Sterke punten
- uitgebreide voorzieningen
- grote kofferruimte
- hoge mate van veiligheid
Zwakke punten
- middelmatige afwerking
- slecht overzicht op de weg
- lage waardestabiliteit
Fiat Linea : een overzicht
Bekijk hier een compleet overzicht van de Fiat Linea, inclusief details van de belangrijkste kenmerken, motorisering, uitrusting en andere nuttige informatie over het model. Lees verder
Interesse in een Fiat Linea
Alle artikelen
Fiat Tipo Hybrid review: zo probeert Fiat een oud model weer jong, snel en wild te maken
Test - Voor langere ritten moet je de Fiat 500e hebben, niet de Mini Electric of Honda E
Mercedes EQS SUV (2023) test: waarom hij de EQS sedan overbodig maakt
Volkswagen ID. Buzz: actieradius gemeten bij 100 en 130 km/h
BMW iX1 test: van deze elektrische suv zit de Volvo XC40 Recharge rechtop in zijn bed
Waarom de Toyota Corolla Cross als geroepen komt
Goede redenen
- veel ruimte in de kofferruimte en het interieur
- veilige wegligging
- eenvoudige bediening
- krachtige motoren
- relatief laag verbruik
Belangrijke gegevens
Motor
Afhankelijk van de motor heeft de Fiat Linea een vermogen van 77 pk – 120 pk. Het gecombineerde brandstofverbruik – ook afhankelijk van de motor – is 4,7 l – 6,7 l per 100 km. De CO2-uitstoot is met 123 g – 157 g CO2/km relatief hoog. De topsnelheid van de Linea bedraagt 165 km/u – 195 km/u, een heel acceptabele waarde voor de auto en de prijsklasse. Het voertuig gaat van 0 tot 100 km/u in 9,2 s – 14,6 s.
De Fiat Linea is leverbaar met vier verschillende 4-cilinder motoren. De Italiaanse autofabrikant produceerde twee dieselmotoren en twee benzinemotoren voor de notchback sedan.
De eenvoudigste dieselmotor, een 1,3-liter turbodiesel, levert 90 pk en 200 Nm. Het alternatief, een 1,6-liter turbodiesel, kost een merkbare meerprijs, maar is bijzonder overtuigend met een vermogen van 105 pk. De twee benzinemotoren zijn een 77 pk sterke 1,4-liter motor en een 1,4-liter turbo T-Jet motor, die een merkbaar krachtiger 120 pk levert. Alleen het model met de eenvoudige 1,3 liter turbodiesel is ook leverbaar met een automatische transmissie. In alle andere voertuigen heeft Fiat een handgeschakelde 5- of 6-versnellingsbak gemonteerd.
Gezien het lage verbruik en de tankinhoud van 45 liter lijkt het bovengemiddelde bereik van 671 km – 918 km geen verrassing. De Fiat Linea kan ongeremd een aanhanger van 500 kg trekken; een geremde aanhanger mag maximaal 1.200 kg wegen.
Afmetingen
Voor een notchback sedan heeft de Fiat Linea relatief compacte afmetingen. Hij heeft een lengte van 4,56 meter, een breedte van 1,73 meter en een hoogte van 1,49 meter. De vijf zitplaatsen zijn verdeeld over twee rijen stoelen. De hoge wielbasis van 2,60 meter maakt het in- en uitstappen gemakkelijk.
Met een volume van 500 liter lijkt de omvang van de kofferruimte recordbrekend - althans voor een notchback sedan. Als u de achterste zitrij neerklapt, krijgt u een laadruimte met een inhoud van maar liefst 890 liter.
Bouwperiode | 2007 – 2018 |
---|---|
Lengte, breedte, hoogte | 4,56 m – 1,73 m – 1,49 m |
Wielbasis | 2,60 m |
Inhoud kofferruimte | 500 l – 890 l |
Leeggewicht | 1.235 kg – 1.270 kg |
Maximaal toegestaan gewicht | 1.660 kg – 1.685 kg |
Cilinderinhoud | 1,248 cm³ – 1,368 cm³ |
Koppel | 115 Nm – 200 Nm |
Topsnelheid | 165 km/u – 195 km/u |
Acceleratie van 0 tot 100 km/u | 9,2 s –14,6 s |
Tankinhoud | 45 liter |
Verbruik | 4,7 l – 6,7 l |
CO2-uitstoot | 123 g – 157 g |
Varianten
De Fiat Linea is verkrijgbaar in in totaal drie uitrustingslijnen. De basisvariant Active krijgt gezelschap van de versies Dynamic en Emotion, die beide een uitgebreide standaarduitrusting bieden. De duurdere voertuigen hebben bijvoorbeeld hoofdairbags, mistlampen, airconditioning en een modern handsfree systeem. Zelfs de basisuitrusting ligt duidelijk boven de voor die tijd gebruikelijke marktstandaard.
