Ga naar hoofdinhoud
VT-191 - AutoScout24 - elektrische DS foto1.jpg

Elektrische DS

1 / 5
VT-191 - AutoScout24 - elektrische DS foto1.jpg
VT-191 - AutoScout24 - elektrische DS foto2.jpg
VT-191 - AutoScout24 - elektrische DS foto3.jpg
VT-191 - AutoScout24 - elektrische DS foto4.jpg
VT-191 - AutoScout24 - elektrische DS foto5.jpg

Elektrische DS

In de transitie naar elektrische mobiliteit heeft het Franse DS Automobiles – onderdeel van Stellantis - een duidelijke visie: het combineren van Franse elegantie met duurzaamheid en innovatie. In dit artikel gaan we dieper in op de 100% elektrische modellen van DS Automobiles. Lees meer.

Highlights van elektrische DS

  • Frans vakmanschap
  • Unieke designkenmerken
  • Sfeervolle interieurs
  • Maximaal comfort

Welke elektrische DS-modellen zijn er leverbaar?

Het aanbod geëlektrificeerde modellen van DS Automobiles is omvangrijk. Je kan denken aan een DS 4 E-Tense plug-in hybrid, een DS 7 E-Tense plug-in hybrid of DS 9 E-Tense plug-in hybrid. Daarnaast zijn er ook nog reguliere hybrides, maar in dit artikel staan de 100% elektrische modellen van DS centraal. Denk bijvoorbeeld aan de DS 3 E-Tense, een compacte, luxueuze crossover die zijn basis deelt met de Opel Mokka en Peugeot 2008.

  • DS 3

Modellen en uitvoeringen elektrische DS

DS 3 E-Tense

De DS 3 E-Tense is de eerste volledig elektrische SUV van DS Automobiles. Deze auto is – afhankelijk van het bouwjaar - uitgerust met een 100 kW (136 pk) of 115 kW (156 pk) sterke elektromotor. Beide elektromotoren hebben overigens 260 Nm aan trekkracht. Eerdere exemplaren maken gebruik van een 50 kWh lithium-ion batterij, maar bij nieuwere exemplaren bespeuren we een 54 kWh lithium-ion batterij in de bodemplaat. De actieradius met de grotere batterij komt uit op maximaal 402 kilometer volgens de WLTP-meting. Reken in de praktijk op een waarde die tussen de 260 en 350 kilometer ligt.

Het opladen kan natuurlijk op verschillende manieren. Met een 11 kW driefase wallbox duurt het opladen ongeveer 5 uur. Met een 100 kW snellader kan de batterij in ongeveer 30 minuten tot 80% worden opgeladen. De prestaties zijn acceptabel te noemen. De 0-100 km/u sprint neemt 9,0 seconden in beslag en de topsnelheid bedraagt 150 km/u. Het ledig gewicht van de DS 3 E-Tense met 54 kWh batterij bedraagt 1.525 kilogram. Geremd trekvermogen is niet van toepassing.

De DS 3 E-Tense is niet de ruimste auto. Vooral achterin is de ruimte beperkt. Aan bagageruimte heb je geen gebrek, want die komt uit op 350 liter en zelfs 1.050 liter als je de rugleuning van de achterbank neerklapt.

De DS 3 E-Tense onderscheidt zich door zijn compacte afmetingen en opvallende design. Het interieur biedt hoogwaardige materialen en afwerkingen, wat zorgt voor een luxueuze rijervaring. Bovendien is de auto uitgerust met slimme technologieën, zoals een digitaal instrumentenpaneel en een infotainmentsysteem dat compatibel is met Apple CarPlay en Android Auto.

DS plug-in hybrides

DS Automobiles houdt vast aan de term E-Tense, maar dat zorgt soms voor wat verwarring. Want een E-Tense kan een 100% elektrische auto zijn of juist een plug-in hybride. Over die stekkerhybrides gesproken: DS levert er verschillende. Je kan denken aan de DS 4 E-Tense 225. Die combineert een 133 kW (180 pk) sterke 1,6-liter turbobenzinemotor met een 81 kW (110 pk) sterke elektromotor. Dat resulteert in een systeemvermogen van 165 kW (225 pk). Dankzij een 12,24 kWh batterij kan deze plug-in hybride op een volle lading stroom 62 kilometer afleggen. Het geremde trekgewicht van deze auto bedraagt 1.400 kilogram.

Wil je liever meer ruimte? Kijk dan eens naar de DS 7 E-Tense. Die is er verschillende smaken: 225, 300 4x4 en als 360 4x4. De aandrijflijn van de 225-versie is gelijk aan de zojuist besproken DS 4 E-Tense. De DS 7 E-Tense 300 4x4 en DS 7 E-Tense 360 4x4 maken beide gebruik van een 1,6-liter turbobenzinemotor met een vermogen van 147 kW (200 pk). De systeemoutput ligt alleen wat hoger, helemaal in het geval van de 360 4x4. Die heeft zoals de naam al doet vermogen een systeemvermogen van 265 kW (360 pk) en liefst 520 Nm aan trekkracht. Dankzij een 14,2 kWh batterij bedraagt de elektrische WLTP-actieradius van deze topversie 56 kilometer. Wel een kleine kanttekening: de versie met 360 pk mag niets trekken. De 300 4x4-uitvoering mag geremd 1.200 kilogram trekken. Dan moet je alleen niet voor de optionele 20-inch Tokyo-wielen kiezen. Dan mag de auto weer niets trekken.

