Ga naar hoofdinhoud
mercedes-benz_eqs_achter.jpeg

Mercedes-Benz EQS

1 / 3
mercedes-benz_eqs_achter.jpeg
mercedes-benz_eqs_amg_line.jpeg
mercedes-benz_eqs_interieur.jpeg

Sterke punten

  • Actieradius tot 802 kilometer (WLTP)
  • Hyperscreen van 141 cm breed
  • Uitstekend rijcomfort

Zwakke punten

  • Beperkte hoofdruimte achterin
  • Geen bagageruimte voorin beschikbaar
  • Hoog gewicht (tot 2.555 kg)

Mercedes-Benz EQS : een overzicht

Bekijk hier een compleet overzicht van de Mercedes-Benz EQS, inclusief details van de belangrijkste kenmerken, motorisering, uitrusting en andere nuttige informatie over het model. Lees verder

Nieuw vanaf:€ 107.888,-*
Occasions vanaf:
Financial Lease vanaf:
*Laagste prijs op AutoScout24 in de afgelopen maand

Mercedes-Benz EQS: elektrisch vlaggenschip van de S-klasse

De Mercedes-Benz EQS is het elektrische topmodel van Mercedes-Benz. Deze limousine combineert luxe met technologie. Het model is sinds 2021 op de markt en is inmiddels leverbaar in meerdere zeer krachtige varianten met een actieradius tot 802 kilometer. Er is sinds 2022 óók nog een dikke SUV-variant. Lees meer

Interesse in een Mercedes-Benz EQS

Mercedes-Benz EQS occasions
Mercedes-Benz EQS nieuwe auto's

Alle artikelen

Alternatieve modellen

Goede redenen

  • Elektrische, emissievrije S-Klasse met topcomfort
  • Actieradius tot 802 kilometer (WLTP)
  • Krachtige aandrijflijnen met vermogens tot 484 kW (658 pk)
  • Uniek Hyperscreen-dashboardoptie
  • Veel bagageruimte voor een sedan

Technische gegevens

Motorisatie

Mercedes-Benz introduceerde de EQS in 2021 en inmiddels is er keuze uit zes aandrijflijnen: de EQS 350 en de EQS 450+ zijn beide voorzien van één elektromotor en achterwielaandrijving, en de EQS 450 4MATIC, de EQS 500 4MATIC, de EQS 580 4MATIC en de EQS 53 met twee elektromotoren en vierwielaandrijving. Hier vind je de gegevens van de Mercedes-Benz EQS SUV.

Zoals gewoonlijk is ook de Mercedes-Benz EQS niet van een conventionele (automatische) transmissie voorzien, domweg omdat die in combinatie met een elektromotor niet nodig is. Een elektromotor levert zijn power immers al zodra die begint te draaien. Daardoor heeft de EQS voldoende aan één enkele overbrenging.

Door de grote batterij – verschillend per uitvoering, variërend in capaciteit van 105 tot 125 kWh – en verfijnde aerodynamica haalt de Mercedes EQS in theorie een gemiddelde actieradius van 561 tot 802 kilometer volgens de WLTP-testcyclus. Alle batterijen zijn thuis of aan een openbaar laadpunt op te laden met maximaal 11 kW wisselstroom (AC). Opladen van 20 tot 80 procent kost dan 6:17 tot 7.30 uur, afhankelijk van de batterijcapaciteit. Snelladen kan natuurlijk ook, met een vermogen van 170 tot 200 kW gelijkstroom (DC). Dan kost opladen van 20 tot 80 procent ongeveer 35 minuten. Het stroomverbruik van de Mercedes-Benz EQS ligt tussen de 16,6 en 21,7 kWh per 100 kilometer.

Afmetingen

De Mercedes-Benz EQS is met zijn lengte van 5,22 meter een van de grootste elektrische sedans op de markt. Dankzij een wielbasis van 3,21 meter biedt hij veel beenruimte. De hoofdruimte achterin is beperkt vanwege het naar achter aflopende dak en de hogere bodem vanwege het batterijpakket dat onder de vloer is ondergebracht. Op dat punt scoort de EQS SUV natuurlijk beter, want die is weliswaar korter, maar ook beduidend hoger met zijn naar achter doorlopende daklijn. Voor wat betreft de bagageruimte doet de EQS Limousine het best heel goed, met een inhoud van 610 liter met de achterbank in de normale positie tot 1.770 liter met de leuning van de achterbank neergeklapt

De belangrijkste specificaties op een rij

MERCEDES-BENZ EQS

MERCEDES-BENZ EQS
Marktintroductie 2021
Lengte x breedte x hoogte 5,22 x 1,93 x 1,51 m
Wielbasis 3,21 m
Inhoud bagageruimte 610-1.770 l
Ledig gewicht 2.340-2.555 kg
Toelaatbaar totaalgewicht 3.035-3.205 kg
Vermogen 215-484 kW (292-658 pk)
Koppel 565-950 Nm
Topsnelheid 210-220 km/u
Acceleratie van 0 tot 100 km/u 3,8-6,7 sec
Batterijcapaciteit 105-125 kWh
Verbruik 16,6-21,7 kWh/100 km
Actieradius 561-802 km

Varianten

Mercedes-Benz biedt de EQS aan met keuze uit zes aandrijflijnen, met één elektromotor en achterwielaandrijving of met twee elektromotoren en vierwielaandrijving. Er zijn ook nog vier uitvoeringen: Luxury Line, AMG Line, Sport Edition en Exclusive Line. De levering van de oorspronkelijke basisversie Business Line is per 2024 gestopt. Elke EQS heeft een genereuze standaarduitrusting. En elke uitvoering voegt wat extra luxe toe, met onder meer een met leder bekleed interieur. Standaard zijn tóch al grote 20-inchwielen. De topversies zijn voorzien van 21-inchwielen. De AMG Line geeft de EQS een sportieve look aan de buitenkant, de Sport Edition biedt ook ietsje meer sportiviteit. De Mercedes-AMG-versie EQS 53 4MATIC, de ultieme variant van Mercedes-Benz’ elektrische topsedan met hatchback, is tot slot voorzien van een specifiek interieur, met nappalederen bekleding en antracietkleurig lindenhout.

Prijzen

De nieuwprijzen van de Mercedes-Benz EQS variëren van een kleine ton tot bijna 180.000 euro. De prijzen voor een occasion beginnen bij ongeveer 50.000 euro voor een EQS 350 Business Line uit 2022 – de basisversie, maar niettemin een auto die van allerlei snufjes is voorzien. De Mercedes-Benz EQS is nog niet zo lang op de markt en hij is behoorlijk exclusief. En zoals altijd geldt: hoe jonger de occasion, des te prijziger die is natuurlijk. Je zit met het huidige aanbod van occasions dus al snel op het prijsniveau van een geheel nieuw exemplaar.

Design

Buitenkant

De Mercedes-Benz EQS heeft een opvallend gestroomlijnde vorm met een zeer lage luchtweerstandscoëfficiënt van 0,20 – een van de laagste van alle productieauto’s. De lijnen van de carrosserie lopen vrijwel naadloos door van neus tot aan de achterzijde van de hatchback. Desondanks noemt Mercedes-Benz het model EQS Limousine, wat chiquer klinkt en voorkomt verwarring met de EQS SUV. De ‘Black Panel’-grille – nu voorzien van verchroomde biezen – verbergt allerlei sensoren en geeft de voorkant een hightech uitstraling. Standaard zijn digitale koplampen. De achterzijde heeft een brede led-lichtbalk. Leverbare kleuren zijn klassiek en beschaafd, zoals zwart, wit en grijs, en diverse combinaties.

Binnenkant

Het interieur van de EQS wijkt af van dat van andere Mercedes-modellen. Het dashboard is relatief hoog. Standaard is een 11-inch verticale touchscreen en optioneel (maar standaard in de EQS 53) kan het dashboard worden voorzien van het MBUX Hyperscreen, dat drie oled-schermen (twee van 12,3 inch en een van 17,7 inch) omvat onder één glazen paneel van maar liefst 141 centimeter breed. De gebruikte materialen zijn van hoog niveau: nappaleder, openporig hout en aluminium. Het interieur is bovendien fluisterstil door extra geluidsisolatie. De EQS limousine biedt meer interieurruimte dankzij de grotere wielbasis dan de gewone S-Klasse, maar zijn vrij minimalistische afwerking en zitcomfort staan niet op hetzelfde niveau. Door de plaatsing van de batterij onder de vloer en de aflopende daklijn zitten de achterpassagiers niet zo comfortabel als je zou mogen verwachten.

Veiligheid

De EQS staat aan de top van het elektrische gamma van Mercedes-Benz, dus is hij voorzien van de nieuwste veiligheidssystemen van het merk uit Stuttgart. De EQS behaalde dan ook de maximale vijf sterren in de Euro NCAP-crash- en veiligheidstests. De zeer uitgebreide standaarduitrusting op het gebied van de veiligheid omvat onder meer actieve rijstrookassistentie, dodehoekdetectie, adaptieve cruise control, automatische noodrem assistent, vermoeidheidsherkenning en Drive Pilot, een semiautonoom systeem op niveau 2.

Alternatieven

Als grote elektrische sedan heeft de Mercedes-Benz EQS op dit moment weinig concurrenten. We kunnen hier uiteraard Tesla moeilijk niet vermelden. Voor de EQS limousine is de Tesla Model S een sportiever – zij het minder exclusief – alternatief die je sneller kunt opladen. Bij BMW kun je de i7 overwegen. Die heeft een nog luxueuzer interieur. Sportieve alternatieven zijn onder meer de Audi-e-tron en de Porsche Taycan. Bij de andere merken, vooral Chinese, verschijnen binnenkort nog andere mogelijke alternatieven, onder meer de Lucid Air, met een nog grotere actieradius.

FAQ

Wat is de actieradius van de Mercedes-Benz EQS?
Afhankelijk van de versie tussen de 561 en 802 kilometer in de gecombineerde testcyclus van WLTP.
Heeft de EQS vierwielaandrijving?
Niet elke EQS, de EQS Limousine heeft vanaf de versie 450 4MATIC vierwielaandrijving. En die vierwielaandrijving gaat altijd gepaard met een extra elektromotor op de vooras als aanvulling op de elektromotor op de achteras.
Kan ik snelladen met de Mercedes-Benz EQS?
Jazeker kan dat. Met maximaal 200 kW DC (gelijkstroom). Opladen van 20-80% duurt iets langer dan een halfuur.
Is de EQS Limousine groter dan een S-Klasse?
Hij is iets langer, maar vooral binnenin ruimer dankzij de elektrische bouwvorm.

Meer informatie

Meer details

Tips van de redactie