Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
volkswagen_golf_591.jpeg

Hatchback

1 / 6
volkswagen_golf_591.jpeg
volvo_343_79.jpeg
hyundai_i20_n_line_197.jpeg
mazda_cx-3_7.jpeg
peugeot_208_45.jpeg
renault_4_clan_3.jpeg

Overzicht van de populairste hatchbacks

Deze modellen zijn ver vooruit

Alle informatie over de hatchback

De hatchback is een populaire carrosserievorm voor personenauto’s. Met een grote achterklep (vandaar zijn naam) en een flexibele bagageruimte biedt de hatchback extra praktische ruimte. Hatchbacks zijn er van compacte driedeurs- tot ruime vijfdeursmodellen. Zelfs SUV’s en MPV’s zijn hatchbacks. Lees meer.

Highlights van de hatchback

  • Veelzijdig te gebruiken dankzij grote achterklep

  • Verkrijgbaar in zowel drie- als vijfdeursvarianten

  • Oorspronkelijk compacte, praktische modellen die handig zijn voor boodschappen en gezin

  • Ruime keuze van budgetvriendelijke modellen tot premium uitvoeringen

Welke hatchbackmodellen zijn leverbaar?

Autofabrikanten bieden in alle segmenten hatchbacks aan. Ze zijn er van compacte stadsauto via middelgrote en grote gezinsauto tot aan MPV’s en SUV’s. Merken als Renault, Fiat en Peugeot hebben veel successen geboekt met hun compacte hatchbacks, net als natuurlijk Volkswagen, Opel en Ford. Eigenlijk hebben sinds de jaren zeventig alle mainstream autofabrikanten in ieder geval compacte en middenklasse hatchbacks op de markt gebracht. Maar ook exclusievere merken zijn met hatchbacks gekomen, zodat er altijd een breed aanbod van hatchbacks is, die voldoen aan uiteenlopende wensen en budgetten. Enkele willekeurige voorbeelden.

  • De Renault Twingo is een kleine, fijne en inmiddels iconische hatchback.

  • De Fiat Panda heeft zich bewezen als een betaalbare en praktische hatchback, van oudsher voor blijde rijders.

  • De Peugeot 208 is de succesvolle opvolger van de al even succesvolle 207 en 206 én de basis voor de nieuwe Opel Corsa en de exclusieve nieuwe Lancia Ypsilon.

  • De Ford Mondeo is een middenklasse hatchback die veel interieurruimte combineert met een uitgebalanceerd weggedrag.

  • De Tesla Model X en Model Y zijn moderne en volledig elektrische MPV-achtige varianten van de Model S en Model 3.

Kenmerken van de hatchback

De term ‘hatchback’ verwijst naar de achterzijde van de auto (de ‘back’), die voorzien is van een grote achterklep (de ‘hatch’) – die vanaf het dak schuin afloopt naar de achterlichten en tot aan de achterbumper doorloopt. Natuurlijk biedt die toegang tot de bagageruimte, maar met de vrijwel altijd aanwezige neerklapbare achterbankleuning óók tot het interieur. We tellen de grote achterklep altijd mee als deur, zodat hatchbacks altijd een oneven aantal ‘deuren’ hebben: er zijn driedeurs- en vijfdeurs hatchbacks.

Het belangrijkste verschil met een stationwagon is – of eigenlijk wás – natuurlijk dat de achterkant van de hatchback veel schuiner is dan die van een stationwagon, al zie je aan talloze moderne hatchbacks – denk aan de BMW 1-serie en de Renault Scenic – dat dat verschil steeds minder is.

Ook MPV’s en SUV’s zijn in feite hatchbacks, want ze hebben (soms een derde, maar meestal) een vijfde deur. Deze modellen onderscheiden zich van de ‘gewone’ hatchbacks door hun hogere carrosserie en grotere bodemvrijheid en grotere wielen.

Citroën paste al een soort hatchback toe in bedrijfsautoversies van de klassieke Traction Avant. De eerste ‘mainstream’ hatchbacks waren in de jaren zestig de Renault 4 (1961) en de Renault 16 (1964), die daarmee zelfs de titel Auto van het Jaar veroverde. Destijds bestond de term hatchback nog niet, de Renault 4 werd ook wel ‘kleine stationwagon’ genoemd.

In de jaren zeventig won de praktische maar toen nog compacte hatchback steeds meer terrein op de conventionele middenklasse sedans met twee of vier portieren en een klassieke ‘kont’ voor de bagage. Steeds meer fabrikanten introduceerden hun eigen compacte hatchbackmodellen. Bijzonder succesvol was en is de Volkswagen Golf en veel fabrikanten volgden het voorbeeld van Volkswagen en introduceerden hun eigen hatchbacks. Denk maar aan de volgende willekeurig gekozen voorbeelden: de Volvo 340 en 360 – vooral in Nederland en het Verenigd Koninkrijk waanzinnig populair – en de Ford Escort en Focus. Of Japanse auto’s als de oude Mazda 323 en 626, de Nissan Micra, de Toyota Corolla en de oude Starlet. Het verschijnsel hatchback verspreidde zich over de automarkt en ook de grotere modellen verschenen als hatchback.

