Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
morgan-l.jpg

Morgan

Morgan

Vind het model dat bij je past

Morgan is een Britse producent van klassiek vormgegeven sportauto’s. Modellen van Morgan Motor Company staan voor ambacht, rijplezier en met de hand gebouwd. Geen enkele Morgan is hetzelfde. Bovendien heeft het automerk een rijke autohistorie, van de productie van driewielers tot sportieve huzarenstukjes met BMW-technologie. Lees verder

morgan-plus-8-m-02.jpg
morgan-plus-8-m-03.jpg
morgan-plus-8-m-04.jpg

Overzicht van de populairste Morgan modellen

Bijzonderheden van het automerk Morgan

  • Brits vakmanschap
  • Oog voor detail
  • Sportiviteit in de mix met comfort
  • Betrouwbare techniek

Historie Morgan

De Britse autoproducent Morgan – officieel Morgan Motor Company geheten – werd in 1909 opgericht door Henry Frederick Stanley (H.F.S.) Morgan. Het bedrijf is al sinds de beginjaren gevestigd in het Britse Malvern en het is nog altijd een familiebedrijf. Want zoon Peter Morgan stond van 1959 tot 1999 aan de leiding (hij overleed in 2003) en kleinzoon Charles Morgan is sinds 1999 betrokken bij het merk.

Het avontuur van Morgan begon met het design van de inmiddels iconische Morgan Three Wheeler, maar die verdween op een gegeven moment van de markt. In 1936 kwam het bedrijf met de Morgan 4/4, gebaseerd op een stalen chassis met houten frame, een starre achteras en een metalen of aluminium carrosserie. Dit chassis werd tot 2020 geproduceerd en werd daarmee de langstlopende productieauto-voertuigarchitectuur ter wereld.

Morgan heeft een rijke historie. Neem de driewielers van Morgan. Die werden vooral populair in het Verenigd Koninkrijk omdat ze als motorfiets werden belast. Een ding deed het merk nooit: eigen motoren ontwikkelen. Daartoe zocht merk altijd een samenwerking op. Door de jaren heen heeft Morgan diverse motorleveranciers gehad, denk aan Matchless, Anzani, Standard Motors, Triumph, S&S, Rover, Ford en BMW.

Vooral de roadster-modellen van Morgan zijn door de jaren heen bijzonder populair geworden. In 2011 - na een afwezigheid van meer dan 50 jaar – verscheen er een nieuwe Morgan 3 Wheeler, met een moderne interpretatie van H.F.S. Morgan's klassieke ontwerp. Sinds de introductie in 2011 heeft Morgan al meer dan 2.000 exemplaren van deze 3 Wheeler gebouwd. In 2022 verscheen er zelfs een Morgan Super 3, misschien wel een van de leukste auto’s die je kunt kopen.

Op 5 maart 2019 kondigde Morgan aan dat de Italiaanse investeringsmaatschappij Investindustrial een meerderheidsbelang nam in Morgan Motor Company. Daardoor heeft Morgan voldoende financiële slagkracht gekregen om te kunnen investeren in de toekomst. Investindustrial heeft ook aandelen in Ducati en Aston Martin.

In 2019 presenteerde Morgan ook de nieuwe Plus Six, gebouwd op het geheel nieuwe aluminium CX-Generation-platform en uitgerust met een 3,0-liter zescilinder lijnmotor met turbocompressor van BMW. In 2020 debuteerde de Plus Four. Die is ook gebaseerd op het CX-Generation-platform, net als de Plus Six, maar wel met een kleinere BMW-motor: een 2,0-liter viercilinder turbomotor.

Morgan produceert op jaarbasis ongeveer 800 auto’s in Malvern. Bijzonder is dat Morgan ieder jaar ook duizenden bezoekers over de vloer krijgt. Het merk hanteert een zogeheten open-deur-policy. Op verzoek is de fabriek dus te bezoeken. Wel zo leuk als je weet dat je nieuwe Morgan in aanbouw is of als je wilt zien op welke ambachtelijke manier een Morgan wordt gebouwd.

Modellen en varianten van Morgan

Morgan is niet het juiste adres als je in de markt bent voor een compacte hatchback, crossover of SUV. Nee, bij Morgan staat genieten voorop. Dat kan volgens de fabrikant het beste in auto’s waarin je één bent met de elementen. De meeste modellen van Morgan hebben dan ook een softtop of helemaal geen dak. Maar er zijn uitzonderingen, want de in zeer beperkte oplage geproduceerde Morgan Aeromax was bijvoorbeeld een sportieve coupé. Alle andere modellen van het merk zijn stuk voor stuk auto’s zonder vast dak. Van de compacte Morgan 3 Wheeler of Super 3 tot iconische roadsters als de Morgan 4/4, Plus 4, Plus 8, Aero 8, Plus Four en Plus Six.

