Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
opel-meriva-b-front

Opel Meriva

1 / 3
opel-meriva-b-front
opel-meriva-b-side
opel-meriva-b-back

Sterke punten

  • Slimme achterbank
  • Comfortabele wielophanging
  • Dynamisch design

Zwakke punten

  • Beperkte standaarduitrusting
  • Even wennen aan die achterportieren
  • Smaakgevoelige looks

Opel Meriva : een overzicht

Bekijk hier een compleet overzicht van de Opel Meriva, inclusief details van de belangrijkste kenmerken, motorisering, uitrusting en andere nuttige informatie over het model. Lees verder

Occasions vanaf:
Financial Lease vanaf:
*Laagste prijs op AutoScout24 in de afgelopen maand

Opel Meriva: functioneel ruimtewonder

De eerste Opel Meriva is een strak gelijnde kleine MPV. De tweede generatie is een unieke verschijning, met scherpe lijnen, achterwaarts openslaande achterdeuren en een geknikte schouderlijn. Misschien is de Meriva té uniek, want de tweede generatie is ook de laatste generatie van de compacte MPV. Lees meer.

Interesse in een Opel Meriva

Opel Meriva occasions
Opel Meriva dealeraanbiedingen

Alle artikelen

Alternatieve modellen

Goede redenen

  • Ruim en flexibel interieur, verschuifbare achterbank
  • Comfortabel, gemakkelijke instap, je zit lekker rechtop
  • Onderscheidend uiterlijk, met slingerende schouderlijn en achterwaarts openslaande achterportieren
  • Soepel onderstel

Technische gegevens

Motorisatie

De Opel Meriva verschijnt in 2003. Opel rust de compacte MPV uit met 1,4-, 1,6- en 1,8-liter benzinemotoren met vermogens van 64-132 kW (87-180 pk) – veelal met zestien kleppen – en 1.3 CDTi- en 1.7 CDTi-diesels met 55-92 kW vermogen (75-125 pk). De 1.6- en 1.8 benzinemotoren zijn er ook met automatische transmissie. De Meriva is altijd op de voorwielen aangedreven.

De tweede generatie verschijnt in 2010. Dan is de Meriva er met 1.4- en 1.4 Turbo benzinemotoren met vermogens van resp. 74, 88 en 103 kW (100, 120 en 140 pk) en 1.3 CDTi Ecoflex- en 1.7 CDTi-dieselmotoren met 70-96 kW (95-130 pk). In 2012 zijn ook de benzinemotoren voorzien van de schonere en zuinigere Ecoflex-techniek. Vanaf 2012 tot 2014 is er ook een variant die op LPG loopt, met 74 kW (100 pk) vermogen. Alleen de 1.4 Turbo en de 1.7 CDTi zijn er ook met automatische transmissie.

Na de facelift van 2014 vervangt de 1.6 CDTi Ecoflex-diesel (81 kW/110 pk) de 1.7 CDTi.

Afmetingen

De Opel Meriva is een compacte MPV in het B-segment. De eerste generatie is gebaseerd op het platform van de Opel Corsa van destijds. Hij is 4,05 meter lang, x 1,69 meter breed en 1,62 meter hoog. Zijn wielbasis meet 2,63 meter en de bagageruimte is 415 liter, maar nog te vergroten dankzij het Flex5-systeem van de achterbank met drie afzonderlijk te verschuiven en weg te klappen zitplaatsen.

De tweede generatie van de Meriva is meer gebaseerd op de grotere en verfijndere Astra. De nieuwe Meriva groeit naar 4,29 meter lengte en 1,81 meter breedte, maar blijft met 1,62 meter ongeveer even hoog als zijn voorganger. De wielbasis is 2,64 meter. Je zit vooral in deze Meriva ook met vijf personen behoorlijk riant, maar daardoor is de bagageruimte met 397 liter wel ietsje kleiner dan die van zijn voorganger. Ook in dit model kun je echter de achterbank (gedeeltelijk) verschuiven en/of inklappen voor meer bagage- of juist zitruimte.

Opel Meriva B
Marktintroductie 2010
Lengte x breedte x hoogte 4,29 x 1,81 x 1,62 m
Wielbasis 2,64 m
Inhoud bagageruimte 397 l
Ledig gewicht 1.285-1.430 kg
Toelaatbaar totaalgewicht 1.890-2.035 kg
Cilinderinhoud 1.248-1.686 cm3
Vermogen 70-103 kW (95-140 pk)
Koppel 130-280 Nm
Topsnelheid 168-193 km/u
Acceleratie van 0 tot 100 km/u 11,1-13,9 sec
Tankinhoud 54 l
Verbruik 4,1-7,2 l/100 km
CO₂-uitstoot 109-169 g/km

Varianten

De Opel Meriva is er behalve in twee generaties in slechts één carrosserievariant: een compacte 5-deurs MPV. Beide generaties hebben een subtiele facelift gehad, de eerste generatie in 2005 en de tweede generatie in 2014.

Ook de Meriva is er in de van Opel bekende uitrustingsniveaus, zoals Essentia, Enjoy en Cosmo. De Essentia is de basisversie en die is vrij basic uitgerust – elektrisch bedienbare zijruiten en centrale portiervergrendeling zijn de bijzonderste voorzieningen. De Cosmo is verder voorzien van onder meer LED-dagrijverlichting, een uitgebreid infotainmentsysteem en een multifunctioneel stuurwiel.

