Ga naar hoofdinhoud
Dacia-Duster-2022-Hero

Dacia Duster

1 / 4
Dacia-Duster-2022-Hero
Dacia-Duster-2022-Front
Dacia-Duster-2022-Side
Dacia Duster 2022 Rear

Sterke punten

  • Robuust en betrouwbaar
  • Veel waar voor je geld
  • Af fabriek ook op lpg

Zwakke punten

  • Minder mooie materiaalkeuzes
  • Vrij veel rijgeluiden in het interieur
  • Krachtiger uitvoeringen vrij prijzig

Dacia Duster : een overzicht

Bekijk hier een compleet overzicht van de Dacia Duster, inclusief details van de belangrijkste kenmerken, motorisering, uitrusting en andere nuttige informatie over het model. Lees verder

Nieuw vanaf:
Occasions vanaf:
Financial Lease vanaf:
*Laagste prijs op AutoScout24 in de afgelopen maand

Dacia Duster: de Roemeense alleskunner

De Dacia Duster is voor het merk een schot in de roos. Sinds de introductie van het eerste model in 2010 heeft het merk met de Duster ook in West-Europa een succesnummer in handen. Het is dan ook logisch dat de tweede generatie doorging waar de eerste was gebleven. <a href=https://www.autoscout24.nl/auto/dacia/dacia-duster/ "#make-info">Lees meer

Interesse in een Dacia Duster

Dacia Duster occasions
Dacia Duster nieuwe auto's

Alle artikelen

Alternatieve modellen

Goede redenen

  • Robuust, betrouwbaar en degelijk: wat wil je nog meer?
  • Veel auto voor je geld – net als bij andere Dacia-modellen
  • Tweede generatie in ieder opzicht verder verbeterd
  • Af fabriek leverbaar met lpg, dat zie je niet vaak

Technische gegevens

Motorisatie

De Dacia Duster is geleverd met voornamelijk viercilinder benzinemotoren, maar er zijn uitzonderingen, zoals een viercilinder diesel en een 1,0-liter driecilinder benzinemotor als basismotor in de tweede generatie. Opvallend is dat Dacia af fabriek lpg-versies aanbiedt. Vierwielaandrijving is optioneel, net als een automaat, die alleen voor de krachtigere motoren beschikbaar is.

Met de derde generatie Duster (2024) verdwijnen de dieselmotoren en wordt elektrificatie doorgevoerd. De basismotor is nu een 1,2-liter mild-hybrid met 96 kW (130 pk). Daarnaast blijft de 1,0-liter lpg-motor (ECO-G 100, 74 kW/100 pk) leverbaar. Nieuw is de Hybrid 140, een 1,6-liter hybride met 103 kW (140 pk) en een automatische transmissie. Vierwielaandrijving is enkel beschikbaar op de mild hybrid-versie.

Afmetingen

De eerste en tweede generatie Dacia Duster zijn nagenoeg even groot. De Duster is ongeveer 4,3 meter lang, 1,8 meter breed en ruim 1,6 meter hoog. De wielbasis meet voor beide modelgeneraties net geen 2,7 meter en de draaicirkel bedraagt iets meer dan 10 meter (van stoep tot stoep). Met de derde generatie (2024) groeit de Duster licht in omvang. Hij meet nu 4,34 meter in lengte, terwijl de breedte en hoogte grotendeels gelijk blijven. De wielbasis is met 2,67 meter identiek aan de vorige generaties. Ook de draaicirkel blijft met 10,4 meter praktisch hetzelfde, waardoor de Duster nog steeds wendbaar is voor een SUV in dit segment.

