Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
ford-transit-l-01.jpg

Ford Transit

1 / 4
ford-transit-l-01.jpg
ford-transit-l-02.jpg
ford-transit-l-03.jpg
ford-transit-l-04.jpg

Sterke punten

  • Veelzijdig en praktisch
  • Ruimte en laadvermogen
  • Moderne techniek en hulpsystemen

Zwakke punten

  • Verfijning
  • Wendbaarheid
  • Meerprijs elektrische versie

Ford Transit : een overzicht

Bekijk hier een compleet overzicht van de Ford Transit, inclusief details van de belangrijkste kenmerken, motorisering, uitrusting en andere nuttige informatie over het model. Lees verder

Nieuw vanaf:
Occasions vanaf:
Financial Lease vanaf:
*Laagste prijs op AutoScout24 in de afgelopen maand

Ford Transit: een begrip onder de bedrijfswagens

Denk je aan bedrijfsauto’s, dan denk je al snel aan een Ford Transit. Niet voor niets zijn er al miljoenen exemplaren van verkocht. Al sinds 1965 dient de Transit als steun en toeverlaat voor allerlei ondernemers en transportbedrijven, maar ook muziekgezelschappen en kampeerders. Ook de vijfde generatie is een veelzijdige, riante en eindeloos te configureren bedrijfsauto met prima comfort en rijeigenschappen. Lees meer

Interesse in een Ford Transit

Ford Transit occasions
Ford Transit nieuwe auto's
Ford Transit dealeraanbiedingen

Onze expertise over jouw zoekopdracht

Alternatieve modellen

Goede redenen

  • Talloze configuraties: de Ford Transit biedt een breed scala aan modellen en carrosserievarianten, van bestelwagens tot personenbusjes en chassis-cabines, waardoor het gemakkelijk is om het perfecte voertuig voor jouw specifieke behoeften te vinden.
  • Veel ruimte en gebruiksgemak: Met aanzienlijke laadruimte en hoog laadvermogen is de nieuwe Transit ontworpen om aan de eisen van zowel vracht- als personenvervoer te voldoen, waardoor je flexibel kunt inspelen op veranderende situaties.
  • Geavanceerde technologie: de nieuwste Ford Transit is uitgerust met moderne technologische functies, zoals infotainmentsystemen, rijhulpsystemen en connectiviteit. Dit biedt zowel de bestuurder als de passagiers een comfortabele en veilige rijervaring.
  • Duurzaamheid en betrouwbaarheid: de Ford Transit is een betrouwbare keuze is voor wie zowel zakelijke als particulier behoefte heeft aan een zeer ruime bus.

Technische gegevens

Motorisatie

Duik je de geschiedenisboeken in, dan tref je in 1965 de eerste generatie van de Ford Transit. Een vernieuwende bedrijfswagen met rijeigenschappen die eerder aan een moderne personenauto van die tijd doen denken. Deze eerste generatie werd tussen 1965 en 1986 – met een ingrijpende facelift in 1977 – geleverd met viercilinder benzinemotoren met 1,3-liter tot 2,0-liter cilinderinhoud, maar er waren later ook een 3.0 en 3.3 V6-motor. Ook was de eerste Transit er met 1.8 en 2.4 dieselmotoren.

De tweede generatie (1986-2000) en derde generatie (2000-2014) zetten het succes van de eerste modelreeks voort. Behalve de vier- en zescilinders is de derde generatie Transit ook geleverd met een 3,2-liter vijfcilinder Duratorq TDCi dieselmotor.

Nog moderner is de huidige, vierde generatie Ford Transit (in productie vanaf 2014). Die is geleverd met een breed aanbod aan dieselmotoren, al dan niet met mild hybrid-techniek of vierwielaandrijving. In recente bouwjaren waren niet alleen een handgeschakelde zesbak of zestraps automaat beschikbaar, maar ook een automatische transmissie met maar liefst 10 (!) versnellingen. Geen benzinemotoren meer, maar wel viercilinder turbodieselmotoren met 74 kW (100 pk) tot 136 kW (185 pk) en 310 tot 405 Nm trekkracht.

Sinds begin 2022 is de Ford Transit ook leverbaar als volledig elektrische e-Transit. Dan is de Ford voorzien van een elektromotor met 135 kW (184 pk) of 198 kW (269 pk), gekoppeld aan een automatische transmissie en een accupakket van 68 kWh. Dat geeft een elektrische actieradius van maximaal 317 kilometer.

