Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
Bentley Flying Spur Speed (2022) banner

Bentley

1 / 12
Bentley Flying Spur Speed (2022) banner
bentley-flying-spur-side
bentley-continental-flying-spur-side
Bentley-Bentayga-Front
bentley-continental-gtc-front
bentley-continental-gt-front
AS24 Bentley Bentayga S 2021 banner
bentley-azure-front
Bentley-Mulsanne-Front-Dynamic
bentley-arnage-side
bentley-bentayga-ewb-side
bentley_bentayga_s (1).jpeg

Bentley

Vind het model dat bij je past

Bentley is een luxueus Brits automerk dat in 1919 is opgericht en bekend staat om zijn elegante en krachtige modellen. Sinds jaar en dag combineert Bentley verfijning, prestaties en vakmanschap in zijn auto's voor een ultieme rijervaring. Bentley behoort sinds 1998 tot de Volkswagen Groep. Lees meer

bentley-mulsanne-m-02.jpg
bentley-mulsanne-m-03.jpg
bentley-mulsanne-m-04.jpg

Overzicht van de populairste Bentley modellen

Vind nu uw droomauto. Tussen de 2,4 miljoen auto's, op de grootste online automarkt, Europawijd.

Bijzonderheden van Bentley

  • Brits luxemerk met indrukwekkende historie.
  • Uitzonderlijke combinatie van prestaties, verfijning en luxe.
  • Veruit de meeste modellen voorzien van V8- en W12-motoren

Geschiedenis van Bentley

Bentley Motors Limited is een iconisch Brits automerk, opgericht in 1919 door Walter Owen Bentley. Het merk is sindsdien uitgegroeid tot een symbool van luxe, prestaties en vakmanschap en heeft een rijke geschiedenis in de auto-industrie en de autosport.

Walter Owen Bentley was opgeleid als ingenieur en had samen met zijn broer een autohandel. Zijn droom was om ooit zelf auto’s te ontwikkelen en bouwen. In de Eerste Wereldoorlog bouwde Bentley de zuigers voor vliegtuigmotoren, later gebruikte hij deze kennis om innovatieve auto's te ontwikkelen. De eerste auto van Bentley, de 3-Litre, werd geïntroduceerd in 1921 en was meteen een succes, zowel op de weg als op het circuit. Bentley maakte in de periode daarna snel naam in de racewereld, met name dankzij de beroemde "Bentley Boys". Deze groep rijke Britse autoliefhebbers, waaronder Woolf Barnato, Sir Henry Birkin en Tim Birkin, droeg bij aan het succes van Bentley op het racecircuit en daarmee aan de groei van het merk.

Ondanks de sportieve successen kampte Bentley in de jaren dertig met financiële problemen. Dit leidde uiteindelijk tot de overname van Bentley door Rolls-Royce in 1931. In de daaropvolgende decennia werden de modellen van Bentley en Rolls-Royce vaak samen ontwikkeld en geproduceerd. Dat leidde ertoe dat de Bentleys en Rolls-Royces van de vorige eeuw erg op elkaar leken. Dat was niet bevorderlijk voor de verkoop van Bentley, dat in de jaren zeventig op een dieptepunt was beland. Het roer moest om en met de introductie van de Mulsanne in de jaren tachtig werd voor een ietwat sportievere richting gekozen.

In 1998 werd Bentley overgenomen door de Volkswagen Groep, wat resulteerde in een nieuwe periode van groei en innovatie voor het merk. Met de steun van Volkswagen investeerde Bentley in nieuwe technologieën, waaronder de nieuwe W12-motor, en begon het zijn modellenaanbod uit te breiden. In 2003 kwam de Bentley Continental GT, een baanbrekend model dat het merk toegankelijker maakte voor een breder publiek. De Continental GT combineerde verfijning, kracht en comfort en werd een groot commercieel succes.

