Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
AS24 Mini banner

Mini

1 / 12
AS24 Mini banner
mini-john-cooper-works-countryman-side
AS24 Test Mini JCW GP banner
mini-cooper-s-cabrio-overview
Mini Cooper SE Cabrio (2023) statisch, vooraanzicht
mini-john-cooper-works-cabrio-back
Mini Clubman John Cooper Works Autoscout 1.jpg
mini-one-d-clubman-front
Mini Cooper Countryman AS24 1.jpg
mini-countryman
mini-paceman-front
mini-paceman-front

Mini

Vind het model dat bij je past

De Mini is een compacte auto en is misschien wel de bekendste kleine auto ter wereld. Hij was revolutionair met zijn komst, want hij maakte mobiliteit bereikbaar voor een grote groep mensen. Vandaag de dag kennen we Mini nog steeds. En dan vooral als een merk met meerdere modellen, die allemaal groter zijn dan de oer-Mini. Lees meer

mini-cooper-d-roadster-m-02.jpg
mini-cooper-d-roadster-m-03.jpg
mini-cooper-d-countryman-m-04.jpg

Overzicht van de populairste Mini modellen

Bijzonderheden van Mini

  • Mini staat bekend om de compacte afmetingen
  • Sportieve rijbeleving met direct stuurgedrag, zoals in een go-kart.
  • Ruime keuze uit luxe uitvoeringen of juist heel sportief

Historie Mini

De geschiedenis van Mini begint in 1959 toen British Motor Corporation (BMC) het kleine autootje op de markt bracht. Die was ontworpen door Alec Issigonis, een autodesigner van Griekse afkomst. De Mini was het antwoord op de stijgende brandstofprijzen als gevolg van de Suezcrisis. De vraag naar grote, benzine slurpende auto’s nam af.

De opdracht aan Issigonis was helder: er moest een nieuw soort auto komen. Die moest klein zijn van buiten, maar groot van binnen met plek voor vier volwassenen. Zo werd de Mini geboren. Met de wielen op de hoeken, een dwarsgeplaatste motor voorin en voorwielaandrijving en een slim ingedeeld interieur. De oer-Mini was een slim stukje techniek en stond symbool voor vrijheid en onafhankelijkheid. De Mini werd een icoon. Iedereen wilde een Mini en iedereen had een Mini - van supersterren tot coureurs en hele gezinnen.

Vanwege zijn uitgebalanceerde lay-out met de wielen op de hoeken en de motor dwars voorin raakte de Mini geliefd bij coureurs. Het gevoel dat de auto bracht was te vergelijken met het rijden in een kart. Dankzij het lage gewicht en de rijeigenschappen was de Mini ook nog eens verrassend snel in de juiste handen. Zo snel, dat een Mini zelfs de prestigieuze Monte Carlo rally won in 1964, ’65 en ’67.

In de loop der jaren zijn er verschillende generaties van de Mini van de merken Austin en Morris op de markt gekomen. Met die modelupdates werd het uiterlijk weer iets strakgetrokken en werd de auto voorzien van updates aan de motor, onderstel en interieur. Bovendien verschenen er diverse carrosserievormen. Van de Clubman stationwagon, de cabrio, pick-up tot aan de Mini Moke buggy. Iconisch is de Mini Cooper S, een snelle uitvoering die in samenwerking met een grote naam in de racewereld, John Cooper, werd ontwikkeld.

De oer-Mini, die qua uiterlijk nog steeds erg overeen kwam met het oorspronkelijke ontwerp, is tot 2000 geproduceerd. Toen kocht BMW het merk en de rechten dit autoconcern bracht in 2001 de New Mini op de markt. Een recept dat Volkswagen deed met de New Beetle. Een retro-ontwerp in een nieuw jasje steken.

De New Mini werd een doorslaand succes. Niet alleen omdat hij dezelfde – maar dan betere - rijeigenschappen had als de oude Mini en herkenbare looks, maar ook omdat hij over veel personalisatiemogelijkheden beschikte. BMW zette de auto in de markt als verlengstuk van je identiteit en dat sloeg aan.

mini-cabrio-john-cooper-works-front

Modellen en varianten

De modellen van Mini staan bekend om hun strakke, dynamische weggedrag. Dat is dan ook de rode draad door de modellijn van het merk. Welke carrosserievorm je ook kiest, hij zal uitstekende rijeigenschappen hebben.

Mini zet ook in op elektrificatie. Naast plug-in hybride Mini’s heeft het merk ook volledig elektrische versies in de line-up. Het modellenaanbod is divers. Het merk opereert in verschillende segmenten: van een cabrio tot aan compacte SUV. Er zijn ook snelle varianten te koop. Deze herken je aan de aanduiding ‘John Cooper Works’.

