Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
ford-galaxy-front

Ford Galaxy

1 / 3
ford-galaxy-front
ford-galaxy-back
ford-galaxy-side

Sterke punten

  • Veel binnenruimte
  • Comfortabel rijgedrag
  • Superpraktisch

Zwakke punten

  • Geen plug-in hybride
  • Dorstige motoren
  • Verouderd infotainmentsysteem

Ford Galaxy : een overzicht

Bekijk hier een compleet overzicht van de Ford Galaxy, inclusief details van de belangrijkste kenmerken, motorisering, uitrusting en andere nuttige informatie over het model. Lees verder

Occasions vanaf:
Financial Lease vanaf:
*Laagste prijs op AutoScout24 in de afgelopen maand

Ford Galaxy: een van de eerste ‘crossovers‘

De Ford Galaxy is misschien wel de oplossing voor mensen die zoeken naar een grote auto voor het hele gezin. De naam Galaxy gaat al decennia mee. Midden jaren negentig introduceerde Ford samen met Volkswagen – en SEAT overigens – een MPV. In 2006 ging Ford alleen verder. Het merk kwam met een eigen Galaxy, als ruimtelijk alternatief voor de sportievere S-Max. In totaal zijn er drie generaties Ford Galaxy gebouwd. Lees meer.

Interesse in een Ford Galaxy

Ford Galaxy occasions
Ford Galaxy nieuwe auto's
Ford Galaxy dealeraanbiedingen

Onze expertise over jouw zoekopdracht

Alternatieve modellen

Goede redenen

  • Grote binnenruimte is één van de troeven van de Galaxy.
  • Zelfs met zeven inzittenden is er nog ruimte te over.
  • Een MPV voor de stuurman? Hij bestaat!
  • Handige extra opbergruimte in het interieur.
  • De vijf zitplaatsen kunnen makkelijk worden uitgebreid tot zeven stuks.

Ford Galaxy generaties

Van de Ford Galaxy bestaan meerdere generaties. Drie om precies te zijn. De Ford Galaxy – een MPV (Multi-Purpose Vehicle) – werd voor het eerst geïntroduceerd in 1995 en is sindsdien een populaire keuze geworden voor grote gezinnen en als zakelijke shuttle-voertuig. De productie van de Galaxy werd in april 2023 beëindigd. We zetten de generaties Ford Galaxy op een rij.

Eerste generatie (1995 tot 2006):

De eerste Ford Galaxy werd gelanceerd in 1995 en was het resultaat van een joint venture tussen Ford en de Volkswagen Group. Deze Galaxy deelde veel van zijn componenten met de Volkswagen Sharan en de SEAT Alhambra.

Tweede generatie (2006 tot 2015):

De tweede generatie Ford Galaxy was een aanzienlijke verbetering ten opzichte van zijn voorganger, met meer geavanceerde technologie en een hogere bouwkwaliteit. Deze generatie was volledig ontwikkeld door Ford en had geen onderdelen gemeen met de Sharan en Alhambra.

Derde generatie (2015 tot april 2023):

De derde generatie Ford Galaxy is ruimer en moderner. Hij beschikt over slimmere technologieën zoals SYNC infotainmentsysteem, actieve parkeerhulp en veiligheidsfuncties zoals adaptieve cruise control en botspreventiesystemen. Het is misschien wel de ideale familieauto.

Technische gegevens

Motorisatie

De Ford Galaxy-generaties zijn geleverd met diverse motoren. De tweede generatie Galaxy was er met diverse benzinemotoren (EcoBoost en Duratec) alsook verschillende dieselmotoren (Duratorq TDCi). Ford heeft ook een Flexifuel-versie geleverd, geschikt voor LPG. Misschien nog veel interessanter is de derde generatie Ford Galaxy. Die is namelijk geleverd met zuinigere en meer efficiënte motoren. Ford heeft vooral diverse turbodieselmotoren geleverd.

Motoren derde generatie Ford Galaxy

  • 1.5 EcoBoost vier-in-lijn benzinemotor: 160 pk
  • 2.0 EcoBoost vier-in-lijn benzinemotor: 240 pk
  • 2.5 Duratec Hybrid benzinemotor + elektro: 190 pk
  • 2.0 TDCi vier-in-lijn dieselmotor: 115 pk
  • 2.0 TDCi vier-in-lijn dieselmotor: 120 pk
  • 2.0 TDCi vier-in-lijn dieselmotor: 140 pk
  • 2.0 TDCi vier-in-lijn dieselmotor: 150 pk
  • 2.0 TDCi vier-in-lijn dieselmotor: 163 pk
  • 2.0 TDCi vier-in-lijn dieselmotor: 180 pk
  • 2.2 TDCi vier-in-lijn dieselmotor: 200 pk
  • 2.0 TDCi vier-in-lijn dieselmotor: 210 pk
  • 2.0 TDCi vier-in-lijn dieselmotor AWD: 150 pk
  • 2.0 TDCi vier-in-lijn dieselmotor AWD: 180 pk

De Galaxy is ook geleverd met Intelligent All-Wheel Drive in combinatie met de 150 pk 2.0-liter TDCi-dieselmotor met de handgeschakelde zesbak of de 180 pk 2.0-literTDCi-motor met automatische zestraps PowerShift-automaat. Dit AWD-systeem meet elke zestien milliseconden – dat is twintig keer sneller dan één keer knipperen met je ogen – de grip van de wielen op het wegdek. Het systeem kan tot 100% van het koppel van de motor naar de voor- of achterwielen sturen. Eventuele aanpassingen worden binnen 100 milliseconden doorgevoerd.