Hoeveel kost een elektrische DS?

Nieuwprijzen

De DS 3 E-Tense met 54 kWh batterij heeft een nieuwprijs van ongeveer 39.000 euro. Die prijs geldt dan voor de uitvoering Bastille, de basisversie. Reken voor de Performance Line op een nieuwprijs van 40.000 euro. De topversie – die Opera heet – mag nieuw voor 46.000 euro de showroom verlaten.

  • DS 3 E-Tense Bastille: 39.000 euro
  • DS 3 E-Tense Performance Line: 40.000 euro
  • DS 3 E-Tense Opera: 46.000 euro

Wat is nu precies het verschil tussen de Bastille, Performance Line en Opera? De Bastille heeft standaard 17-inch lichtmetalen wielen, acht airbags, cruise control en verkeersbordenherkenning. Ook aan parkeersensoren achter is gedacht. De auto heeft standaard ook een 7-inch digitaal instrumentenpaneel, DAB+ digitale radio, een 10.3-inch touchscreen, acht luidsprekers, een USB-aansluiting en draadloze Apple CarPlay en Android Auto.

De Performance Line legt het accent op sportiviteit. De zogeheten DS Wings zijn uitgevoerd in glanzend zwart, de auto krijgt zwarte DS logo's vóór en achter, bekleding in gewoven stof en Performance Line Alcantara afwerking door de deurpanelen en het dashboard. Bij de Opera-uitvoering komen de ware kwaliteiten van een DS naar voren. Je geniet kortom van meer comfort en luxe.

De DS 3 E-Tense Opera beschikt over onder meer een alarm, 360 Vision parkeersensoren vóór en achter, dodehoekdetectiesysteem, een draadloze smartphone lader met Qi technologie, een online navigatiesysteem, LED-achterlichten, een interieur afgewerkt met nappaleder en zelfs een elektrisch verstelbare bestuurdersstoel met massagefunctie.

Prijzen voor occasions

Het aanbod van de elektrische versie van de DS 3 is vrij beperkt. DS Automobiles is namelijk echt een niche-merk in Nederland. Een merk voor de liefhebbers. Prijzen van een DS 3 E-Tense occasion starten bij ongeveer 27.000 euro en lopen op tot een stevige 40.000 euro. De Performance Line is verreweg de populairste uitvoering.

Veelgestelde vragen

Wat is de actieradius van de elektrische DS 3 E-Tense?
De actieradius van een DS 3 Crossback E-Tense bedraagt maximaal 400 kilometer volgens de WLTP-testnorm.
Hoe lang duurt het opladen van een elektrische DS 3?
Het opladen van een elektrische DS 3 hangt af van de gebruikte laadoptie. Bij een 11 kW AC wallbox duurt het opladen van de DS 3 Crossback E-TENSE ongeveer 5 uur. Met een 100 kW of 150 kW DC snellader kan je batterij in ongeveer 30-35 minuten tot 80% worden opgeladen.
Welke volledig elektrische modellen biedt DS Automobiles in Nederland aan?
In Nederland biedt DS Automobiles diverse geëlektrificeerde modellen aan. De DS 3 E-Tense is volledig elektrisch. De DS 4 E-Tense, DS 7 E-Tense en DS 9 E-Tense zijn plug-in hybrides. Elk van deze modellen combineert Franse luxe met moderne elektrische aandrijftechnologie, waardoor ze geschikt zijn voor verschillende rijbehoeften en voorkeuren.
Wat zijn de voordelen van een elektrische DS?
Een elektrische DS Automobiles biedt diverse voordelen in Nederland. Naast lagere operationele kosten door goedkopere elektriciteit en minder onderhoud, profiteren eigenaren van belastingvoordelen zoals korting op wegenbelasting en een lagere bijtelling voor zakelijke rijders. Bovendien dragen elektrische auto's bij aan een schonere luchtkwaliteit en bieden ze een stille en soepele rijervaring.
Hoe betrouwbaar zijn elektrische modellen van DS Automobiles?
Elektrische modellen van DS Automobiles staan bekend om hun betrouwbaarheid en kwaliteit. DS Automobiles maakt gebruik van beproefde technologieën en hoogwaardige materialen, wat zorgt voor een duurzaam en betrouwbaar voertuig. Bovendien bieden elektrische auto's van DS minder bewegende delen dan traditionele voertuigen, wat resulteert in minder slijtage en lagere onderhoudskosten.

Meer informatie

Tips van de redactie