Model Carrosserievarianten Aandrijving Cilinderinhoud Vermogen Leeggewicht
Mini Cooper SE 3-drs. hatchback Elektrisch 32,6 kWh 135 kW (184 pk) 1.440 kg
Mini 3-drs. hatchback Benzine, elektrisch 1,5-2,0 l 100-170 kW (136-231 pk) 1.155-1.230 kg
Mini 5-drs. hatchback Benzine 1,5-2,0 l 100-170 kW (136-231 pk) 1.210-1.285 kg
Mini Cabrio Cabriolet Benzine 1,5-2,0 l 100-170 kW (136-231 pk) 1.491-1.620 kg
Clubman 5-drs. stationwagon Benzine 1,5-2,0 l 100-225 kW (136-306 pk) 1.375–1.625 kg
Countryman 5-drs. SUV Benzine 1,5-2,0 l 100-225 kW (136-306 pk) 1.440–1.675 kg
Countryman SE 5-drs. SUV Hybride 1,5 l 162 kW (220 pk) 1.440–1.675 kg

Prijzen

Nieuwprijzen

Prijzen van Mini's variëren per model. Voor de goedkoopste Mini, de driedeurs hatchback betaal je minimaal 31.000 euro. Daarmee behoort Mini niet tot de goedkoopste in zijn segment. De prijzen van de vijfdeurs Mini beginnen bij 34.000 euro en de Clubman mag mee tegen overmaking van minimaal 42.000 euro. De Countryman heeft een vanafprijs van 45.000 euro.

Mini heeft, net als BMW, een lange lijst met opties waar je uit kunt kiezen om je nieuwe aanwinst te personaliseren. Hoewel elke Mini standaard redelijk goed is uitgerust, zijn er zeker nog veel opties die erg aantrekkelijk zijn.

Regelmatig brengt Mini speciale edities uit. Dit zijn extra aangeklede versies voor een aantrekkelijke prijs. Meestal is dan een bepaald thema helemaal doorgetrokken met kleuren en visuele gadgets in exterieur en interieur.

Voor de snelste uitvoeringen betaal je het meest. Dat zijn de John Cooper Works-uitvoeringen met extra sportieve bumpers, uitlaat, velgen en onderstel. Maar ook in het interieur vind je sportieve accenten, zoals de sportstoelen, het sportstuurwiel, exclusieve materialen en bekleding.

Prijzen van occasions

Aangezien het merk Mini al een eeuwigheid bestaat zijn er veel exemplaren te vinden op de occasionmarkt. Dat kunnen klassiekers zijn of zeer jong gebruikte auto’s. De prijs is natuurlijk afhankelijk van bijvoorbeeld het bouwjaar, schaarste, kilometerstand en staat. Een Mini occasion is al te krijgen voor rond de 1.000 euro. Houd er dan wel rekening mee dat de auto goed gebruikt is en dat de kilometerstand hoog is.

Jonge exemplaren kosten dan ook meer. Rijk uitgevoerde Mini’s zijn populair, evenals de sportieve versies zoals de Mini Cooper S en Mini John Cooper Works. De allerduurste modellen zijn de GP-uitvoeringen. Dit zijn gelimiteerde versies gefocust op racen en snelheid. Deze hebben dan ook geen achterbank om gewicht te besparen.

Model Vanafprijs
Mini Cooper SE Circa 38.000 euro
Mini 3-drs. Circa 31.000 euro
Mini 5-drs. Circa 34.000 euro
Mini Cabrio Circa 40.000 euro
Clubman Circa 42.000 euro
Countryman Circa 45.000 euro
Countryman SE Circa 48.000 euro

mini-cooper-se-front

Alternatieven

Als alternatief voor Mini zou je kunnen winkelen bij DS Automobiles. Dat merk hanteert ook deels de strategie van luxe en personaliseren. Toch mist dat Franse merk de sportiviteit die Mini wel heeft. Echte concurrenten heeft Mini dus eigenlijk niet. Wel kunnen sportievere modellen van andere merken vergeleken worden met een sportieve Mini uit de John Cooper Works-collectie. Denk bijvoorbeeld aan de sportievere versies van de Audi A3, Volkswagen Polo of Renault Clio.

FAQ

Is een Mini een BMW?
Officieel is Mini onderdeel van BMW Group. Er worden dus ook BMW-onderdelen gebruikt in een Mini en ook het onderhoud kun je laten uitvoeren bij een BMW-dealer. Toch is het wel een eigen merk met een eigen identiteit.
Wat is de goedkoopste Mini?
De goedkoopste Mini is ook direct de kleine: de driedeurs hatchback. Je kunt hem nieuw kopen vanaf 31.000 euro.
Is Mini Duits of Engels?
Van oudsher is Mini een Brits merk, totdat BMW het merk overnam in 2000. BMW bouwde een moderne interpretatie van het originele model, wat een daverend succes is geworden.

Alle modellen, alle uitvoeringen

Modellen

Type voertuigen

Speciaal

Meer details

Het actuele modelaanbod (2023) van Mini bestaat uit de: