Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
bmw-z1-front

BMW Z1

1 / 3
bmw-z1-front
bmw-z1-side
bmw-z1-back

Sterke punten

  • Zeer opvallende auto
  • Conceptauto voor op de weg
  • Waardevast

Zwakke punten

  • (Te) weinig vermogen
  • Complexe deuren zijn gevoelig voor storingen
  • Reserve onderdelen lastig te vinden

BMW Z1 : een overzicht

Bekijk hier een compleet overzicht van de BMW Z1, inclusief details van de belangrijkste kenmerken, motorisering, uitrusting en andere nuttige informatie over het model. Lees verder

Occasions vanaf:
Financial Lease vanaf:
*Laagste prijs op AutoScout24 in de afgelopen maand

BMW Z1: conceptauto voor op de weg

De Z1 is een compacte sportauto van de Duitse autofabrikant BMW. Het is het eerste model in de Z-serie van BMW. Tussen 1989 en 1991 werden er slechts 8.000 exemplaren gebouwd. Het model kun je zien als een conceptauto die in productie is genomen. Met spectaculaire deuren die naar beneden zakken. Lees meer.

Interesse in een BMW Z1

BMW Z1 occasions
BMW Z1 dealeraanbiedingen

Alle artikelen

Alternatieve modellen

Goede redenen

  • Ideale zomerauto
  • Fijne rijeigenschappen
  • Opvallende verschijning

Technische gegevens

Motorisatie

De BMW Z1 biedt sportieve prestaties, vooral dankzij zijn geringe gewicht. De auto bestond namelijk voor een groot gedeelte uit kunststof. Veel carrosseriedelen waren daardoor extra licht. Van het vermogen moest de auto het namelijk niet hebben. De Z1 - die binnen BMW het ontwikkelingsnummer E30 Z1 kreeg – is voorzien van de motor van de tweede generatie 3 Serie. Het gaat hier specifiek om de zescilinder uit de 325i. De Z1 beschikt daardoor over 125 kW (170 pk). Daardoor is het een zeer leuke auto voor plezierritjes, maar een échte krachtpatser, waarmee je de stenen uit de straat trekt, is het zeker niet. Beschouw hem als een boulevard cruiser, waarmee je lekker van de zon kunt genieten. Door de hoge stijfheid van het chassis had BMW hier echter wel meer vermogen kunnen inlepelen, maar helaas. Het zorgt er wel voor dat je de zescilinder volledig kunt uitwringen tijdens een stevig potje stuurwerk. Alpina kwam nog wel met een extra krachtige versie: de RLE (Roadster Limited Edition). De zescilinder werd 200cc opgeboord, waardoor het vermogen steeg met 30 pk. Er werden slechts 66 exemplaren gebouwd.

Afmetingen

De BMW Z1 is een typische sportauto, met een relatief lange motorkap en een lage instap. Hij is 3,92 meter lang, 1,69 meter breed en 1,28 meter hoog. Zijn wielbasis is 2,45 meter. Hij biedt plaats aan twee personen en in de bagageruimte past 260 liter, wat voldoende is voor de dagelijkse boodschappen. Een weekendje weg is ook mogelijk.

De volgende gegevens hebben betrekking op de BMW Z1

BMW Z1
Marktintroductie 2007
Lengte x breedte x hoogte 3,92 m x 1,69 m x 1,28 m
Wielbasis 2,45 m
Inhoud bagageruimte 260 l
Ledig gewicht 1.250 kg
Toelaatbaar totaalgewicht 1.460 kg
Cilinderinhoud 2.494 cm³
Vermogen 125 kW (170 pk)
Koppel 222 Nm
Topsnelheid 225 km/h
Acceleratie van 0 tot 100 km/u 7,9 s
Tankinhoud 58 l
Verbruik 9,4 l/100km
CO₂-uitstoot n.b.

Varianten

De Z1 blonk uit in simpliciteit: één motorisatie en één carrosserievorm. Enkel de kleuren en stoffering van je interieur kon je uitkiezen. Als eigenaar hoef je echter niet bang te zijn dat je geen originele auto hebt, want er zijn slechts 8.000 exemplaren gebouwd. De kans is daardoor zelfs aanwezig dat je er nooit een in je leven zult tegenkomen op de openbare weg.

BMW toonde na de Z1 nog BMW Z1 Coupe. Dit is een vrij onbekende conceptauto die niet in productie ging. Het is een soort stationversie van de Z1. Of beter gezegd: een shooting brake. Het concept ging niet helemaal verloren en had duidelijk een invloed op de BMW Z3 Coupé.

