Sterke punten
- Praktisch voor het dagelijks leven
- Krachtige dieselmotoren
- Verkrijgbaar in twee varianten
Zwakke punten
- Slechte vering op de wegen
- Hoog geluidsniveau binnenin
- Productie stopgezet
Fiat Fullback : een overzicht
Bekijk hier een compleet overzicht van de Fiat Fullback, inclusief details van de belangrijkste kenmerken, motorisering, uitrusting en andere nuttige informatie over het model. Lees verder
Interesse in een Fiat Fullback
Alle artikelen
Fiat Tipo Hybrid review: zo probeert Fiat een oud model weer jong, snel en wild te maken
Test - Voor langere ritten moet je de Fiat 500e hebben, niet de Mini Electric of Honda E
Mercedes EQS SUV (2023) test: waarom hij de EQS sedan overbodig maakt
Volkswagen ID. Buzz: actieradius gemeten bij 100 en 130 km/h
BMW iX1 test: van deze elektrische suv zit de Volvo XC40 Recharge rechtop in zijn bed
Waarom de Toyota Corolla Cross als geroepen komt
Goede redenen
- Lage instapprijs met goede uitrusting
- Individueel bruikbaar dankzij twee koetswerken
- Zuinige en krachtige motoren
- Voordelige onderhoudskosten
- Optimaal geschikt voor het dagelijks leven
Gegevens
Motor
De Fiat Fullback is niet leverbaar met benzinemotoren en zelfs niet met alternatieve aandrijvingen. Het aanbod is beperkt tot een dieselmotor, maar in twee verschillende vermogensniveaus. Toch slaagt de autofabrikant erin om met het hanteerbare aanbod aan verschillende behoeften van de klant te voldoen. Daarvoor zorgt al de instapmotor met een vermogen van 154 pk. Interessant is het hoge koppel van 380 Nm, waarmee de bediening van aanhangwagens uitstekend werkt en waarmee niets een aangename rit in de weg staat, zelfs op een slechte ondergrond.
Als daarentegen iets meer vermogen nodig is, wordt de krachtigere vermogensversie van de motor aanbevolen. Dit levert een maximaal vermogen van 181 pk en een koppel van 430 Nm. De motor levert zelfs aantrekkelijke rijprestaties, waaronder een acceleratietijd van 10,2 seconden naar 100 km/h. De topsnelheid bedraagt 179 km/u, tegelijkertijd belooft Fiat een laag verbruik van 6,9 liter diesel.
De overige uitrusting van de Fiat Fullback bevat geen grote verrassingen. Zoals gebruikelijk voor een moderne pick-up is het standaard een all-wheel drive. In de standaarduitvoering wordt handgeschakeld geschakeld via een handgeschakelde zesversnellingsbak; in de krachtigere versie is een automatische transmissie met vijf versnellingen als optie leverbaar.
Afmetingen
De Fiat Fullback is een echt werkpaard en bewijst dat te allen tijde. Het model heeft een massieve uitstraling met een groot koetswerk die een keuze biedt uit vijf zitplaatsen of een enorme laadruimte. Het voertuig is 5,3 meter lang, 1,8 meter breed en 1,78 meter hoog. Samen met een maximaal laadvermogen van ruim een ton staat niets het gebruik op ruw terrein of zelfs op de bouwplaats in de weg. De Fiat Fullback zelf weegt bijna twee ton.
Dankzij krachtige motoren en een zelfs standaard meegeleverde trekhaak kan de Fiat Fullback zware en grote aanhangers met absoluut gemak aan. De fabrikant specificeert een maximaal trekvermogen van 3.000 kilogram. Omvangrijke transporten van voertuigen, zwaar gereedschap en andere gebruiksvoorwerpen kunnen met het voertuig dus bijzonder gemakkelijk en doeltreffend worden uitgevoerd.
Bouwperiode | 2016 – |
---|---|
Lengte, breedte, hoogte | 5,3 m / 1,8 m / 1,8 m |
Wielbasis | 3,0 m |
Inhoud kofferruimte | 450 liter |
Leeggewicht | 1.815 kg – 1.875 kg |
Maximaal toelaatbaar gewicht | 2.840 kg - 2.910 kg |
Cilinderinhoud | 2.442 cm³ |
Koppel | 380 Nm - 430 Nm |
Topsnelheid | 169 km/u - 179 km/u |
Acceleratie van 0 tot 100 km/u | 10,2 s - 12,2 s |
Tankinhoud | 75 liter |
Verbruik | 6,4 l/100 km - 7,2 l/100 km |
CO2-uitstoot | 177 g/km - 180 g/km |
Varianten
Een van de belangrijke voordelen van de Fiat Fullback zijn de twee beschikbare koetswerkvarianten. Een individuele selectie is hier dus mogelijk. Het voertuig heeft standaard een cabine met twee deuren, vier zitplaatsen en een zeer grote laadruimte. De stoelen op de tweede rij zijn in deze variant vrij klein. Wie daarentegen meerdere personen met voldoende ruimte wil meenemen, moet kiezen voor de verlengde cabine met vier deuren en drie comfortabele stoelen op de tweede rij. In deze variant is het laadoppervlak echter aanzienlijk kleiner. Het zijn dus vooral persoonlijke behoeften en toepassingsgebieden die hier doorslaggevend zijn.