Prijs
De Fiat Linea kost als nieuwe auto tussen 13.700 euro en 20.340 euro, afhankelijk van de motor en de uitrustingslijn. Intussen is hij alleen verkrijgbaar als occasion. Afhankelijk van de kilometerstand kost een Fiat Linea nu tussen de 2.200 euro en 5.500 euro. De lage prijzen komen bijvoorbeeld door de relatief snelle waardedaling.
Design
Exterieur
Het koetswerk is ontworpen in Centro Stile Fiat, het belangrijkste designcentrum van de Italiaanse autofabrikant, en is geïnspireerd op het ontwerp van de succesvolle Fiat Grande Punto. Zoals gebruikelijk bij de auto's van de fabrikant zorgen de afgeronde hoeken en het vergelijkbaar smalle radiatorrooster voor een discrete uitstraling op de weg. Afhankelijk van de persoonlijke smaak ziet de notchback er elegant uit of maakt hij de auto in zijn geheel iets te langgerekt. Feit is echter dat sinds enkele jaren weer vaker notchback sedans op de wegen verschijnen. Het ontwerp van de Fiat Linea geniet nog steeds grote populariteit, vooral in Azië.
Het exterieur van de Fiat Linea is eenvoudig gehouden. De ovale koplampen zien er niet alleen fraai uit, maar zorgen ook voor een goede zichtbaarheid bij slechte weers- en lichtomstandigheden. De relatief prominent geplaatste achterlichten garanderen een goede zichtbaarheid. De 17-inch wielen worden gedekt door eenvoudige wieldoppen in de basisuitrustingslijn. Moderne 17-inch lichtmetalen velgen waren echter tegen meerprijs verkrijgbaar en Fiat voorzag ze van velgen van hogere kwaliteit.
Wat het lakwerk betreft, heeft Fiat zich beperkt tot een gemiddelde serie kleuropties. De zilveren en lichtblauwe kleur waren bijzonder populair. Fiat bood ook speciale metallic lakken aan tegen meerprijs. Optionele extra's zoals een panoramadak waren niet beschikbaar voor de Fiat Linea. Op verzoek werden echter een regensensor en een parkeerhulp in de voertuigen geïnstalleerd.
Begin 2012 kreeg de Fiat Linea een gewijzigde voor- en achterkant en een volledig nieuw interieur, geïnspireerd op de Punto Evo.
Interieur
Om de prijs laag te houden, heeft Fiat zich ook bij het ontwerp van het interieur beperkt tot het essentiële. Het interieur van de auto is verrassend sober, maar toch blijft zelfs in de meest basale uitrustingsvariant geen grote wens onvervuld. De meeste nieuwere modellen zijn standaard uitgerust met airconditioning, meerdere USB-poorten en een modern audiosysteem. Voor een meerprijs van 1.300 euro waren ook hoogwaardige leren stoelbekledingen verkrijgbaar. Geen van de voertuigen heeft echter een navigatiesysteem.
Veiligheid
Ook op het gebied van veiligheid overtuigt de Fiat Linea. De standaard gemonteerde front- en zijairbags vangen een hardere impact moeiteloos op. Het elektronische stabiliteitssysteem ESP is echter alleen geïnstalleerd in de nieuwere modelgeneraties. Tot dusver zijn geen belangrijke veiligheidsrelevante technische problemen bekend geworden.
Alternatieven
Er zijn verschillende alternatieven voor de Fiat Linea, die de Italiaanse autofabrikant niet meer produceert. Fiat zelf verkoopt ook de Fiat Tipo en de Fiat Cronos als notchback sedans. De modellen overtuigen ook door hun compacte afmetingen en een relatief lage prijs.
Maar potentiële kopers kunnen ook bij andere autofabrikanten snel vinden wat ze zoeken. Onder meer de Ford Focus notchback, de Mazda 3 notchback, de Renault Mégane notchback en de Suzuki SX4 sedan zijn ook beschikbaar op de markt voor occasions tegen gunstige prijzen.
Andere fabrikanten zoals VW en Mercedes Benz bieden ook enkele van hun modellen aan als notchback sedan. Over het geheel genomen is de vraag op de markt echter betrekkelijk gering. Wie het zonder de hoge achterkant kan stellen, vindt zijn gading in het segment van de kleine auto's, bijvoorbeeld in de Ford Focus, de Opel Astra of de Skoda Fabia.