Driedeurs en vijfdeurs hatchbacks

Driedeurs hatchbacks hebben twee portieren en een grote achterklep. Veel merken – zoals MINI, en Ford – brengen zowel drie- als vijfdeurs hatchbacks op de markt. De driedeursversie is dan de wat sportiever en de vijfdeurs de wat praktischer getinte variant. Ze zijn even flexibel, alleen stappen passagiers gemakkelijker achter in de vijfdeurs ‘gezinsvariant’.

In welk segment vind je hatchbacks?

Compacte segment

Grote merken als Volkswagen, Renault, en Ford domineren dit segment. Denk maar aan de onderstaande populaire modellen.

  • De Volkswagen Polo gaat met een tijdloze uitstraling en een goede prijs-kwaliteitsverhouding al generaties lang mee.

  • De Renault Clio is met zijn hoogstaande comfort en moderne interieur bijna een premium keuze.

  • De Ford Fiesta is met zijn jeugdige uitstraling, dynamisch rijgedrag en zuinige EcoBoost-motoren ook al generaties lang heel populair.

Maar ook andere merken bieden compacte hatchbacks aan, bijvoorbeeld:

  • de Hyundai i10 is een zeer compacte maar toch relatief ruime Koreaan die bovendien zuinig en behoorlijk is goed in de uitrusting zit;

  • de Hyundai-i20 – iets groter dan de i10 natuurlijk, maar ook voorzien van een ruim interieur en bovendien van een flink assortiment veiligheidsvoorzieningen;

  • de Peugeot 208, 207 en 206 zijn (nog altijd) trendy auto’s, de oudere zijn er met benzine- en dieselmotoren en de nieuwste als hybride en volledig elektrisch;

  • de Opel Corsa en de Lancia Ypsilon delen hun techniek met de Peugeot en zijn volwassen hatchbacks met hybride en volledig elektrische aandrijving. De Lancia is echter veel exclusiever.

Deze modellen zijn perfect voor stadsverkeer en bieden een prima balans tussen compactheid en gebruiksgemak.

Middensegment

In dit segment vind je de grotere modellen, die meer binnenruimte en comfort bieden en daardoor ideaal zijn voor gezinnen die ook lange afstanden willen rijden.

  • De Volkswagen Golf biedt ook een goede prijs-kwaliteitverhouding en is compact, wendbaar en heeft ook een sportief tintje.

  • De Opel Astra heeft veel technologie aan boord en is er ook als plug-in hybride en volledig elektrisch.

  • De Peugeot 308 heeft een aansprekend en onderscheidend design en een stijlvol en solide interieur.

  • De Ford Focus is een comfortabele, dynamische middenklasser met veel motorvarianten.

  • De Hyundai i30 is betrouwbaar, rijk uitgerust en keurig netjes afgewerkt.

SUV-segment

Ook SUV’s, SUV-achtigen en crossovers zijn voorzien van een grote achterklep en zijn dus ook hatchback-achtigen. Daardoor profiteer je niet alleen van het voordeel van de grote achterklep, maar ook van extra ruimte én de hogere zitpositie van SUV’s en crossovers. Hieronder enkele willekeurige voorbeelden.

  • De Toyota C-HR is voorzien van betrouwbare hybridetechniek en een goede veiligheidsuitrusting.

  • De Nissan Juke is weliswaar voorzien van een uiterlijk waarover de smaken verschillen, hij biedt een fijn weggedrag en is leverbaar in kekke uitvoeringen en kleuren.

  • De Nissan Qashqai is de beschaafdere broer van de Juke, met een scherp gelijnd uiterlijk en een praktisch interieur.

  • De Hyundai Kona heeft een futuristisch uiterlijk en biedt een goede prijs-kwaliteitverhouding én vijf jaar garantie.

  • De Mazda CX-3 is voorzien van een fijne aandrijflijn en biedt prettige rijeigenschappen.

MPV-segment

MPV’s bieden extra ruimte en flexibiliteit, perfect voor (grotere) gezinnen die ook regelmatig op pad gaan. Typische modellen zijn

  • de elektrische Renault Scenic heeft een grote actieradius, de Scenic heeft sowieso een fraai design;

  • de Ford C-Max biedt een goede balans tussen comfort en dynamiek;

  • de Volkswagen Touran is voorzien van uiterst comfortabele stoelen en een prettig design.

Maar ook in deze categorie is er natuurlijk veel meer keuze.

Veelgestelde vragen

Wat is het verschil tussen een hatchback en een sedan?
Een hatchback heeft een grote achterklep die toegang geeft tot de bagageruimte én het interieur, terwijl een echte sedan een aparte kofferruimte heeft.
Zijn alle hatchbacks klein?
Van oorsprong zijn hatchbacks vaak compacte tot zeer compacte auto’s, maar tegenwoordig is de variatie groot, tot SUV’s en MPV’s aan toe. Die zijn immers óók voorzien van een hatchback.

Meer informatie

Meer details