Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
hyundai-terracan-l-01.jpg

Hyundai Terracan

1 / 4
hyundai-terracan-l-01.jpg
hyundai-terracan-l-03.jpg
hyundai-terracan-front
hyundai-terracan-interior

Sterke punten

  • Uitstekende offroad-kwaliteiten
  • Goede trekeigenschappen
  • Prima prijs-kwaliteitverhouding

Zwakke punten

  • Geen elektronische rijhulpmiddelen
  • Ruwe, indirecte besturing
  • Behoorlijk brandstofverbruik

Hyundai Terracan : een overzicht

Bekijk hier een compleet overzicht van de Hyundai Terracan, inclusief details van de belangrijkste kenmerken, motorisering, uitrusting en andere nuttige informatie over het model. Lees verder

Occasions vanaf:
Financial Lease vanaf:
*Laagste prijs op AutoScout24 in de afgelopen maand

Hyundai Terracan: Koreaanse terreinbeul

De Hyundai Terracan is een volbloed terreinauto met overtuigende offroad-eigenschappen. In Nederland was de 4x4 verkrijgbaar met twee verschillende motorvarianten: een 2,9-liter dieselmotor of een 3,5-liter benzinemotor. De Terracan is op de occasionmarkt een zeldzaamheid. Lees meer

Interesse in een Hyundai Terracan

Hyundai Terracan occasions
Hyundai Terracan dealeraanbiedingen

Alle artikelen

Alternatieve modellen

Goede redenen

  • Goedkoper alternatief voor vergelijkbare offroaders
  • Ideaal voor in ruw terrein
  • Geschikt voor caravanliefhebbers
  • Trekt ook boot- en paardentrailers

Technische gegevens

Motorisatie

De Terracan was te koop met keuze uit twee motoren: een 3.5 V6 benzinemotor met een vermogen van 194 pk en een koppel van 294 Nm, en een 2.9 CRDi viercilinder common rail-diesel met 150 pk en een koppel van 333 Nm. De bedoeling was dat er ook nog een kleinere 2.5 diesel zou komen, maar omdat die motor zo beperkt was is hij nooit geleverd. Voor de diesel kon je kiezen uit een handbak of een automatische vierbak, terwijl de V6 altijd een automaat had. Afhankelijk van het uitrustingsniveau heeft de Terracan CRDi een fulltime 4WD-systeem of een elektronisch inschakelbare 4x4. Beide systemen hebben ook een lage gearing. Ook standaard is een limited slipdifferentieel dat bij het doorslippen van een wiel de krachten stuurt naar eentje met meer grip.

Afmetingen

De Hyundai Terracan is een fullsize 4x4 met forse afmetingen: 4,70 meter lang, 1,87 meter breed en 1,80 meter hoog. De wielbasis bedraagt 2,75 meter en zorgt voor veel interieurruimte voor de inzittenden. Dankzij de hoogte is in- en uitstappen een peulenschil en heeft de bestuurder riant zicht op het overige verkeer. In normale toestand heeft de kofferbak een volume van 750 liter. Met de achterbankleuning neergeklapt neemt de toe tot 2.000 liter gemeten tot het dak.

Om in het terrein goed uit de voeten te kunnen bedraagt de bodemvrijheid minimaal 20 cm (ter hoogte van de achteras) en 21,1 cm tussen de assen. Hij overwint hellingshoeken (v/h) van 30,4 en 26 graden.

De Hyundai Terracan is ook geschikt voor het trekken van zware aanhangers. De bijna twee ton zware krachtpatser heeft een laadvermogen van slechts 528 kilogram, maar kan geremde aanhangers tot 2.800 kilogram trekken. De disselbelasting bedraagt 115 kilogram. Op stadswegen voelt de reus zich echter nogal ongemakkelijk met zijn draaicirkel van bijna 12 meter.

Hyundai Terracan
Marktintroductie 2001
Lengte x breedte x hoogte 4,70 x 1,87 x 1 ,80 m
Wielbasis 2,75 m
Inhoud bagageruimte 750-2.000 l
Ledig gewicht 1.982 kg
Toelaatbaar totaalgewicht 2.510 kg
Cilinderinhoud 2.902-3.497 cm3
Vermogen 110 kW (150 pk) – 142 kW (194 pk)
Koppel 294-345 Nm
Topsnelheid 166-178 km/u
Acceleratie van 0 tot 100 km/u 10,7-14,8 sec
Tankinhoud 75 l
Verbruik 8,6-15,2 l/100 km
CO₂-uitstoot 227-365 g/km

Varianten

In Nederland was de Hyundai Terracan verkrijgbaar in twee versies: Luxury en Executive. Het luxemodel was standaard uitgerust met handmatige airconditioning, lichtmetalen 16-inchwielen, mistlampen, elektrische ramen voor en achter en hydraulische stuurbekrachtiging. De Executive-variant heeft dezelfde uitrusting als het Luxury-model, plus automatische airconditioning, elektrische stoelverstelling, verwarmbare stoelen, een met leer bekleed stuurwiel en lederen bekleding. Het Executive-model is het enige beschikbare model voor de Terracan met een V6-motor.