De belangrijkste specificaties op een rij

DACIA DUSTER
Marktintroductie 2010
Lengte x breedte x hoogte 4,32 – 4,34 x 1,80 – 1,82 x 1,63 – 1,69 m
Wielbasis 2,67 m
Inhoud bagageruimte 414 – 478 l
Ledig gewicht 1.135 – 1.420 kg
Toelaatbaar totaalgewicht 1.710 – 1.930 kg
Cilinderinhoud 999 – 1.598 cm3
Vermogen 66 kW (90 pk) – 110 kW (150 pk)
Koppel 148 – 260 Nm
Topsnelheid 156 – 198 km/u
Acceleratie van 0 tot 100 km/u 13,8 – 10,4 sec
Tankinhoud 48 – 50 l
Verbruik 4,8 – 8,0 l/100 km
CO₂-uitstoot 108 – 185 g/km

Varianten

Beide modelgeneraties van de Dacia Duster waren en zijn vooral leverbaar in de voor hun tijd gebruikelijke Dacia-uitrustingsniveaus. Een paar speciale modellen springen eruit. Zo waren er de Aniversare, BlackShadow, 10th Anniversary en 15th Anniversary. Bij deze modellen ging het vooral om een specifieke en in verhouding voordelige samenstelling van opties. Met de derde generatie introduceerde Dacia de Extreme-uitvoering, die zich onderscheidt door robuuste stylingdetails, koperkleurige accenten en extra uitrusting. Daarnaast blijft de Duster leverbaar in de bekende Expression- en Journey-versies, waarbij de laatste luxer is uitgerust. Bijzonder is de vierdeurs pick-up-versie van de Dacia Duster, de Oroch, maar die wordt niet in Europa geleverd.

Prijzen

Bij introductie baarde de Dacia Duster opzien met zijn lage vanafprijs. De auto stond al vanaf 16.000 euro in de Nederlandse prijslijst en je kreeg echt veel auto voor je geld. Afhankelijk van de motorkeuze kon de prijs wel flink oplopen. De krachtigste motor met vierwielaandrijving en in de meest luxe uitvoering kostte toen al 27.000 euro. Door een combinatie van extra standaarduitrusting aan boord en een verder verhoogde aanschafbelasting bedraagt de vanafprijs van de derde generatie Dacia Duster inmiddels (2025) zo’n 26.000 euro. Nog steeds een vrij scherp aanbod als je kijkt wat je ervoor terugkrijgt. De duurste uitvoering passeert net de 35.000-eurogrens en vergeleken met veel directe concurrenten valt dat bedrag ook nog mee.

Als occasion is de Dacia Duster nog betaalbaarder. De eerste generatie is te vinden voor prijzen van zo’n 4.000 tot 17.000 euro. Daarbij hangt de prijs natuurlijk af van leeftijd, het aantal kilometers en de uitvoering, maar ook in die laatste prijsklasse zijn al nette exemplaren te vinden. De tweede modelgeneratie kost uiteraard wat meer. Die is te vinden vanaf zo’n 10.000 euro, oplopend tot bijna-nieuwprijzen. Ook weer afhankelijk van leeftijd en uitvoering.

Design

Buitenkant

De Dacia Duster heeft een uiterlijk dat past bij wat hij is: robuust en no-nonsense. Het design wordt door velen als aansprekend of zelfs sympathiek ervaren. De tweede generatie kreeg een modernere uitstraling door (deels) led-verlichting en een verfijnde grille. De derde generatie (2024) bouwt hierop voort, met een strakker design en een robuuster front. De grille en koplampen lopen vloeiender in elkaar over en de verlichting heeft nu standaard Y-vormige led-signatuur. Ook kreeg de Duster bredere wielkasten en meer kunststof bescherming, wat zijn terreinwaardige uitstraling versterkt.

Binnenkant

Ook vanbinnen is de Dacia Duster robuust en no-nonsense. De eerste generatie heeft een interkieur met veel harde kunststoffen, bij de tweede generatie werd de aankleding verfijnd met zachtere materialen op aanraakpunten. Hierdoor oogt het interieur minder basic en voelt het hoogwaardiger aan. Bij de derde generatie is het interieur volledig vernieuwd. Het dashboard heeft een moderne indeling met een zwevend touchscreen en Dacia gebruikt meer duurzame materialen. Knoppen zijn ergonomischer geplaatst en er zijn extra opbergmogelijkheden toegevoegd, wat de praktische insteek van het model verder versterkt.

Veiligheid

Beide modelgeneraties van de Dacia Duster scoorden bij de crashtests van het bekende veiligheidsinstituut Euro NCAP een score van drie van de vijf sterren. Dat klinkt wellicht als een matige score, maar daar zijn wel wat kanttekeningen bij te plaatsen. Zo is de inzittendenbescherming bij beide modellen gewoon in orde, maar laten ze punten liggen op gebied van systemen die een aanrijding kunnen voorkomen. Die zijn vaak optioneel in plaats van standaard en dat kan zomaar een ster schelen in de eindscore. Ook zijn de eisen van de test in de tussentijd verder aangescherpt, dus in absolute zin biedt de tweede generatie meer veiligheid dan de eerste.

De derde generatie (2024) kreeg eveneens drie sterren bij Euro NCAP, ondanks verbeteringen in de veiligheidsuitrusting. Standaard zijn nu onder meer rijstrookassistentie, verkeersbordherkenning en noodremhulp met voetgangersdetectie. Optioneel zijn systemen als dodehoekwaarschuwing en adaptieve cruise control, wat de veiligheid verder verhoogt.

Alternatieven

De Dacia Duster opereert in het bijzonder populaire segment van compacte SUV’s. Zijn vrij lage prijs geeft hem echter een bijzondere positie. Directe alternatieven hebben vaak of dezelfde prijs maar zijn dan ouder of kleiner, of zijn van dezelfde leeftijd maar kosten meer. De Dacia Duster biedt zowel nieuw als als occasion veel voor weinig. Het meest directe alternatief is misschien wel de Skoda Yeti of Ford Ecosport, ook compacte SUV’s met een relatief lage prijs. De Yeti wordt echter al een tijd niet meer nieuw geproduceerd en als occasion worden er minder van aangeboden. Andere concurrenten zijn onder meer de Jeep Renegade, Nissan Qashqai, Renault Captur, Renault Kadjar en Skoda Karoq. Hiervoor geldt in direct vergelijk dan weer hetzelfde dilemma: voor hetzelfde geld als de Duster moet je genoegen nemen met een iets ouder of kleiner model, of je moet iets meer uitgeven dan je voor de Duster kwijt zou zijn.

FAQ

Is de Dacia Duster betrouwbaar?
Ja, Dacia scoort doorgaans goed bij betrouwbaarheidstests en -statistieken en dat is voor de Dacia Duster niet anders.
Wat kost een Dacia Duster?
De nieuwprijs van de Dacia Duster varieert van 26.000 tot 35.000 euro (2025). Als occasion is de eerste generatie Dacia Duster te vinden voor prijzen van 4.000 tot 17.000 euro en de tweede generatie vanaf zo’n 10.000 euro.
Hoe hoog is de wegenbelasting voor de Dacia Duster?
Dat verschilt per uitvoering, op basis van gewicht en brandstofsoort. De tweede generatie Dacia Duster kost gemiddeld zo’n 650 euro wegenbelasting per jaar voor benzine of 900 euro per jaar voor lpg. Dat laatste bedrag wordt gecompenseerd doordat lpg een goedkope brandstof is. De hybride versie valt qua wegenbelasting in dezelfde klasse als de benzinemodellen, maar is wel wat zwaarder.
Is rijden op lpg gevaarlijk?
Nee. Lpg-installaties moeten al decennialang voldoen aan strenge veiligheidseisen en kunnen niet zomaar door de spreekwoordelijke beunhaas worden ingebouwd. Bovendien wordt de lpg-installatie bij Dacia af fabriek ingebouwd, dus weet je zeker dat het systeem professioneel is ingericht.

Beoordelingen voor Dacia Duster

63 Beoordelingen

4,6

Meer informatie

Modellen

Meer details