Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
MG Marvel R

MG

1 / 12
MG Marvel R
mg-zs-ev-overview
MG4 Electric Luxury test: de goedkope elektrische auto die Renault en VW buikpijn bezorgt
mg5-electric-2021
mg-marvel-r-overview
mg-ehs-front
mg5-electric-front
mg zs ev - front dynamic driving 01 presskit
mg-zs-front
mg-ehs-side
mg-mgb-overview
mg-mgf-front

MG

Vind het model dat bij je past

MG is een van oorsprong Brits en inmiddels Chinees automerk. Oorspronkelijk stond MG bekend om zijn roadsters en andere sportieve modellen. Het moderne MG maakt vooral middenklassers voor aantrekkelijke prijzen. In Nederland staat het moderne MG vooral bekend om de elektrische modellen. Lees meer

mg-tf-m-02.jpg

Overzicht van de populairste MG modellen

Vind nu uw droomauto. Tussen de 2,4 miljoen auto's, op de grootste online automarkt, Europawijd.

Bijzonderheden van het automerk MG

  • Het oorspronkelijke MG stond bekend om zijn sportieve auto’s met Britse uitstraling
  • Het moderne MG maakt redelijk betaalbare, volledig elektrische auto’s
  • Een van de zeer weinige merken met een volledig elektrische stationwagon

Historie MG

MG Cars, in de volksmond gewoon MG, werd opgericht in 1924. Het merk begon onder de naam Morris Garages Limited, al werd het ook wel M.G. Car Company Limited genoemd. In de beginjaren was het vooral een verkoopbedrijf voor de auto’s van Morris. De manager van het bedrijf paste de Morris Oxford naar eigen inzicht aan en verkocht deze met een MG Super Sports-logo. Deze extra verkoop ging zo goed dat MG zich los kon maken van Morris. Qua positionering dan, want MG bleef wel eigendom van dezelfde eigenaar als Morris. In 1935 werd MG eigendom van het merk Morris.

In 1952 werden MG en Morris onderdeel van het British Leyland-concern, wat in 1986 weer overging in de Rover Group. Financiële problemen waren de oorzaak van al deze reorganisaties. Rover en MG bleven moeite houden om overeind te blijven. In 1994 werd het verkocht aan BMW, dat er rond 2000 alweer een nieuwe eigenaar voor zocht. Heel even was het nieuw opgerichte MG Rover Group de nieuwe eigenaar, maar in 2005 kwam het alweer in handen van een volgende partij: de Nanjing Automobile Group. Dat werkte aan een herpositionering van het merk MG, met in 2011 een volledig nieuw model als resultaat. Vooral dankzij de Chinese markt wist het nieuwe MG wel succes te behalen en dit is het MG zoals we dat nu kennen.

mg-marvel-r-front

Modellen en varianten

Van oorsprong fabriceerde MG dus vooral sportauto’s voor zowel het circuit als de openbare weg. In de meer recente geschiedenis betrof het vooral sportievere versies van de modellen van Rover. Het nieuwe Chinese MG maakt vooral modellen voor de middenklasse. Soms met een sportief tintje, maar meestal gewoon modellen met vooral een goede prijs-kwaliteitverhouding. In Europa werden deze nieuwe MG-modellen vooral verkocht in het Verenigd Koninkrijk en nauwelijks daarbuiten. Sinds de volledig elektrische MG ZS EV uit 2019 is het merk ook weer actief in veel andere Europese landen, maar meestal uitsluitend met geëlektrificeerde modellen.

De laatste jaren ligt de focus (ook) bij MG namelijk sterk op elektrificatie. Afgezien van de plug-in hybride MG EHS levert het merk in Nederland zelfs alleen maar volledig elektrische modellen. Dat begon met de MG ZS EV, een compacte SUV. Inmiddels is het aanbod uitgebreid naar verschillende andere marktsegmenten. De genoemde EHS is een grotere SUV en verder biedt men ook een hatchback en een stationwagon. Met die laatste is MG een van de zeer weinige merken met een volledig elektrische stationwagon. In deze prijsklasse zijn ze zelfs dé enige.