Behalve een personenuitvoering op geel kenteken van de Hyundai Terracan bestaan er ook bedrijfswagenuitvoeringen van de 4x4: de Terracan Van en de Terracan Van Highroof. Toenmalig Hyundai-importeur Greenib Car liet de Terracan desgewenst ombouwen, waarna hij beschikte over een laadruimte van 1.800 x 1.350 x 1.040 mm (l x h x b). De Highroof (met laag tussenschot) heeft hoogte van 1.100 mm.

Prijzen

De laatste nieuwprijs van de Hyundai Terracan bedroeg € 45.995. Tegenwoordig is de Terracan een zeldzaamheid op de occasionmarkt. De prijzen variëren sterk, afhankelijk van bouwjaar, model en staat. Zo zijn er voertuigen te vinden met prijzen tussen 1.250 en 8.950 euro. Houd ook rekening met een stevige brandstofconsumptie.

Design

Buitenkant

De Hyundai Terracan heeft iets weg van een stationwagon, maar is zo hoog dat hij doet denken aan een MPV. Uiteindelijk is de Koreaan gewoon een enorm grote 4x4 met een avontuurlijke en tegelijk moderne uitstraling. De onderste helft van de carrosseriepanelen is donker of lichtgrijs, waardoor een kleurcontrast ontstaat afhankelijk van de carrosseriekleur. Deze kleurcontrasterende beschermstrips dienen eveneens als wielkastverbreders en geven de Terracan een bredere uitstraling.

Van opzij vallen de beschermende strips op. Opvallend zijn ook de grote, afgeronde zijruiten. Terwijl de voorkant en zijkanten kracht uitstralen, is de achterkant duidelijk visueel ingetogen.

Na de facelift van 2004 had de Terracan een nieuwe grille en een zwart rasterwerk met honingraatmotief verving de chromen spijlen. De nieuwe voorbumper kreeg een forsere luchtinlaat en de ronde mistlampen werden vervangen door langwerpige exemplaren. Een grotere kunststof bescherming op de flanken moest meer bescherming bieden tegen beschadigingen bij het rijden in ruig terrein. Een eveneens nieuwe achterbumper en gewijzigde lichtmetalen velgen completeerden de restyling aan de buitenkant.

Binnenkant

Vanbinnen is de Terracan kil maar keurig ingericht, met leren bekleding en (nep)houten accenten. De stoelen voldoen prima, maar bieden weinig zijdelingse steun. De bestuurder beschikt over uitgebreide elektrische stoelverstelling, de passagier moet het zonder stellen. Het stuur is alleen in hoogte verstelbaar. De eerste keer is het even zoeken naar de cruise control. De hoofdschakelaar zit namelijk in het middendeel van het dashboard. Verder is de snelheidsregelaar vanaf het stuur te bedienen.

Bij de facelift van 2004 kreeg het interieur van de Hyundai Terracan een nieuwe middenconsole, een verstelbare middenarmsteun, bekerhouders achterin, witte instrumenten en een extra 12-voltaansluiting. Andere veranderingen aan de Terracan betreffen de bekleding. De interieurpanelen en de stoelbekleding waren zwart en zijn nu lichtgrijs. De houtaccenten in het interieur zijn voortaan glanzend in plaats van mat, er is een driepuntsgordel in het midden op de achterbank en een intervalstand op de achterruitenwisser.

Veiligheid

De Hyundai Terracan was er vanaf zijn introductie standaard met antiblokkeersysteem, elektronische remkrachtverdeling, mistlampen voor en airbags voor bestuurder en passagier. ESP-, hoofd- en zij-airbags, die toen al standaard waren, ontbreken echter op de Hyundai Terracan. Verder beschikt de Terracan over schrijfremmen zowel voor als achter.

FAQ

Waar komt de naam Terracan vandaan?
Terracan is een samenstelling van twee woorden. ‘Terra’ betekent aarde en ‘Can’ is een variant van ‘Khan’, wat vertaald kan worden als ‘heerser’. De Hyundai Terracan is dus een ‘heerser over de aarde’. De naam verwijst naar de offroad-eigenschappen van de Koreaanse 4x4.
Welk model Hyundai heeft de Terracan opgevolgd?
De Hyundai Terracan heeft nooit een echte opvolger gekregen. De Hyundai ix55 nam de plaats in van de Terracan, maar mist terreinvaardigheid. Bovendien was hij niet in ons land te koop. De Hyundai is een forse SUV, biedt veel bergruimte en maakt indruk met een royale standaarduitrusting. Ook Hyundai's andere zwaargewichten zoals de Tucson en Santa Fe kunnen het offroad-gat niet dichten.
Wat maakt de Hyundai Terracan zo geschikt voor offroad rijden?
Dankzij een krachtige vierwielaandrijvingssysteem, een stevig en duurzaam chassis en een hoogwaardige ophanging kan de Hyundai Terracan moeiteloos verschillende terreinen aan. De auto is uitgerust met functies zoals een lage gearing, waardoor het gemakkelijker is om steile hellingen te beklimmen of door modderige paden te navigeren. Om in het terrein goed uit de voeten te kunnen bedraagt de bodemvrijheid minimaal 20 cm (ter hoogte van de achteras) en 21,1 cm tussen de assen.

Beoordelingen voor Hyundai Terracan

6 Beoordelingen

4,5

Meer informatie

Meer details