Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
jeep-compass-2022-front

Jeep Compass

1 / 3
jeep-compass-2022-front
jeep-compass-2022-side
jeep-compass-2022-back

Sterke punten

  • Herkenbare Jeep-styling
  • Knap interieur
  • Als hybride en plug-in hybride

Zwakke punten

  • Compacte binnenruimte
  • Minder betaalbaar
  • Vierwielaandrijving enkel op PHEV

Jeep Compass : een overzicht

Bekijk hier een compleet overzicht van de Jeep Compass, inclusief details van de belangrijkste kenmerken, motorisering, uitrusting en andere nuttige informatie over het model. Lees verder

Nieuw vanaf:
Occasions vanaf:
Financial Lease vanaf:
*Laagste prijs op AutoScout24 in de afgelopen maand

Jeep Compass: hedendaags design én compact

De gehele automarkt komt met compacte SUV’s en dus mag ook de stamvader van de terreinwagens niet ontbreken. Jeep pakte daarom in 2007 al uit met de Compass. In zijn tweede generatie vanaf 2017 biedt die ook – en vanaf 2023 uitsluitend – twee smaakjes hybridetechniek. Lees meer.

Interesse in een Jeep Compass

Jeep Compass occasions
Jeep Compass nieuwe auto's
Jeep Compass dealeraanbiedingen

Alle artikelen

Alternatieve modellen

Goede redenen

  • Als het dan toch een SUV moet zijn, dan eentje van een echte terreinwagenfabrikant. De Compass heeft dezelfde stoere uitstraling als andere Jeeps.
  • Toch betekent dat niet dat je geen échte Jeep meer rijdt, want ook deze Compass biedt competente vierwielaandrijving. Daarvoor moet je hem wel als plug-in hybride bestellen.
  • Behalve de plug-in hybride staat er ook een zelfopladende e-Hybrid in de catalogus. Die laadt zijn kleine accu op met rem- en rolenergie die anders verloren gaat.
  • Waarom je deze zou kopen en niet de goedkopere Renegade? De Compass biedt meer binnenruimte en een knapper afgewerkt interieur.

Technische gegevens

Motorisatie

De Jeep Compass zit sinds 2017 in zijn tweede modelgeneratie en die zet nu volop in op hybridetechniek. Zo zijn er nu twee soorten hybride verkrijgbaar met verbrandingsmotoren.

Op benzinevlak staat er tot en met 2022 slechts één motor in de catalogus: een 1,3-liter viercilindermotor met turbo. Die produceert 96 of 110 kW (130 pk of 150 pk) en stuurt die naar de voorwielen langs een handgeschakelde zesbak of een 7-trapsautomaat. Voor de facelift kon je de SUV ook krijgen met een 1,4-liter benzinemotor met 103 of 125 kW (140 of 170 pk) en een automatische versnellingsbak, maar die is niet meer verkrijgbaar. Die was er ook met 4WD.

Er zijn inmiddels geen uitvoeringen met dieselmotor meer te bestellen. Jeep biedt tot in 2018 onder meer de 1,6-litermotor, die produceert 96 kW (130 pk) die langs een handgeschakelde zesversnellingsbak naar de voorwielen gaan. Daarnaast was er nog de 2,0-liter dieselmotor, die biedt tot 125 kW (170 pk) en optioneel ook vierwielaandrijving en een automatische transmissie.

Je kunt nieuw alleen nog een hybride Jeep Compass kiezen. Daarbij heb je de keuze uit de e-Hybrid en de 4xe. Die Compass e-Hybrid is een zelfopladende hybride die een 1,5-liter benzinemotor combineert met een compacte accu die zijn energie terugwint uit rem- en rol-energie. Het vermogen piekt daarbij op 96 kW (130 pk), dat volledig naar de voorwielen gaat. De 4xe is daarentegen een vierwielaangedreven plug-in hybride met een 1,3-litermotor die zijn stroom opslaat in een accupakket van 11,4 kWh. Laad je hem volledig op, dan kan hij zo’n 50 kilometer zuiver elektrisch rijden. Je hebt verder de keuze uit twee vermogens: 140 en 176 kW (190 en 240 pk).

Afmetingen

De Jeep Compass is een SUV in het C-segment, maar is daar wel één van de compactere alternatieven. Zo is hij met een lengte van 4,40 meter wat korter dan bijvoorbeeld een Hyundai Tucson of een Volkswagen Tiguan, en met 1,87 meter vooral ook aanzienlijk smaller. De hoogte van 1,66 meter is wel weer op het niveau van de concurrentie, wat de Jeep vooral te danken heeft aan zijn ruige, hoogpotige look. Compacte buitenmaten betekenen doorgaans ook compacte binnenmaten, dus de Compass is niet de ruimste auto in zijn segment. Zo biedt de koffer in standaardvorm 438 liter (niet-hybride modellen) tot aan de afdekking; in de zelfopladende hybride is dat 424 en in de plug-inhybride zelfs 420 liter.