Bijzondere uitvoeringen zijn onder meer de Temptation, Edition, Maxx Cool. De tweede generatie is ook nog in uitvoeringen als de Anniversary Edition en de Design Edition. De keuze is reuze op dat gebied.

Prijzen

Nieuw is de eerste generatie van de Meriva verkocht voor prijzen vanaf 17.000 euro, voor de tweede generatie begon de prijslijst bij 18.000 euro. Op de markt voor occasions is het aanbod aan Opels Meriva groot. Exemplaren van de eerste generatie, dus van vóór 2010, vind je voor minder dan duizend euro, maar zoals altijd heb je dan wel een heel oude en waarschijnlijk ook met tonnen op de kilometerteller. En dan maakt de motorvariant of de uitvoering voor de prijs niet veel uit. Vooral rond de 3 à 4.000 euro is het aanbod aanzienlijk. De Meriva van na 2010 begint op de occasionmarkt bij prijzen rond de 4.000 euro – voor zowel benzine- als dieselversies en zowel handgeschakeld als automaat. Aangezien de Meriva al in 2017 uit productie is gegaan, zijn de jongste exemplaren al gauw 7 of 8 jaar oud. Die vind je wel voor prijzen onder de 16.000 euro, al zijn er altijd uitschieters naar boven.

Design

Buitenkant

De Opel Meriva van 2003 is een opvallend strak autootje met een vriendelijke uitstraling – bijna oubollig zelfs. En door zijn hoogte oogt hij een beetje smal. De tweede generatie van na 2010 ziet er veel dynamischer uit. Dat heeft een reden. De populariteit van MPV’s neemt af en gezinnen kiezen rond 2010 weer steeds vaker voor een stationwagon of een SUV. Daarom baseert Opel de Meriva B niet op de Corsa, maar op de technische basis van de iets grotere Astra en Zafira. De Meriva ziet er dynamisch uit, met zijn kenmerkende, geknikte schouderlijn en achterportieren die achterwaarts openslaan.

Binnenkant

In 2003 baart de Meriva opzien met het Flex5-systeem van de achterbank. De achterbank is niet alleen in drie delen neerklapbaar, maar ook in de lengterichting te verschuiven voor iets meer beenruimte of juist meer bagageruimte. De middelste zitplaats kon wijken om de beide buitenste zitplaatsen iets naar binnen te verschuiven voor meer schouderruimte voor twee achterpassagiers. Een technisch hoogstandje dat gehandhaafd is in de tweede generatie.

Beide generaties van de Meriva staan bekend om het gebruiksgemak dat ze bieden en het opmerkelijk ruime interieur. De Meriva van na 2010 is voorzien van een vloeiend vormgegeven dashboard en een futuristisch vormgegeven multifunctioneel stuur, die bijna goedmaken dat de middenconsole ergonomisch een knoppendoolhof is.

Veiligheid

De Opel Meriva van 2003 heeft in de Euro NCAP-crashtests vier sterren gescoord voor de bescherming van de inzitten en maar één voor voetgangersbescherming. Sinds 2010 hanteert Euro NCAP echter andere normen, dus de testresultaten van voor dat jaar zijn niet te vergelijken met die van latere modellen.

De Meriva B behaalde volgens de maatstaven van Euro NCAP van na 2010 de topscore van vijf sterren, maar ook toen keek de veiligheidsinstantie anders dan tegenwoordig vooral naar structurele veiligheidsmaatregelen. Verder varieert de veiligheidsuitrusting van de Meriva sterk met het uitrustingsniveau. Basisversies zijn bijvoorbeeld niet voorzien van gordijnairbags. Voor de veiligheid kun je het best de uitvoering Enjoy of hoger kiezen.

Alternatieven

Toen de Opel Meriva nieuw was, waren er nog heel wat andere compacte MPV’s op de markt. Zo kon je bij Ford terecht voor een B-Max, bij Toyota voor een Verso-S, bij Hyundai voor een iX20, bij Citroën voor een C3 Picasso en ga zo maar door. Inmiddels heeft de B-SUV dat segment vrijwel volledig overgenomen, waardoor je ook de Peugeot 2008 en Renault Captur kunt zien als concurrenten.

FAQ

Heeft de Opel Meriva een grote bagageruimte?
De bagageruimte van de Opel Meriva is standaard rond de 400 liter. Het voordeel is dat je hem kunt vergroten door de achterbank te verschuiven. Maar je kunt de achterbank ook in diverse configuraties neerklappen.
Mag de Opel Meriva in milieuzones rijden?
Met de Meriva mag je in de meeste milieuzones rijden. Maar dit kan in de toekomst veranderen door strenger wordende regels. Het ligt er echter aan van welke motor je Meriva is voorzien. Hoe dan ook: de 1.3 CDTi- en de 1.7 CDTI-diesels voldoen aan Euronorm 5, wat betekent dat die eerder problemen op dat vlak kunnen tegenkomen dan de benzine- en LPG-motoren en de versies met de 1.6 CDTI-dieselmotor. Die laatste is wel conform Euro 6, waardoor die waarschijnlijk langer welkom is.

Beoordelingen voor Opel Meriva

168 Beoordelingen

4,4

Meer informatie

Modellen

Meer details