Er is ook een speciaal model beschikbaar, dat op de Autosalon van Genève 2017 werd aangeboden onder de naam Fullback Cross. Naast een rustieke uitstraling wordt ook hier een dubbele cabine gebruikt. De uitrusting is bijzonder uitgebreid. Als onderdeel van een individuele configuratie kon de klant ook verschillende afdekkingen voor de laadruimte bestellen. Met eenvoudige bekleding, met een beugel of met een hardtop inclusief uitklapbare zijruiten - het gamma laat niets te wensen over.
Prijs
Een van de grote voordelen was de lage instapprijs van de Fiat Fullback. Het voertuig kost aanzienlijk minder in vergelijking met andere fabrikanten. De zeer goed uitgeruste "Launch Edition" lijn was bijvoorbeeld verkrijgbaar vanaf een prijs van 32.725 euro. Veel van de uitrustingspakketten, bijvoorbeeld met airconditioning of nog meer comfort, waren ook goed betaalbaar en kostten weinig extra.
De Fiat Fullback werd slechts gedurende vier jaar geproduceerd en vond in die periode navenant weinig kopers. Als gevolg daarvan zijn occasions van de robuuste pick-up ook zeldzaam. Bovendien zijn veel van de aangeboden occasions nieuw en hebben ze vaak weinig kilometers gereden. Bijgevolg zijn de besparingen beheersbaar: goed uitgeruste modellen kosten nog steeds minstens 20.000 euro, goed onderhouden voertuigen met weinig kilometers zelfs meer dan 25.000 euro. Hier toont de Fiat Fullback zich bijzonder waardevast. Dankzij de robuuste motoren en betrouwbare technologie is de aankoop van een occasion echter een veilige investering.
Design
Exterieur
De Fiat Fullback is een klassieke pick-up voor dagelijks gebruik in ongunstige omstandigheden. Dat blijkt al uit de eerste blik op het exterieur. Het voertuig lijkt massief, robuust en enorm bestendig. Of het nu gaat om de grote onderrijbeveiliging aan de voorkant, de treeplanken aan de zijkant of het grote laadoppervlak met de rolkooi - er bestaat geen twijfel over de hoge dagelijkse geschiktheid van de pick-up. Tegelijkertijd ontbreekt het het model niet aan een elegante indruk, waaronder elegante koplampen aan de voorzijde of een modern radiatorrooster met een centraal merklogo.
Interieur
De Fiat Fullback mag dan een bedrijfswagen zijn, maar het interieur biedt de bestuurder toch veel comfort. Met moderne technologieën, comfortabele stoelen en de zeer goede overzichtelijkheid zijn met het voertuig in principe ook langere afstanden mogelijk. Het hoge geluidsniveau is echter merkbaar bij het rijden op de weg. Het chassis is ook niet erg comfortabel op gladde oppervlakken. De bestuurder profiteert op verzoek van veel comfort en uitrusting, zoals een achteruitrijcamera, verwarmde stoelen, automatische klimaatregeling of zelfs het geïntegreerde navigatiesysteem met 7-inch display.
Veiligheid
De Fiat Fullback overtuigt met een enorme veiligheid, onder andere al door een groot koetswerk, het hoge leeggewicht en de verhoogde zitpositie. Bovendien is de veiligheidsuitrusting van de serie zeer goed. In de Fullback met dubbele cabine zitten onder meer zeven airbags, ABS, elektronische remkrachtverdeling en tractiecontrole. Meerdere assistentiesystemen zijn echter beschikbaar, ook als het een variant met één cabine betreft. Dit geldt onder meer voor de remassistent, het waarschuwingssysteem voor het onbedoeld verlaten van de rijstrook, het cruisecontrolesysteem en een licht- en regensensor.
Alternatieven
Er is een ruim aanbod aan pick-ups, maar veel alternatieve modellen zijn ook aanzienlijk duurder. De Mitsubishi L200 is een populair model en maakt indruk met zijn grote terreincapaciteiten. Bovendien zijn occasions relatief goedkoop verkrijgbaar. Goed onderhouden modellen kunnen al voor 10.000 euro worden gekocht.
De Ford Ranger is aanzienlijk duurder. Voor een nieuwe auto moet de klant minstens 30.000 euro uitgeven. Dit is echter de eenvoudige versie met nauwelijks uitrusting en relatief zwakke motoren. Krachtiger voertuigen zijn aanzienlijk duurder.