De belangrijkste specificaties op een rij

Jeep Compass
Marktintroductie 2007
Lengte x breedte x hoogte 4,40 x 1,87 x 1,66 m
Wielbasis 2,6 m
Inhoud bagageruimte 4,38-1.387 l
Ledig gewicht 1.332-1.475kg
Toelaatbaar totaalgewicht 1.965 kg
Cilinderinhoud 1.469 cm3
Vermogen 96-176 kW (130-240 pk)
Koppel 240 Nm
Topsnelheid 191 km/u
Acceleratie van 0 tot 100 km/u 7,3-10 sec
Tankinhoud 55 l
Verbruik 5,6 l/100 km
CO₂-uitstoot 128 g/km

Varianten

De Jeep Compass is verkrijgbaar in diverse uitrustingsniveaus: Altitude, Summit, Overland en Trailhawk – de laatste twee uitsluitend als 4xe. De Altitude is de voordeligste, al heeft die standaard wel lichtmetalen 18-inchwielen, LED-koplampen, Uconnect-infotainmentsysteem met 10,1-inch Ultra HD-scherm, een digitaal instrumentenpaneel en adaptieve cruise control. De Summit is de topuitvoering van de Compass. Hij staat op lichtmetalen 19-inchwielen en is voorzien van glanzend zwarte wielkastranden, een tweekleurige carrosserie, lederen bekleding en elektrisch verstelbare stoelen.

De Compass 4xe Overland is bedoeld voor echte outdoor-liefhebbers. Hij staat op lichtmetalen 17-inchwielen met Mud&Snow-banden. De stoelen zijn voorzien van slijtvaste bekledingsstof. Ook specifieke details op het dashboard accentueren het outdoor-karakter van deze uitvoering. De Trailhawk is de ruigste versie met onder meer Selec-Terrain®-tractieregeling voor avonturen op verharde én onverharde wegen. De lederen bekleding is afgewerkt met rood stiksel.

Prijzen

Ga je naar Jeep voor een nieuwe Compass e-Hybrid zelfopladende hybride, dan moet je zo’n 44.000 euro meenemen. Voor dat geld krijg je de compacte SUV als Altitude mee, voorzien van een 1,5-liter benzinemotor met 96 kW (130 pk). Een 4xe-plug-in hybride start bij 46.000 euro, hiervoor ontvang je een 4xe Altitude met 176 kW (240 pk).

Op de occasionmarkt is meer dan genoeg keuze. Modellen van de eerste generatie worden aangeboden voor een paar duizend euro, ook al hebben deze dan vaak wel een aanzienlijk hoge kilometerstand. Voor een model met een schappelijke kilometerstand vind je geschikte kandidaten voor zo’n 17.000 euro. De modellen van na de technische update in 2021 vind je vanaf zo’n 30.000 euro. Zowel de plug-in hybride 4xe als de zelfopladende e-Hybrid vind je voor prijzen vanaf zo’n 35.000 euro.

Design

Buitenkant

De Compass heeft grote stappen gezet in de overgang van zijn eerste naar zijn tweede generatie. Zo zag de SUV er voorheen nogal ongemakkelijk uit, met een front dat – tot de facelift in 2010 – te veel op de iconische Jeep Wrangler wil lijken. Na de facelift ging de neus meer in de richting van de modernere Grand Cherokee, en dat is ook de trend die de tweede generatie voortzet. Daardoor oogt de nieuwe Compass met zijn vloeiende vormgeving hedendaags. Hij staat lekker hoog op zijn poten en de speciale edities en de Trailhawk doen daar nog een ruig sausje overheen voor een echte Jeep-look.

Binnenkant

Of het interieur van de Compass je bevalt, hangt grotendeels af van het bouwjaar. Aanvankelijk kreeg de tweede generatie namelijk een braaf vormgegeven dashboard met een matige afwerking, maar bij de facelift in 2021 kreeg de auto een compleet nieuw interieur. Sindsdien ziet alles er niet alleen knapper uit, maar de materialen en de technologie zijn ook van een hoger niveau.

Veiligheid

De Jeep Compass mag dan zijn onderstel delen met de kleinere Renegade, de veiligheidsuitrusting ligt op een hoger niveau. Het kleine broertje scoorde namelijk amper drie van de vijf sterren bij zijn Euro NCAP-botsproeven, maar de Compass ging wel met de topscore van 5 uit 5 aan de haal. Dat dankt hij aan de aanwezigheid van een aantal belangrijke rijhulpsystemen vanaf de basisversie, zoals een noodremassistent en een actieve rijstrookassistent.

Alternatieven

De Jeep Compass bevindt zich in het C-segment van de SUV’s en daar is de concurrentie niet mis. Zo moet hij concurreren met bijvoorbeeld de Hyundai Tucson en de Kia Sportage, twee populaire modellen die betaalbaarheid combineren met veel binnenruimte. Toyota heeft eveneens een alternatief klaar in de vorm van de Toyota RAV4, Mazda heeft de CX-5 en Volkswagen de Tiguan. Zoek je echter een model met eenzelfde terreinuitstraling, dan kun je bij Land Rover terecht voor een Discovery Sport. Ook in eigen huis ondervindt de Compass concurrentie, want de Renegade is zo veel goedkoper dat hij ondanks zijn compactere afmetingen toch het overwegen waard is.

Jeep Compass

Heeft de Jeep Compass vierwielaandrijving?
De enige nieuwe Jeep Compass die vierwielaandrijving biedt, is de 4xe-plug-in hybride. Vroeger konden ook de 1,4-liter benzinemotor en de 2,0-liter dieselmotor gecombineerd worden met vierwielaandrijving.
Hoeveel kofferruimte heeft de Jeep Compass als 4xe-plug-inhybride?
De Compass biedt als plug-in hybride 420 liter koffervolume tot aan de hoedenplank. Dat is 18 liter minder dan een ouder exemplaar met benzine- of dieselmotor. In de Compass 4xe is de accu onder de koffervloer ondergebracht.

Beoordelingen voor Jeep Compass

6 Beoordelingen

4,3

Meer informatie

Meer details