Prijzen

De BMW Z1 was een peperdure auto toen hij op de markt verscheen. In Nederland moest je 150.000 gulden betalen voor een nieuw exemplaar. Toch waren er zo’n 200 Nederlanders die er een kochten.

BMW Z1-occasions zijn een stuk beter betaalbaar. Voor een zeer unieke auto is hij zelfs relatief vriendelijk geprijsd. Prijzen beginnen bij zo’n 38.000 euro en lopen op tot maximaal 70.000 euro. Dat blijft een heleboel geld, maar dan heb je wel een auto die goedkoper én exclusiever is dan een Porsche 911 uit dezelfde periode.

De auto deelt veel onderdelen met de BMW E30. Die zijn goed verkrijgbaar. Maar er zitten ook een hoop unieke onderdelen op de Z1, die lastig te krijgen zijn. Vooral het elektrische deurmechanisme zit complex in elkaar en is moeilijk te repareren. Het model heeft soms last van problemen met het chassis. Dit merk je aan de sluiting van de kap en eventuele scheuren in de dorpels. Check de carrosserie op barsten en vraag of er een factuur voor handen is voor de riemen van het deurmechanisme. Deze dienen om de zeven jaar vervangen te worden.

Design

Buitenkant

De Z1 is ontworpen door de Nederlander Harm Lagaay. Je kent hem wellicht ook van zijn werk bij Porsche. Het futuristische design van de Z1 met de wegzakkende deuren is zeer opvallend, maar ook onder de carrosserie is dit een revolutionaire wagen. Het chassis werd samengelijmd uit verschillende onderdelen en vervolgens in zijn geheel gegalvaniseerd, wat uitmondde in een chassis dat 25% stijver was. Daarnaast bestond de carrosserie uit (glasvezelversterkte) kunststof onderdelen. Mede hierdoor zijn reparaties vrij prijzig. De Z1 werd initieel in slechts vier kleuren geleverd. Later kwamen er twee kleuren bij.

Binnenkant

Het Z1-interieur toont enkele gelijkenissen met de E30 3 Serie. Je komt wel meer ronde vormen tegen dan in die generatie van de 3 Serie. Het driespaaks stuurwiel draagt bij aan het speelse karakter van de roadster en er zijn echte sportstoelen aanwezig, die je goed op je plek houden tijdens een sportief ritje. Het interieur was net zoals de buitenkant te verkrijgen in een aantal kleuren en uitvoeringen.

Veiligheid

De veiligheidsuitrusting van de BMW Z1 was relatief goed voor zijn tijd maar naar moderne maatstaven vrij beperkt. ABS hoort tot de standaarduitrusting van de compacte sportauto, maar hij heeft geen airbags. Een botsproef heeft hij ook nooit officieel ondergaan.

Alternatieven

De BMW Z1 is een echte jaren negentig roadster. Er zijn weinig alternatieven die zo exclusief en innoverend qua design zijn, maar er zijn genoeg tweezitters te koop uit deze periode. Denk aan de Toyota MR2, MGF, Porsche Boxster en Audi TT. Al deze modellen kwamen pas na de Z1 op de markt. Enkel de Alfa Romeo Spider en Lotus Elise kunnen zeggen dat ze de Z1 voor waren.

Als waardig alternatief is er natuurlijk de Mazda MX-5. Gezien de massaproductie is hij minder waardevast, maar hij kan zeker mee dingen naar de leuke roadsterervaring die de Z1 biedt. Uiteraard had BMW nog meer opvallend roadsters te koop. Denk aan de andere Z-modellen, zoals de Z3 of Z4. Heb je een (zeer) groot budget, dan kun je de BMW Z8 ook overwegen.

FAQ

Hoeveel pk heeft de BMW Z1?
Hij beschikt over 170 pk. Voldoende voor een lichte sportauto, maar razendsnel is hij daardoor niet. Wat dat betreft is het jammer dat er nooit een zeer krachtige versie gebouwd is.
Zal de Z1 stijgen in waarde? 
Een mooi exemplaar zal zeker zijn waarde houden, maar enkel als je de wagen in een nette staat houdt. Vervang op tijd de riemen van het raammechanisme en houdt ook de koppakking en nokkenassen in de gaten.
Is de Z1 betrouwbaar?
Zonder twijfel is dit een degelijke Duitse wagen, maar door zijn innovatieve karakter zal je een specialist moeten vinden om een aantal specifieke Z1-euvels op te lossen.

Beoordelingen voor BMW Z1

1 Beoordelingen

3,0

Meer informatie

Meer details

Meer links