Daarna breidde Bentley zijn modellijn verder uit met onder meer de Flying Spur en Mulsanne, beide luxueuze sedans, en een SUV in de vorm van de Bentayga. De Mulsanne is inmiddels uit productie. Het merk heeft ook een reeks speciale modellen en limited editions geïntroduceerd, zoals de Brooklands en de Bacalar die het erfgoed van Bentley en zijn toewijding aan vakmanschap vieren.

Bentley richt zich steeds meer op duurzaamheid en milieuvriendelijkheid. Het merk investeert sterk in elektrische en hybride technologieën om te voldoen aan de groeiende vraag naar milieuvriendelijkere auto’s. Vanaf 2026 levert Bentley alleen nog maar EV’s en plug-in hybrides (PHEV’s) en vanaf 2030 is het zelfs helemaal over en uit voor de verbrandingsmotor bij Bentley.

bentley-continental-gtc-front

Modellen en varianten

Al sinds zijn introductie in 2003 is de Continental GT een vaste waarde in het modellenaanbod van Bentley. Dat is in 2023 nog steeds het geval. De huidige Continental GT is de tweede generatie van het model en leverbaar als coupé en cabriolet. In dat laatste geval heeft hij de modelaanduiding GTC. Naast de twee carrosserievarianten levert Bentley verschillende motoren voor het model: een V8 en W12. Beide motoren hebben ook weer verschillende vermogensvarianten, waarvan de ‘Speed’ de krachtigste versie is.

De Bentley Flying Spur is in feite de sedanversie van de Continental GT. Hij staat op een aangepaste versie van hetzelfde platform en ook de V8- en W12-motoren zijn hetzelfde. Wel heeft de Flying Spur een extra motorversie in de vorm van de V6 Hybrid. In dat geval is een 2,9-liter V6-motor samen met een elektrische aandrijflijn verantwoordelijk voor het vermogen.

Het derde model van Bentley is meteen de populairste: de Bentayga. Deze enorme SUV staat op het onderstel van de Porsche Cayenne en Audi Q7, maar daar houdt de vergelijking wel op. De SUV van Bentley zit namelijk barstensvol luxe en is verkrijgbaar met een W12-motor, waar de Q7 en Cayenne maximaal acht cilinders onder de kap hebben.

Model Varianten Brandstof Cilinderinhoud Vermogen Massa leeg
Continental GT (coupé), GTC (cabriolet) Benzine 4,0 – 6,0 l 404 kW (550 pk) – 485 kW (659 pk) 2.065 kg – 2.173 kg
Flying Spur sedan Benzine, Hybride (Benzine/Elektrisch) 2,9 – 6,0 l 400 kW (544 pk) – 468 kW (635 pk) 2.330 kg – 2.430 kg
Bentayga SUV Benzine, Hybride (Benzine/Elektrisch) 3,0 – 6,0 l 404 kW (550 pk) – 468 kW (635 pk) 2.288 kg – 2.548 kg

Met een budget van minder dan twee ton hoef je het niet eens te proberen bij Bentley. Zelfs de in Nederland belastingvriendelijke Bentayga en Flying Spur V6 Hybrid kosten al minimaal 210.000 tot 220.000 euro. En daar begint de prijslijst pas, want het aantal personalisatiemogelijkheden is schier eindeloos. Verreweg de meeste Bentley-klanten vinken wel een optie aan van het Mulliner-personalisatieprogramma wat de prijs van een auto flink kan opdrijven, soms wel tot 100.000 euro bovenop de oorspronkelijke nieuwprijs.

Wil je liever een Bentley met een V8 of W12? Houd dan rekening met een prijs van meer dan 300.000 euro. De duurste in serie geproduceerde Bentley die je op dit moment kunt kopen, is de Continental GTC Speed die bijna 400.000 euro kost. Het kan nog veel gekker, want Bentley introduceert soms unieke modellen voor verzamelaars die in zeer beperkte oplage worden geproduceerd. Voorbeelden daarvan zijn de Bacalar en Batur, die beide een prijskaartje van zeven cijfers hebben.