Model Varianten Brandstof Cilinderinhoud Vermogen Massa leeg
3 Wheeler Coupé Benzine 2,0 l 63 kW (86 pk) 1.275 kg
Super 3 Roadster Benzine 1,5 l 87 kW (116 pk) 1.250 kg
Plus 4 Roadster Benzine 2,0 l 116 kW (157 pk) 900 kg
Plus 8 Roadster Benzine 3,5-4,6 l 105-150 kW (143-204 pk) 940 kg
Aero 8 Roadster Benzine 4,8 l 274 kW (367 pk) 1.175 kg
Plus Four Roadster Benzine 2,0 l 187,5 kW (255 pk) 1.009 kg
Plus Six Roadster Benzine 3,0 l 250 kW (340 pk) 1.075 kg

Prijzen

Nieuwprijzen

Op zoek naar een nieuwe Morgan? De line-up van het merk bestaat uit drie modellen: de Super 3, Plus Four en Plus Six. Omdat een Morgan een maatproduct is, is de prijs van elke auto verschillend. Maar uiteraard is er ook hier sprake van een vanafprijs.

  • Morgan Super 3: 68.000 euro
  • Morgan Plus Four: 92.000 euro
  • Morgan Plus Six: 140.000 euro

Prijzen voor occasions

De modellen van Morgan zijn nooit in grote aantallen geproduceerd. Het is echt een nichemerk waar alleen de echte liefhebbers op af komen. Het aanbod van Morgan occasions is om die reden ook niet enorm. En als er dan exemplaren op de markt komen, dan zijn ze vaak ook niet heel goedkoop. Het is en blijft immers een met de hand vervaardigde auto met unieke vormgeving.

Voor een klassieke Plus 4 betaal je al snel 30.000 euro of veel meer. Voor een nagenoeg nieuwe Morgan Plus Six met automaat moet je denken aan 115.000 euro. Maar het kan altijd gekker, want met name de limited editions zijn fors geprijsd. Een uiterst zeldzame Morgan Aeromax kan dik 200.000 euro kosten. En voor een Morgan Plus 4 CX-T – waarvan slechts acht exemplaren zijn gebouwd – loopt de prijs al bijna op richting 280.000 euro. Iets goedkoper is dan een Morgan Plus 8 4.8 V8 50th Anniversary Edition, ook een limited edition. Prijskaartje? Bijna 230.000 euro.

Alternatieven

De modellen van Morgan Motor Company hebben eigenlijk geen concurrentie, want qua vormgeving zijn ze one of a kind. Maar qua filosofie zijn er wel merken die Morgan benaderen, denk maar aan Wiesmann, Donkervoort, Austin Healey, TVR, Triumph of zelfs een Porsche. Uiteraard zijn er diverse voorbeelden te bedenken van een sportieve roadster met twee zitplaatsen, maar de manier waarop Morgan invulling geeft aan zijn auto’s, is werkelijk uniek. Extra bijzonder is de Morgan 3 Wheeler, met twee wielen aan de voorkant en een wiel aan de achterkant. Dat is pas autorijden op een originele manier.

FAQ

Hoeveel garantie zit er op een Morgan?
Op een nieuwe Morgan zit 1 jaar fabrieksgarantie, zonder kilometerbeperking.
Wat is de snelste Morgan?
De snelste Morgan van dit moment is de Morgan Plus Six, uitgerust met een BMW B58 TwinPower Turbo zescilinder lijnmotor met een vermogen van 250 kW (340 pk) en 500 Nm. Snel is deze tweezitter zeker. De 0-100-sprint duurt slechts 4,2 seconden en de topsnelheid bedraagt 264 km/u.
Mag je met een Morgan 3 Wheeler de snelweg op?
Absoluut, de Morgan 3 Wheeler – alsook de nieuwere Super 3 – mogen gewoon de snelweg op. Dat het een avontuurlijke rit wordt, staat buiten kijf. Je zit in een 3 Wheeler of Super 3 namelijk in de buitenlucht. De motor is vooraan het voertuig gemonteerd. Bij de 3 Wheeler is dat een S&S V-Twin, met kenmerkende sound. Het dragen van een goede windbril en bescherming voor gezicht wordt aangeraden.
Is er ook een elektrische Morgan?
Nee, een elektrische Morgan heeft de fabrikant nog niet geproduceerd. Het merk flirt wel met het idee, getuige de in 2016 gepresenteerde Morgan EV3. Maar dat model ging nooit in productie. In de toekomst denkt Morgan wel na over elektrificatie. Sterker nog: dat gaat ooit gebeuren. De vraag is dus niet of Morgan elektrisch gaat, maar wanneer. Tot die tijd levert het merk conventionele verbrandingsmotoren. Voor de maximale beleving is dat natuurlijk wel het leukste.

Alle modellen, alle uitvoeringen

Modellen

Meer details