Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
mercedes-benz-eqe-front

Mercedes-Benz EQE SUV

1 / 3
mercedes-benz-eqe-front
mercedes-benz-eqe-side
mercedes-benz-eqe-back

Sterke punten

  • Uniek, gestroomlijnd ontwerp
  • Meer binnenruimte dan een EQE
  • Zowel krachtig als efficiënt

Zwakke punten

  • Minder groot rijbereik dan de EQE
  • Relatief hoge vanafprijs
  • Geen extra bagageruimte voorin

Mercedes-Benz EQ-Klasse (alle) : een overzicht

Bekijk hier een compleet overzicht van de Mercedes-Benz EQ-Klasse (alle), inclusief details van de belangrijkste kenmerken, motorisering, uitrusting en andere nuttige informatie over het model. Lees verder

Nieuw vanaf:
Occasions vanaf:
Financial Lease vanaf:
*Laagste prijs op AutoScout24 in de afgelopen maand

Mercedes-Benz EQE SUV: elektrische SUV met focus op aerodynamica

De Mercedes-Benz EQE SUV is een volledig nieuwe SUV in de elektrische EQ-modellenlijn van Mercedes-Benz. Je kunt hem zien als een ruimere EQE, maar ook als het elektrische alternatief voor de Mercedes-Benz GLE. De EQE SUV is efficiënt en krachtig, waarbij de AMG-versies de kers op de taart zijn.

Interesse in een Mercedes-Benz EQE SUV

Mercedes-Benz EQE SUV occasions
Mercedes-Benz EQE SUV nieuwe auto's
Mercedes-Benz EQE SUV dealeraanbiedingen

Alle artikelen

Goede redenen

  • Vanaf de basis ontworpen als elektrische auto
  • Geschikt voor zowel zakelijk gebruik als een familievakantie
  • Zeer goed infotainmentsysteem
  • Luxe afwerking interieur

Mercedes-Benz riep enige tijd geleden het label Mercedes-EQ in het leven voor de volledig elektrische modellen. De meeste EQ-modellen zijn vanaf de basis ontworpen als elektrische auto en daarom niet vergelijkbaar met het reguliere modellenaanbod van Mercedes-Benz. Dat heeft als voordeel dat de EQ-modellen volledig geoptimaliseerd zijn voor elektrisch rijden. Ook zijn ze nog meer gericht op digitalisering en tech dan Mercedessen zonder het EQ-label.

De EQE SUV is de verhoogde versie van de Mercedes-Benz EQE, maar heeft qua ontwerp juist weer meer weg van de grotere EQS SUV. Een hoge mate van luxe en comfort staat bij de EQE SUV voorop, zelfs als je kiest voor de krachtigste AMG-versies. De voornaamste concurrenten voor de EQE SUV zijn de BMW iX en Audi Q8 e-tron.

Technische gegevens

Motorisatie

Mercedes-Benz levert de EQE SUV alleen met elektrische aandrijving. De auto is leverbaar met zowel achterwiel- als vierwielaandrijving, waarbij de vierwielaangedreven versies twee elektromotoren en dus een iets hoger stroomverbruik hebben. Het trekgewicht ligt met maximaal 1.800 kilo wel een stuk hoger dan de 750 kilo voor de EQE SUV met alleen achterwielaandrijving. Wel zit bij alle versies van de EQE SUV dezelfde batterij met een capaciteit van 90,6 kWh in de bodem. Het maximale laadvermogen aan de snellader is met 170 kW eveneens gelijk voor alle versies. Opvallend genoeg geldt dat ook voor de topsnelheid. Of je nu de instapversie of de AMG bestelt, alle versies zijn begrensd op 210 km/h.

Het aanbod begint bij de 214 kW (292 pk) sterke achterwielaangedreven EQE SUV 350+, die met een actieradius van 594 kilometer meteen het verst komt op één batterijlading. De duurdere motorversies hebben allemaal twee elektromotoren en dus vierwielaandrijving: de eveneens 214 kW (292 pk) sterke 350 4Matic, 299 kW (408 pk) sterke 500 4Matic en de 349 kW (476 pk) sterke AMG 43. Met een actieradius van 468 kilometer sta je met de AMG wel het vaakst bij de laadpaal. Er komt ook een nog krachtigere AMG 53-versie van de EQE SUV op de markt, maar die staat momenteel nog niet op de prijslijst.

Afmetingen

Ten opzichte van de EQE sedan is de EQE SUV met een lengte van 4,86 meter 8,3 centimeter korter, maar in de hoogte wint hij met 1,68 meter wel 17,5 centimeter. Ondanks de kortere lengte hebben achterpassagiers in de EQE SUV meer hoofd- en beenruimte dan in de EQE. De hogere en verder naar achteren doorlopende daklijn van de EQE SUV heeft ook een positief effect op de bagageruimte. Die nam in de EQE SUV toe tot 520 liter, een winst van 90 liter ten opzichte van de EQE. Met de achterbank plat kun je in de EQE SUV zelfs 1.675 liter aan bagage meenemen.

De belangrijkste specificaties op een rij

Mercedes-Benz EQE SUV
Marktintroductie 2023
Lengte-breedte-hoogte 4,86 m-1,94 m-1,68 m
Wielbasis 3,03 m
Inhoud bagageruimte 520-1.675 l
Ledig gewicht 2.330-2.500 kg
Toelaatbaar totaalgewicht 2.875-3.095 kg
Cilinderinhoud n.v.t.
Vermogen 214-349 kW (292-476 pk)
Koppel 565-858 Nm
Topsnelheid 210 km/u
Acceleratie van 0 tot 100 km/u 4,3-6,7 sec
Batterijcapaciteit 90,6 kWh
Verbruik 17,6-23,2 kWh/100 km
CO₂-uitstoot 0 g/km

Varianten

Mercedes-Benz biedt voor de EQE SUV drie verschillende uitvoeringen aan: Business Line, Luxury Line en AMG Line. De Business Line is de instapversie en alleen beschikbaar op de EQE 350+, maar biedt standaard al behoorlijk wat luxe. Denk dan onder meer aan automatisch dimmende spiegels, een elektrisch bedienbare achterklep, elektrisch verstelbare stoelen met stoelverwarming, het MBUX-multimediasysteem en parkeersensoren rondom met een achteruitrijcamera. De topversie AMG 43 staat los van de reguliere uitvoeringen en kun je direct herkennen aan zijn verticale spijlen in de ‘grille’ en extra bedieningsknoppen op het sportstuur.

Prijzen

De prijslijst van de EQE SUV begint bij 91.950 euro voor de EQE SUV 350+ Business Line. Voor een EQE SUV 350 4Matic betaal je minimaal 99.089 euro, terwijl de krachtigere EQE SUV 500 4Matic vanaf 116.755 euro in de prijslijst staat. De AMG EQE SUV 43 kost tenminste 130.791 euro, waarmee de sprong met de reguliere versies vrij aanzienlijk is. De leaseprijzen lopen uiteen van circa 1.000 euro tot 1.700 euro per maand. Omdat de EQE SUV pas sinds begin 2023 te bestellen is, zijn de onderhoudskosten en de prijzen voor occasions nog niet bekend.

Design

Buitenkant

Qua ontwerp is de EQE SUV duidelijk herkenbaar als een model uit de EQ-lijn van Mercedes-Benz. Hij lijkt als twee druppels water op de grotere EQS SUV, met name als je kijkt naar de vorm van de daklijn en de led-achterlichtunits. Afgezien van de afmetingen zijn de koplampen het meest onderscheidende element van de EQE SUV ten opzichte van zijn grotere broer.

De stroomlijn speelt een belangrijke rol bij het uiterlijk van de EQE SUV. De carrosserie heeft veel afgeronde vormen en de portiergrepen zijn verzonken om ook de zijkant zo aerodynamisch mogelijk te maken. Dat leidt uiteraard weer tot een betere actieradius. Wil je qua actieradius echt het maximale eruit halen, dan doe je er goed aan om de optionele treeplanken mee te bestellen. Die vergemakkelijken niet alleen de instap, maar zorgen opvallend genoeg ook voor een betere luchtstroom en daarmee voor meer actieradius.

Binnenkant

Binnenin de EQE SUV nemen de beeldschermen een prominente plek in. Standaard heeft de EQE SUV een digitaal instrumentarium en een groot centraal touchscreen die los van elkaar staan, maar optioneel kun je ook kiezen voor het MBUX Hyperscreen. Dan zijn alle beeldschermen optisch met elkaar verbonden over de gehele breedte van het dashboard. Met een meerprijs van 9.886 euro moet je daarvoor echter wel flink in de buidel tasten.

Ten opzichte van de lage EQE sedan biedt de EQE SUV meer binnenruimte, vooral voor de achterpassagiers. Daarnaast is de neerklapbare achterbank in combinatie met de hoge daklijn en de grote laadopening erg prettig bij het vervoeren van grote spullen.

mercedes-benz-eqe-interior mercedes-benz-eqe-seats

Veiligheid

Voor de EQE SUV heeft Euro NCAP nog geen resultaten van de crashtest bekend gemaakt, maar de EQE behaalde vorig jaar nog de maximale score van vijf sterren. Gezien de nadruk die Mercedes-Benz legt op veiligheid, ligt het in de lijn der verwachting dat de EQE SUV niet voor die score zal onderdoen. Een actieve spoorassistent, dodehoekassistent en een noodoproepsysteem behoren tot de standaarduitrusting. Ook grijpt de EQE SUV altijd in wanneer de systemen een gevaarlijke situatie waarnemen, bijvoorbeeld door zelfstandig af te remmen en de gordels aan te spannen. Dat noemt Mercedes-Benz ‘PRE-SAFE’. Optioneel kan de EQE SUV ook semi-autonoom rijden, waarbij het nog wel altijd van belang is dat je je handen aan het stuur houdt.

Alternatieven

De alternatieven voor de Mercedes-Benz EQE SUV komen eveneens uit Duitsland: de BMW iX en Audi Q8 e-tron. Net als de EQE SUV zijn ook de iX en de Q8 e-tron vanaf de basis ontworpen als een elektrische auto. De EQE SUV heeft een hogere vanafprijs dan de BMW en Audi, maar zet daar wel direct een hoge actieradius tegenover. Voor meer actieradius moet je bij de iX en Q8 e-tron fors bijbetalen.

Blijf je liever bij het merk Mercedes-Benz, dan is de EQE een logisch alternatief voor de EQE SUV. De EQE biedt door zijn sedanvorm minder binnenruimte, maar daar staat dan wel een zuiniger stroomverbruik en meer actieradius tegenover. Als je nog niet toe bent aan zuiver elektrisch rijden, kun je ook kiezen voor de GLE. Qua grootte is de GLE namelijk vergelijkbaar met de EQE SUV.

FAQ

Is de Mercedes-Benz EQE SUV geschikt voor lange afstanden?
Ja, dankzij zijn actieradius van 468 tot maar liefst 594 kilometer is de EQE SUV zeer geschikt voor het afleggen van lange afstanden. Is de batterij eenmaal leeg, dan kun je hem aan de snellader weer opladen met een laadvermogen van 170 kW. Concreet betekent dat getal dat je ongeveer 220 kilometer actieradius bijlaadt in een kwartier tijd.
Kan ik met de Mercedes-Benz EQE SUV een caravan of zware aanhanger trekken?
Het maximale trekgewicht van de EQE SUV verschilt behoorlijk tussen de achterwiel- en vierwielaangedreven versies. Met alleen achterwielaandrijving kun je maximaal 750 kilo trekken, maar voor de vierwielaangedreven versies bedraagt het maximale trekgewicht 1.800 kilo. Daar kun je dus een aardige caravan of aanhanger achter hangen, hoewel dat natuurlijk wel de nodige impact heeft op de actieradius.
Wat zijn de voornaamste verschillen tussen de EQE SUV en EQS SUV?
De EQS SUV is een stuk groter dan de EQE SUV en biedt om die reden plek voor een derde zitrij. Heb je die derde zitrij niet nodig, dan heeft de EQS SUV logischerwijs meer bagageruimte dan de EQE SUV. Ook is de actieradius van de EQS SUV groter dan die van de EQE SUV. Met de EQS SUV kom je namelijk tot wel 634 kilometer ver op één batterijlading, tegenover maximaal 594 kilometer voor de EQE SUV.

Meer informatie

Meer details

Tips van de redactie