig) op leeftijd begint te raken, wat effect kan hebben op de verkrijgbaarheid van onderdelen.
Heeft een Opel Vectra een distributieriem of ketting?
De distributieriem speelt een cruciale rol in het goed functioneren van de motor, zo ook bij de Opel Vectra, die over een dergelijke riem beschikt. Vervangen van deze riem is een complexe en tijdrovende taak. Kennis van zaken is dan ook belangrijk bij het vervangen ervan, en kan veel (financiële) misère voorkomen als dit vakkundig is uitgevoerd.
Zijn er speciale uitvoeringen van de Opel Vectra?
Er zijn enkele speciale versies van de Opel Vectra uitgebracht, zoals de Vectra i500 van ‘huistuner’ Irmscher. Deze sportieve uitvoering, onmiddellijk herkenbaar aan de sportbumpers, grote wielen en achterklepspoiler, beschikt over een 2,5-liter V6-motor met een vermogen van 143 kW (195 pk). In iets minder dan acht tellen kon je de 100 km/u ermee doorbreken, wat als zeer rap werd beschouwd in 1997.

Beoordelingen voor Opel Vectra

258 Beoordelingen

4,3

Meer informatie

Meer details

Modelvarianten