Een plug-in hybride versie van de Ford Galaxy bestaat niet, maar het model is er wel als hybrid. Eind 2021 werden alle reguliere benzine- en dieselmotoren geschrapt. Ford introduceerde toen de Ford Galaxy Hybrid, met een 2,5-liter Duratec benzinemotor in combinatie met een elektromotor, samen goed voor 140 kW (190 pk). Schakelen gebeurt bij deze motorvariant met een Durashift CVT. De elektromotor in de Hybrid-versie is goed voor 98 kW (133 pk). Verder heeft dit model een 1,1 kWh lithium-ion-batterij.

Afmetingen

De derde generatie Ford Galaxy heeft een lengte van 4,84 meter, een breedte van 1,92 meter en een hoogte van 1,75 meter. De wielbasis bedraagt 2,85 meter. Bagageruimte is er in overvloed. Achterin is met alle zeven stoelen in de normale positie ruimte voor 300 liter aan bagage. Klap je de derde en tweede zitrij neer, dan heb je de beschikking over 2.339 liter, uitzonderlijk veel!

De belangrijkste specificaties op een rij

Ford Galaxy 1.5 EcoBoost
Marktintroductie 2015 tot 2018
Lengte x breedte x hoogte 4,84 x 1,92 x 1,75 m
Wielbasis 2,85 m
Inhoud bagageruimte 300 tot 2.339 liter
Ledig gewicht 1.608 kg
Toelaatbaar totaalgewicht 2.510 kg
Cilinderinhoud 1,499 cm3
Vermogen 118 kW (160 pk)
Koppel 240 Nm
Topsnelheid 195 km/u
Acceleratie van 0 tot 100 km/u 10,0 sec
Tankinhoud 66 liter
Verbruik 6,5 l/100 km
CO₂-uitstoot 149 g/km

Varianten

Van de Ford Galaxy zijn verschillende varianten. Denk maar aan de Titanium, Trend, Platinum of Ghia. Dit zijn stuk voor stuk benamingen voor de verschillende uitrustingsniveaus waarmee de Galaxy werd uitgerust. Daarbij was de Titanium de topversie met de rijkste uitrusting. Het is interessant om te kiezen voor een versie met Ford SYNC 2 met Voice Control. Daarmee kunnen bestuurders hun telefoon en systemen voor entertainment, klimaat en navigatie gewoon met hun stem bedienen. Ze kunnen zelfs een lijst met plaatselijke restaurants opvragen door ‘Ik heb honger’ te zeggen of op naam zoeken naar attracties en interessante plekken. Dat is superhandig voor gezinsuitstapjes en vakanties, toch?

Prijzen

De Ford Galaxy wordt niet meer geleverd in Nederland. Je bent dus aangewezen op een Ford Galaxy occasion. Gelukkig is er genoeg aanbod. Als occasion vind je al een exemplaar voor minder dan 1.500 euro. Dan heb je wel een ‘oudje’. De prijzen van een derde generatie Galaxy kunnen oplopen tot dik 50.000 euro.

Design

Buitenkant

De Ford Galaxy – in het bijzonder de derde generatie – is een bijzonder geslaagde MPV. Je zou kunnen stellen dat hij een geraffineerd uiterlijk heeft met slim-line koplampen, een verhoogde taillelijn en een groot glasoppervlak. Sommige exemplaren hebben ook een panoramadak voor extra lichtinval in het interieur.

Binnenkant

Ford koos al bij de lancering voor een eigenwijze aanpak bij het inrichten van het interieur. Daarbij komt dat het infotainmentsysteem al aan het verouderen was in 2017, toen Ford het inbouwde in de laatste generatie Galaxy. Het uitzicht over de weg is dan weer goed te noemen, net als de binnenruimte voor de passagiers. Comfort voert de boventoon.

Veiligheid

De Ford Galaxy heeft bij de Euro NCAP-tests een maximale veiligheidsscore van vijf sterren behaald. De auto is uitgerust met airbags, ESP, een slimme snelheidsbegrenzer en ‘Integral Link’ achterwielophanging. Naast curtain-airbags voor de bestuurder en de bijrijder, bij de knieën van de bestuurder en op de eerste, tweede en derde rij, is de derde generatie Galaxy ook uitgerust met zij-airbags op de tweede rij. De veiligheidsgordels op de tweede rij hebben zelfspanners en spankrachtbegrenzers. De stabiliteit van de auto wordt verder verbeterd door de Curve Control- en Roll Stability Control-systemen. Deze passen het koppel van de motor en het afremmen aan, zodat bestuurders de auto altijd onder controle hebben. Ook aan de veiligheid van de voetgangers is gedacht. Hoe? Kijk maar naar de weggewerkte ruitenwissers ter voorkoming van hoofdletsel bij botsingen.

Alternatieven

De Ford Galaxy is een volwaardige MPV. Er bestaan diverse alternatieven. Denk aan een Renault Espace, Chrysler Voyager, Kia Carnival, Lancia Voyager of een Volkswagen Multivan.

FAQ

Waar werd de Ford Galaxy gebouwd?
De derde generatie Ford Galaxy werd gebouwd in Valencia, Spanje.
Komt er een opvolger van de Ford Galaxy?
Vooralsnog heeft Ford geen plannen om met een nieuwe generatie Galaxy op de markt te komen.
Is de Ford Galaxy er ook als hybride?
Jazeker, van de derde generatie Ford Galaxy bestaat ook een hybride motorvariant. Die heeft een systeemvermogen van 140 kW (190 pk).

Beoordelingen voor Ford Galaxy

105 Beoordelingen

4,5

Meer informatie

Meer details