Model Carrosserievarianten Aandrijving Cilinderinhoud Vermogen Leeggewicht
MG4 5-drs. hatchback Elektrisch - 125-150 kW (170-204 pk) 1.655-1.685 kg
MG5 5-drs. stationwagen Elektrisch - 115-130 kW (156-177 pk) 1.562 kg
ZS 5-drs. SUV Elektrisch - 105-130 kW (143-177 pk) 1.491-1.620 kg
EHS 5-drs. SUV Benzine-hybride 1,5 l 190 kW (258 pk) 1.737 kg
Marvel R 5-drs. SUV Elektrisch - 132-212 kW (180-288 pk) 1.810-1.920 kg

Prijzen

Nieuwprijzen

MG is geen low-budgetmerk, maar heeft wel vrij scherpe prijzen. Misschien niet als je de prijzen vergelijkt met gelijkwaardige brandstofauto’s, maar zeker wel binnen de markt van volledig elektrische auto’s. Sterker nog, bijvoorbeeld de MG ZS is in Nederland zo succesvol omdat het een van de voordeligste volledig elektrische auto’s is met een praktisch bruikbare actieradius. Als topmodel van het merk valt de Marvel R met zijn vanafprijs wat uit de toon, maar dat model biedt dan ook meer luxe dan de andere MG-modellen.

Model Vanafprijs (2023)
MG4 32.285 euro
MG5 35.885 euro
ZS 35.885 euro
EHS 37.385 euro
Marvel R 49.485 euro

Prijzen voor occasions

Op de occasionmarkt kan dit prijsvoordeel van MG verder oplopen. Aan de andere kant is het moderne MG voor Nederland een vrij nieuw merk, waardoor het occasionaanbod vooral bestaat uit jonge occasions. Het voordeligst is de MG ZS EV. Een exemplaar uit 2019 met niet eens zo veel kilometers op de teller is te vinden vanaf iets meer dan 20.000 euro. Daarmee is het prijstechnisch een van de meest interessante volledig elektrische auto’s. Verder is een EHS als occasion te vinden vanaf zo’n 27.000 euro, een MG4 of MG5 vanaf zo’n 30.000 euro en een Marvel R vanaf ca. 40.000 euro.

Voor het ‘oude MG’ geldt een ander verhaal. Dan heb je al aan zo’n 1.600 euro genoeg. In die prijsklasse vind je vooral het laatste model MGF, een sportieve roadster. Vanaf zo’n 2.500 euro komt ook de oorspronkelijke MG ZS in beeld, een compacte hatchback of sedan. Een echt klassieke MG is te vinden vanaf een kleine 4.000 euro, al gaat het dan vooral om de minder geliefde MGB in Amerikaanse uitvoering met rubberen bumpers. Of een meer gewild model met opknapwerk. Een klassieke MGB met chromen bumpers en zonder opknapwerk is er vanaf zo’n 8.000 euro, al kan de kilometerstand dan wel relatief hoog zijn. De prijs voor een tot nieuwstaat gerestaureerde MGB kan zomaar oplopen tot 50.000 euro. De prijzen van andere modellen van het oorspronkelijke MG zitten hier tussenin.

mg-zs-ev

Alternatieven

Als alternatief voor het moderne MG moet vooral worden gedacht aan merken zoals Hyundai en Kia. Degelijke auto’s die ook vrij scherp geprijsd zijn. Wil je nog voordeliger uit zijn, kijk dan eens bij Dacia. Zoek je echter iets met volledig elektrische aandrijving, dan zijn er een stuk minder alternatieven. De BYD Atto 3 kan een alternatief zijn, of juist de Dacia Spring als het nog voordeliger moet. Verder heeft MG het rijk in deze prijsklasse nog redelijk alleen. Wel kan je natuurlijk in overweging nemen om meer uit te geven aan een elektrische auto met nog betere specificaties en/of een rijkere uitrusting.

FAQ

Waar staan de letters MG voor?
De letters MG staan voor Morris Garages, de oorspronkelijke naam van het merk.
Is MG Chinees?
Ja, het huidige MG heeft een Chinese eigenaar en is daar ook gevestigd. Van oorsprong is MG echter een Brits automerk, dat vooral bekendstaat om de typisch Britse roadsters.
Waar komt MG vandaan?
Van oorsprong is MG een Brits automerk. Na financiële problemen kwam het echter in handen van een Chinese eigenaar. Ook is het merk inmiddels in dat land gevestigd. Het huidige MG is dus een Chinese autofabrikant.
Waar wordt een MG geproduceerd?
Alle huidige MG-modellen worden geproduceerd in China, waar ook het hoofdkantoor staat.

Alle modellen, alle uitvoeringen

Modellen

Speciaal

Meer details

Het actuele modelaanbod (2023) van MG bestaat uit de: