Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
opel-grandland-x-l-01.jpg

Opel Grandland X: de grootste SUV van Opel

Sterke punten

  • Ruime gezins-SUV
  • Modern design
  • Ook als plug-in hybride

Zwakke punten

  • Op sommige vlakken materiaal van matige kwaliteit
  • Stug onderstel
  • Geluid van kleine motoren erg aanwezig

Opel Grandland X: de grootste SUV van Opel

De Opel Grandland X, in de nieuwste generatie sinds 2021 alleen nog Opel Grandland genoemd (dus zonder X), is de grootste SUV van deze autofabrikant. De SUV overtuigt met veel ruimte en veelzijdigheid. Een hoogtepunt is de plug-in hybride aandrijflijn.

Goede redenen

  • Goede prijs-kwaliteitsverhouding
  • Hoge mate van comfort
  • Zuinige motoren
  • Betrouwbare technologie

Technische gegevens

Motorisatie

De Opel Grandland X kwam in 2017 op de markt. Direct bij de introductie was er een breed aanbod aan motoren voor de SUV, zowel benzine als diesel. Het aanbod benzinemotoren begint bij de instap 1,2-liter turbo met 96 kW (130 pk) en 230 Nm aan koppel. Deze motor is standaard gekoppeld aan een handgeschakelde zesbak, maar is optioneel ook te combineren met een achttraps automaat. Een sprintje vanuit stilstand naar 100 km/u duurt 10,1 seconden in de versie met handbak, de versie met automaat doet daar 10,4 seconden over.

De line-up van benzinemotoren wordt gecompleteerd door de 1,6-liter turbomotor met 133 kW (180 pk) en 250 Nm. Als je kiest voor deze motor, krijg je altijd een achttraps automaat. Een sprint naar de 100 km/u duurt met deze aandrijflijn slechts 8,0 seconden, wat rap is voor een SUV van dit formaat.

Dieselen kan ook met de Grandland X. Opel biedt twee motoren voor de SUV. Te beginnen met de minst krachtige van de twee, de 1.5 CDTI met 96 kW (130 pk) en 300 Nm aan koppel. Dezelfde motor wordt ook geleverd met een zestraps automaat. De krachtigste dieselmotor is de 2.0 CDTI met 130 kW (177 pk) en 400 Nm.

Hij is ook geleverd met een efficiënte plug-hybride aandrijflijn. Dit is de Opel Grandland X Hybrid4. Met deze aandrijflijn wordt de benzinemotor geholpen door twee elektromotoren, waardoor de SUV het presteert om in 6,1 seconden vanuit stilstand naar 100 km/u te sprinten dankzij de 221 kW (300 pk). De elektromotoren in de Grandland X PHEV worden gevoed door een batterij met een capaciteit van 13,3 kWh. Op een volle batterij komt de SUV puur elektrisch zo’n 60 kilometer ver.

Afmetingen

De Opel Grandland X is een middelgrote SUV. Hij is 4,47 meter lang, 1,85 meter breed en 1,60 meter hoog en biedt een aanzienlijke hoeveelheid ruimte, mede dankzij de wielbasis van bijna 2,7 meter. Desondanks blijkt de auto zeer wendbaar, getuige ook zijn draaicirkel van 10,67 meter.

Bij een model van deze omvang ontbreekt ook een praktische bagageruimte niet. Het laadvolume achter de grote achterklep bedraagt 514 liter. De stoelen op de tweede rij kunnen worden neergeklapt om een vlakke laadruimte te creëren. Hierdoor neemt het volume van de bagageruimte toe tot maar liefst 1.652 liter. Daarnaast is er een optionele trekhaak beschikbaar voor de Opel Grandland X. Het maximale trekvermogen varieert van 1.250-2.000 kilogram.

Opel Grandland X
Marktintroductie 2017-2021 (na facelift door als ‘Grandland’
Lengte x breedte x hoogte 4,47 x 1,85 x 1,60 m
Wielbasis 2,67 m
Inhoud bagageruimte 514-1679 l
Ledig gewicht 1.350-1.800 kg
Toelaatbaar totaalgewicht 1930-2090 kg
Cilinderinhoud 1.199-1.997 cm3
Vermogen 96-221 kW (130 – 300 pk)
Koppel 250-300 Nm
Topsnelheid 188-222 km/u
Acceleratie van 0 tot 100 km/u 6,1-10,4 sec
Tankinhoud 43-53 l
Verbruik 1,4-6,6 l/100 km
CO₂-uitstoot 29-149 g/km

Varianten

De Grandland X is er in diverse uitvoeringen – Innovation, Ultimate, Business en Business Executive – en zelfs als 120 jaar Edition, om de 120ste verjaardag van Opel te vieren.

Al die uitvoeringen doen misschien vermoeden dat de basisversie nogal ‘magertjes’ is, maar dat valt in de praktijk erg mee. De Grandland X zit standaard al goed in de spulletjes; zo krijg je onder meer geluidswerend glas, airco, een verstelbare middenarmsteun voor, LED-verlichting voor en achter, een 12V-aansluiting in de kofferbak, een automatisch dimmende binnenspiegel, een elektronische handrem, verkeersbordenherkenning en keyless entry en start.

De 120 jaar Edition zit natuurlijk extra lekker in de opties, met onder meer standaard touch infotainmentdisplay en zwarte accenten in het interieur. De Business-modellen zijn er als aantrekkelijke optie voor de zakelijk rijder.

Verder kon je de Grandland X nog verder aankleden met losse pakketten. Voorbeelden hiervan zijn het Navi 5.0 IntelliLink pakket met uitgebreide infotainment en het Innovation+ pakket met o.a. adaptieve verlichting en verwarmbare stoelen, stuurwiel en achterbank.

Prijzen

Een van de sterke punten van de Opel Grandland is de zeer goede prijs-prestatieverhouding. De auto kon nieuw al voor 32.000 euro worden besteld. Met een dieselmotor blijft het model met een vanafprijs van 37.000 euro betaalbaar in vergelijking met de concurrentie. De plug-in hybride versie was duurder. Deze kostte minimaal 50.000 euro.

De Grandland X is niet meer nieuw te bestellen, de gefacelifte Grandland nog wel. De prijzen op de occasionmarkt zijn in verhouding nog vrij hoog voor de Grandland X. Dit heeft er mee te maken dat het model erg aantrekkelijk is om als occasion aan te schaffen. De prijzen voor een Grandland X occasion beginnen bij ongeveer 12.000 euro.

Design

Buitenkant

In 2017 bracht Opel de Grandland X op de markt, als één van de eerste modellen met de moderne Vizor-voorzijde, het familiegezicht van Opel. De opvallende zwarte strip aan de voorzijde biedt ruimte aan diverse sensoren en camera's. Daarnaast gaf Opel het exterieur een moderne uitstraling, met onder meer een licht aflopende daklijn aan de achterzijde, fijne contouren in de carrosserie en grote luchtinlaten aan de voorzijde. Verscheidene kleurencombinaties voor dak en carrosserie maken individuele configuratie mogelijk.

Binnenkant

Ook het interieur van de Opel Grandland oogt modern, met onder meer een grote display in de middenconsole. De digitale displays achter het stuurwiel kunnen worden aangepast. De ruimte en het comfort voldoen prima en maken de Opel Grandland bijzonder geschikt voor lange reizen. De uitgebreide uitrusting draagt hier in grote mate aan bij. De AGR-gecertificeerde stoelen voorin, voor extra ergonomisch comfort, zijn een populaire optie.

Veiligheid

Zelfs op het gebied van veiligheids- en assistentiesystemen laat de basisversie van de nieuwe Opel Grandland X niets te wensen over. Een waarschuwingssysteem voor het onbedoeld verlaten van de rijstrook, een vermoeidheids- en verkeersbordherkenningssysteem en een botswaarschuwingssysteem met automatische noodstop zijn beschikbaar. Voor een hoog niveau van veiligheid en comfort hoef je dus niet per se voor een duurdere uitrusting te kiezen. De Opel Grandland X is daarom ook beoordeeld met vijf sterren in de Euro NCAPcrashtest.

Alternatieven

De Peugeot 3008, die technisch gelijk is aan de Grandland X, is een goed alternatief voor de Opel Grandland X. Een andere concurrent is de Volkswagen Tiguan. De eeuwige favoriet van de Duitse Volkswagen Groep is niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Al is deze wel hoger geprijsd dan de SUV van Opel.

Meer informatie

Meer details