Model Vanafprijs
Continental GT Circa 290.000 euro
Continental GTC Circa 315.000 euro
Flying Spur Circa 220.000 euro
Bentayga Circa 210.000 euro

Occasionprijzen

Het moge duidelijk zijn: een nieuwe Bentley is alleen weggelegd voor degenen die heel veel geld hebben te besteden. Heb je dat geld niet liggen, maar wil je er wel bij rijden als een ware aristocraat, dan biedt de occasionmarkt gelukkig soelaas. Voor minder dan 30.000 euro kun je al een Bentley occasion op de kop tikken, zoals een Continental GT of Flying Spur met een W12-motor. Ook zijn Bentleys uit de jaren tachtig en negentig over het algemeen goed te betalen in de aanschaf.

Inderdaad, goed te betalen in de aanschaf, want hou er bij een Bentley occasion altijd rekening mee dat de onderhoudskosten catastrofaal hoog kunnen uitpakken. De gebruikte techniek en onderdelen zijn immers complex en duur. Daar komt nog bij dat Bentley occasions van de meer betaalbare categorie dikwijls al wat ouder zijn. Wil je een jongere Bentley? Reken dan op een aanschafprijs van 100.000 tot 150.000 euro voor een net exemplaar.

bentley-flying-spur-side

Alternatieven

Doordat Bentley actief is in de hoogste regionen van de auto-industrie, zijn er maar weinig alternatieven voor het merk. Eigenlijk zijn Aston Martin, Rolls-Royce en Mercedes-Maybach de enige twee merken die met Bentley kunnen wedijveren om de gunst van de rijken der aarde. Bentley is daarbij eigenlijk de ideale mengelmoes van Aston Martin en Rolls-Royce, want Bentleys hebben zowel een sportief als luxueus karakter. Aston Martin is juist meer gericht op sportiviteit en rijdynamiek en Rolls-Royce vooral op extreme luxe en comfort. Ferrari vormt qua vakmanschap een alternatief voor Bentley, maar heeft voor het overige weinig overlap.

De duurdere modellen van BMW, Mercedes-Benz, Audi en Porsche worden door sommigen ook gezien als concurrentie voor Bentley. Die merken staan qua vakmanschap en afwerking echter wel een treetje lager op de ladder. Ook worden auto’s van die merken in veel grotere aantallen geproduceerd dan de modellen van Bentley.

FAQ

Wat zijn de toekomstplannen van Bentley met betrekking tot elektrische modellen?
Bentley heeft een strategie opgezet als het gaat om elektrische auto’s: Beyond100. Daarin stelt het merk twee belangrijke doelstellingen. Vanaf 2026 levert Bentley alleen nog plug-in hybrides en volledig elektrische auto’s. Vanaf 2030 neemt Bentley volledig afscheid van de verbrandingsmotor. Daarna produceert Bentley alleen nog elektrische auto’s.
Waarom is een Bentley zo duur?
Een Bentley kost veel geld vanwege de hoogwaardige componenten die voor een auto gebruikt worden. Denk daarbij aan de techniek, maar ook aan het leder voor het interieur. Alleen het beste is goed genoeg. Verder wordt de prijs van een nieuwe Bentley deels bepaald door de merkwaarde. Mensen zijn nu eenmaal bereid om veel geld voor een Bentley te betalen.
Is het verstandig om een Bentley als occasion te kopen?
Een Bentley is als occasion relatief gezien best goed te betalen. Hou er echter wel rekening mee dat de onderhoudsrekeningen hoog op kunnen lopen. Ook het brandstofverbruik is niet mals. Zolang je daar voldoende budget voor overhoudt, kun je prima een Bentley occasion kopen, maar doe dat vooral niet van je laatste spaargeld.

Alle modellen, alle uitvoeringen

Modellen

Speciaal

Meer details

Het aanbod van Bentley bestaat in 2023 uit de volgende auto’s: