Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
lancia-lybra-front

Lancia

1 / 13
lancia-lybra-front
lancia-thesis-front
lancia-delta-back
lancia-ypsilon-front
lancia-delta-front
lancia-voyager-front
lancia-thema
lancia-flavia
lancia-musa-front
lancia-musa-side
lancia-lybra-front
lancia-lybra-back
lancia-thesis-back

Lancia

Vind het model dat bij je past

Lancia is een van de bekendste Italiaanse automerken. Hoewel de activiteiten van het merk in Europa sinds 2014 op een bijzonder laag pitje stonden, heeft het merk grootse plannen voor de toekomst. Daarbij kijkt Lancia vooral terug op modellen uit het verleden, zoals de legendarische Delta. Meer dan terecht, want Lancia heeft enkele automobiele pareltjes voortgebracht. Lees verder

lancia-delta-m-02.jpg
lancia-delt-m-03.jpg

Overzicht van de populairste Lancia modellen

Bijzonderheden van het automerk Lancia

  • Op-en-top Italiaans
  • Bekend van de Ypsilon
  • Grote successen in rallysport
  • Grootse plannen voor de toekomst

Historie Lancia

Lancia is een Italiaans automerk, opgericht door Vincenzo Lancia op 27 november 1906. Hoewel Lancia begon met de bouw van auto’s op kleinere schaal, werd de productie al snel opgeschroefd, onder meer door de Eerste Wereldoorlog. De behoefte aan voertuigen was toen groter. Tijdens deze oorlog werd ook het iconische blauwe logo van Lancia bedacht. Het logo moet een stuurwiel voorstellen.

In 1922 ontwikkelde Vincenzo de beroemde Lancia Lambda, een unieke auto in de geschiedenis. De Lambda was namelijk de eerste auto ter wereld met een zelfdragende carrosserie. Hij had bovendien een V4-motor en onafhankelijke wielophanging. Nog altijd wordt de Lambda gezien als een van de meest innovatieve auto’s ooit. Dankzij de Lambda kwam Lancia echt goed op de kaart te staan. Van de Lambda zijn in negen series ongeveer 13.000 exemplaren geproduceerd.

Gianni Lancia - een van de twee zonen van Vincenzo Lancia – nam op een gegeven moment het roer over bij Lancia. Onder zijn bewind ontwikkelde het merk de Aurelia, nog zo’n iconische auto. Gianni was ook groot autosportliefhebber. Om die reden ging Lancia zich meer richten op de deelname aan autoraces, onder meer aan de Formule 1. Niemand minder dan Alberto Ascari streed hier voor Lancia, maar door zijn snelle overlijden was het snel afgelopen met Lancia in de Formule 1. Ferrari nam de auto’s over. Lancia ging zich weer richten op personenauto’s.

De geschiedenis van Lancia kent vooral vele ups en downs. De Flaminia en Flavia waren bijvoorbeeld grote successen. Terwijl het avontuur van Lancia om in de Verenigde Staten auto's aan de man te brengen niet heel succesvol werd. Hoogtepunten waren auto’s als de Stratos en Delta waarmee het merk ook grote successen behaalde in de rallysport. En de Ypsilon en Musa (Fiat Idea) waren een groot succes.

De fusie met Chrysler bracht niet het succes waarop Lancia had gehoopt. Modellen als de Lancia Thema (Chrysler 300C) en Lancia Voyager (Chrysler Voyager) vielen bij Lancia-fans niet goed in de smaak. Ook de Lancia Flavia (Chrysler 200) werd geen succes.

lancia-thema

In 2014 volgt het besluit om alleen nog op de Italiaanse markt auto’s te verkopen. In andere Europese landen trekt Lancia zich op dat moment terug. Gelukkig laat Stellantis – het moederbedrijf van Lancia – dit mooie Italiaans merk met bijzonder veel historie geen stille dood sterven. Sterker nog: Lancia maakt een comeback! Tussen 2024 en 2028 komen er drie nieuwe Lancia-modellen op de markt, te weten een nieuwe Ypsilon, een nieuwe Delta en nog een vlaggenschipmodel. De nieuwe Lancia Ypsilon verschijnt in 2024, zowel in een hybride als in een elektrische versie. Met ingang van 2026 introduceert Lancia alleen 100% elektrische auto’s en per 2028 - gelijktijdig met de komst van de nieuwe Delta – verkoopt Lancia uitsluitend elektrische modellen.

Modellen en varianten van Lancia

Lancia heeft een rijke geschiedenis. Bij het grote publiek zijn het vooral recentere modellen die nog op het netvlies staan, zoals de Ypsilon, Delta, Musa, Thema, Voyager en Flavia. Oudere types als de Aurelia, Stratos, Gamma, Beta, Kappa, Lambda, Dilambda en Augusta zijn toch meer op de achtergrond geraakt. Dat lijkt ook meer en meer te gebeuren met modellen uit de jaren ’90 en ‘00, zoals de Dedra, Lybra en Thesis.

De wat oudere types zijn vooral geliefd onder liefhebbers van klassiekers. Vooral de Stratos en Delta hebben dankzij successen in de rallysport een heuse cultstatus bereikt, waardoor deze modellen geliefde verzamelaarsobjecten zijn geworden. Met de derde generatie Lancia Delta heeft het Italiaanse merk overigens nooit deelgenomen aan autosport-evenementen, dat was alleen met de eerste en tweede generatie.

In onderstaand overzicht staat informatie over de meest recente modellen van Lancia, aangezien van die modellen ook de meeste Lancia occasions zijn te vinden.

Model Varianten Brandstof Cilinderinhoud Vermogen Massa leeg
Ypsilon Hatchback Benzine, diesel 0.9-1.4 l 40-63 kW (54-86 pk) 955 kg
Delta Hatchback Benzine, diesel 1,4-2,0 l 85-213 kW (116-290 pk) 1.295 kg
Voyager MPV Benzine, diesel 2,8-3,6 l 121-211 kW (165-287 pk) 2.142 kg
Thema Sedan Benzine 3,0-3,6 l 126-210 kW (177-286 pk) 1.400 kg
Flavia Cabriolet Benzine 2,4 l 125 kW (170 pk) 1.765 kg
Musa MPV Benzine, diesel 1,4 l 57-71 kW (77-97 pk) 1.130 kg
Lybra Sedan, Stationwagon Benzine, diesel 1,8-2,0 l 96-110 kW (131-150 pk) 1.365 kg
Thesis Sedan Benzine, diesel 2,4-3,0 l 125-158 kW (170-215 pk) 1.895 kg

Prijzen

Nieuwprijzen

Interesse in een nieuwe Lancia? Dan moet je naar Italië. Althans voor nu. In Italië is een Ypsilon verkrijgbaar vanaf 17.100 euro, maar daar moet je in Nederland nog wat BPM bij op tellen. Beter is om even te wachten tot 2024 om een nieuwe Lancia te kopen. Vanaf dat moment is Lancia weer actief in alle Europese landen en wordt het kopen van een nieuwe Lancia ook een stuk eenvoudiger.

Prijzen voor occasions

Lancia is als Italiaans automerk goed bereikbaar. Al voor minder dan 1.000 euro kun je een Lancia occasion kopen. De auto in kwestie heeft dan wel een hogere kilometerstand en is al een beetje op leeftijd. Prijzen van een Lancia lopen overigens kinderlijk eenvoudig op naar bijna 700.000 euro, maar dan krijg je wel een Aurelia B24 Spider, een van de meest gewilde Lancia-modellen ooit. Vooral de juiste klassiekers hebben een stevige prijs. Voor een Lancia Delta Integrale Evo moet je soms ook al denken aan meer dan 110.000 euro. Meer behoefte aan een ruime Lancia MPV? Denk dan eens aan een Lancia Voyager, technisch verwant aan een Chrysler Voyager. Een net exemplaar heb je voor ongeveer 15.000 tot 25.000 euro. De prijzen van Lancia’s lopen in ieder geval sterk uiteen.

lancia-voyager-front

Alternatieven

Een alternatief verzinnen voor Lancia? Dan kunnen we in principe alle modellen noemen, want vrijwel elke andere fabrikant heeft net als Lancia verschillende familie-auto’s geproduceerd. Maar als het per se uit Italië moet komen, dan denk je al snel aan merken als Alfa Romeo en Fiat. Een Lancia is iets bijzonders. Je koopt een stukje geschiedenis, alleen verliep die geschiedenis voor Lancia niet altijd even gewenst.

FAQ

Wat is een goede compacte Lancia?
Behoefte aan een compacte Lancia? Denk dan aan een Lancia Ypsilon. Een interessante optie is de derde generatie, want die heeft veel overeenkomsten met de Fiat 500 en Panda waardoor onderdelen ook goed verkrijgbaar zijn. De [derde generatie Lancia Ypsilon](https://www.autoscout24.nl/auto/lancia/lancia-ypsilon/#make-info) maakt gebruik van TwinAir-tweecilinder benzinemotoren, maar je kan de auto ook krijgen met een 1,0 liter mild-hybride aandrijflijn, een 1,2-liter viercilinder of een 1,3-liter Multijet diesel.
Welke elektrische Lancia’s zijn er?
Het simpele antwoord op die vraag: een elektrische Lancia bestaat niet. Althans, nog niet. Want met ingang van 2026 levert Lancia alleen nog 100% elektrische auto’s en per 2028 verkoopt Lancia uitsluitend elektrische modellen. In 2028 komt ook de elektrische Delta op de markt.

Alle modellen, alle uitvoeringen

Modellen

Meer details