Afmetingen

Een auto die in oneindig veel verschillende configuraties geleverd is, valt moeilijk samen te vatten als het aankomt op afmetingen. Kort door de bocht: je kunt een Ford Transit krijgen als relatief compacte bedrijfsauto, maar ook met verlengde en verhoogde carrosserie, met laadklep en eventuele opbouw naar keuze. Er zijn talloze smaken, varianten en uitvoeringen te koop.

Ford hanteert meerdere maten voor de Transit: drie lengtematen (L2, L3 en L4) en twee hoogtematen (H2 of H3). De grotere versies van de Ford Transit zijn 5,5 tot 6,7 meter lang, 2,1 meter breed en 2,5 tot 2,8 meter hoog. Afhankelijk van het model bedraagt de wielbasis 3,3 tot 3,75 meter en het leeggewicht tussen 1.997 en 2.360 kilogram.

Wat betreft het laadvermogen verschillen de generaties van de Ford Transit aanzienlijk. Uiteraard heeft de bedrijfswagen in de loop der jaren steeds meer ruimte gekregen, wat uiteindelijk tot uiting komt in het laadvolume en het laadvermogen. Dat laatste is sinds 2012 altijd minstens één ton, dus duizend kilo, geweest.

De belangrijkste specificaties op een rij

Ford Transit
Marktintroductie 2014
Lengte x breedte x hoogte 5,531-6,704 x 2,059 x 2,481-2,746 m
Wielbasis 3,300-3,750 m
Inhoud bagageruimte 9.300-14.100 l
Ledig gewicht 1.977 – 2.360 kg
Toelaatbaar totaalgewicht 2.940 – 3.500 kg
Cilinderinhoud 1.995 – 2.198 cm3
Vermogen 74 – 136 kW (100 – 185 pk)
Koppel 350 – 405 Nm
Topsnelheid n.b.
Acceleratie van 0 tot 100 km/u n.b.
Tankinhoud 80 l
Verbruik 6,4 – 7,2 l/100 km
CO₂-uitstoot 165 – 190 g/km

Varianten

De huidige Ford Transit wordt gebouwd in twee verschillende hoogtes en drie lengtes, met een 2,0-liter common rail dieselmotor onder de motorkap. Afhankelijk van de uitvoering ligt het toelaatbare totaalgewicht tussen twee en vijf ton, het grootst mogelijke laadvolume is meer dan 17 kubieke meter in de grootste variant. Bij de facelift in 2019 kreeg de Transit een nieuw stuurwiel, een nieuw dashboard en een licht gewijzigd front aan de buitenkant; in mei 2022 werd een elektrische versie van de Transit gelanceerd (actieradius tot 317 kilometer).

Stap je bij een Ford-dealer binnen, dan heb je de keuze uit de compacte Ford Transit Courier of Transit Connect. Voorheen werden deze compacte bestelauto’s Courier en Connect genoemd, tegenwoordig dragen die ook de typenaam ‘Transit’. De Ford Transit Custom is de middelgrote variant, handig voor klusbedrijven en installateurs. De grootste variant heet simpelweg Ford Transit of – in het geval van de elektrisch aangedreven versie – e-Transit.

Speciale wensen? Bij Ford kun je terecht voor een Transit met laadbak, als koelwagen, als kampeerwagen, als ambulance, voor rolstoelvervoer en vele, vele andere variaties. Ford kennen we van in compleetheid oplopende uitrustingsniveaus zoals Ambiente, Trend en Limited. Datzelfde geldt ook voor de Ford Transit.

Prijzen

Zoveel configuraties, zoveel prijsverschillen. In grote lijnen kun je stellen dat de nieuwprijs van een middelgrote Ford Transit Custom begint bij 31.670 euro. Voor de grote Transit vraagt Ford ten minste 58.825 euro.

Als occasion is de nieuwste Transit verkrijgbaar vanaf ongeveer 10.000 euro, waarbij de bovengrens van de prijs niet exact kan worden vastgesteld en varieert afhankelijk van de kilometerstand en de staat waarin hij verkeert.

De Transit valt voor de wegenbelasting onder de bestelwagens. Ben je ondernemer dan betaal je 640 euro per jaar. Ben je particulier dan is de motorrijtuigenbelasting voor de Ford Transit fors. Die bedraagt dan 2.376 tot 2.808 euro per jaar, afhankelijk van de CO2-uitstoot van de dieselmotor. Zuiver elektrische voertuigen zijn bij hun eerste registratie maximaal tien jaar vrijgesteld van belasting tot eind 2025. De verzekeringskosten bedragen 760 tot 967 euro per jaar.

Design

Buitenkant

De Transit is een bedrijfsvoertuig, dus in dit geval gaat functionaliteit boven design. Toch oogt de auto in de huidige generatie moderner en sportiever dan zijn directe voorganger. Dat dankt de Transit aan zijn nieuwe, modernere koplampen en het opgefriste, wat stoerder ogende radiatorrooster. In vorige generaties deelden alle modellen ten minste het Ford-typische front.

Binnenkant

De Transit bestaat alweer sinds 2014, maar Ford probeert het model bij de tijd te houden. In 2018 was er al een facelift; in 2023 is het model opnieuw opgefrist. Dat zie je in het interieur, waar je voortaan een groter, 12-inch infotainmentscherm krijgt met Fords Sync 4-systeem. De Transit kreeg een nieuw, digitaal instrumentarium waarvan het infotainmentsysteem via een 5G modem met over-the-air-updates wordt bijgewerkt. Ook heeft de Ford Transit voortaan Delivery Assist, een systeem dat bijvoorbeeld pakketbezorgers ondersteunt in hun werk: de Transit kan daarmee in parkeerstand zelf de alarmlichten aanzetten en alle deuren vergrendelen, behalve het bestuurdersportier en het portier dat de bezorger wil gebruiken om bij pakketjes te komen.

De Transit heeft nog meer voorzieningen aan boord. Deze omvatten bijvoorbeeld een waarschuwingssysteem voor kruisend verkeer, camera's voor zicht rondom, een dodehoekassistent met aanhangerfunctie en parkeerhulp. Praktisch gebruiksgemak wint het echter van luxe en comfort, wat niet ongewoon is bij bedrijfsvoertuigen.

Veiligheid

Standaard aan boord van de recentere voertuigen zijn zijwindassist, een veiligheidsremassist, hellingsaanloopassistentie en airbags (plus extra zij- en hoofd-schouderairbags). Tot de extra voorzieningen behoren een waarschuwingssysteem voor slaperigheid, een systeem voor verkeersbordherkenning, een waarschuwingssysteem voor het onbedoeld verlaten van de rijstrook en een pre-collision assistant, evenals een automatisch start-stopsysteem dat zeer praktisch is voor bedrijfsvoertuigen.

Alternatieven

De Ford Transit is een begrip in de wereld van bedrijfswagens, maar dat wil niet zeggen dat er geen concurrentie is.

Net als de Ford Transit is de VW Bus een bestelwagen die al tientallen jaren indruk maakt op klanten door zijn populariteit en betrouwbaarheid - en sinds 2021 ook in zijn zevende generatie als de VW T7 van de productielijn rolt. Een alternatief voor de grote Transit is VW Crafter.

Zelfs de Mercedes-Benz Vito kan, ondanks zijn royale laadruimte, niet in de buurt komen van de grote Transit. Naast zijn functie als bedrijfswagen is de auto ook geschikt als gezinsauto. De nieuwste generatie wordt sinds 2014 geproduceerd en is op de markt in drie motorvarianten: benzine, diesel en elektrisch. Wil je een grotere? Dan is er de Mercedes-Benz Sprinter.

Als enige echte concurrent qua laadvolume komt alleen de Iveco Daily in aanmerking, die sinds 2019 ook in zijn zevende generatie op de markt is. Met 19,6 kubieke meter voor het grootste model troeft de Iveco zelfs de Transit af, maar dat geldt ook voor het brandstofverbruik en de CO2-uitstoot. De Daily heeft een speciaal kenmerk: Hij is niet alleen leverbaar met een elektromotor, maar ook met een motor op aardgas. Verder zijn er nog de Renault Master en het Stellantis-drietal Peugeot Boxer/Opel Movano/Citroën Jumper.

FAQ

Wat kost een Ford Transit?
Afhankelijk van het model en de uitrusting kost een nieuwe Ford Transit van de zevende generatie tussen 27.125 en 91.270 euro. Occasions van de nieuwste Transit zijn - eveneens afhankelijk van uitrusting, leeftijd en kilometerstand - verkrijgbaar vanaf 10.000 euro, hoewel de bovengrens van de prijs niet exact kan worden vastgesteld.
Welke varianten zijn er van de Ford Transit?
Vandaag de dag zijn er talloze versies onder de naam Transit, van compact tot zeer groot. In dit artikel behandelen we vooral de ‘grote’ Transit, maar verder heb je ook nog de middelgrote Ford Transit Custom en twee compacte bestelwagens, de Transit Connect en de Transit Courier. Tot de Transit-familie behoren eigenlijk ook de gelijknamige minibussen voor personenvervoer, die op hun beurt deel uitmaken van de speciale subcategorie ‘Tourneo’.

Beoordelingen voor Ford Transit

44 Beoordelingen

4,3

Meer informatie

Modellen

Meer details