Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.

Handsfree bellen in de auto

Het is in Nederland verboden om als bestuurder van een motorvoertuig tijdens het rijden 'handheld' te bellen. Wel mag je bellen via een carkit of infotainmentsysteem, zolang je maar niet je handen gebruikt bij het bellen. Op die manier kun je alsnog op een veilige manier in de auto handsfree bellen.

Handsfree bellen in de auto

Het is in Nederland verboden om als bestuurder van een motorvoertuig tijdens het rijden 'handheld' te bellen. Wel mag je bellen via een carkit of infotainmentsysteem, zolang je maar niet je handen gebruikt bij het bellen. Op die manier kun je alsnog op een veilige manier in de auto handsfree bellen.

Regels

‘Handheld’ bellen is dus verboden. Datzelfde geldt voor het bedienen van elk ander elektronisch apparaat, zoals een muziekspeler, navigatieapparaat of tablet. Als je stilstaat met je auto, bijvoorbeeld voor een verkeerslicht of in de file, dan mag je de telefoon wel vasthouden en gebruiken. Je bent dan niet aan het rijden. Zodra je weer in beweging komt, is er wel sprake van rijden.

Handsfree bellen

Bekeuring

Hou je de telefoon dan nog vast, dan kun je een bekeuring krijgen. Ook als je net optrekt of langzaam vooruitgaat in een file. Op dit moment (2023) is de boete voor autorijden met een telefoon in de hand 350 euro (exclusief administratiekosten). Het gebruiken van een telefoon in de auto heeft een negatieve invloed op de verkeersveiligheid. Talloze onderzoeken wijzen uit dat de bestuurders die tijdens het rijden met hun telefoon in de hand bezig zijn het overige verkeer in gevaar brengen. De reactie- en handelingssnelheid wordt er namelijk flink door vertraagd.

Handsfree mag wel

Handsfree bellen of het bedienen van je telefoon vanuit een telefoonhouder is wel toegestaan. Door gebruik te maken van bluetooth in de auto kan een draadloze verbinding tussen de telefoon en de carkit gemaakt worden. Hierbij zenden zowel de carkit als de telefoon een bluetoothsignaal uit waarmee een unieke verbinding wordt gelegd. Op het moment dat er gebeld wordt, schakelt de radio automatisch uit en kan er met een stemcommando of een druk op de knop opgenomen worden. De beller klinkt nu luid en duidelijk door de speaker; via een microfoontje blijft de autobestuurder verstaanbaar tijdens het rijden. Zowel het opnemen als afsluiten van een gesprek kan nu handsfree in de auto.

Oplossingen

Er zijn verschillende oplossingen beschikbaar voor handsfree bellen in de auto. Die helpen om je telefoongesprekken veilig en gemakkelijk te voeren terwijl je je aandacht op de weg kunt houden. Van simpele carkits met minimale functionaliteiten tot duurdere apparaten die in de radio- of multimediasystemen zijn geïntegreerd. Enkele populaire opties zijn:

  1. Bluetooth carkit: dit is een draadloos systeem dat je kunt integreren met het audiosysteem van je auto. Je verbindt je telefoon via Bluetooth en kunt gesprekken voeren en ontvangen via de luidsprekers van de auto. Sommige carkits hebben ook spraakherkenning, zodat je gesprekken kunt beantwoorden of plaatsen zonder je telefoon aan te raken.
  2. Bluetooth headset: een draadloze Bluetooth headset zet je op je hoofd of doe je in je oor, zodat je in staat bent om gesprekken te voeren zonder je handen van het stuur te halen. Dit is handig als je geen Bluetooth-compatibel audiosysteem in je auto hebt.
  3. Handsfree telefoonhouder: deze houders bevestig je aan het dashboard of de voorruit van je auto. Ze houden je telefoon op ooghoogte en binnen handbereik, waardoor je gemakkelijk toegang hebt tot gesprekken zonder je handen van het stuur te halen.
  4. Spraakbesturingsassistenten: sommige moderne auto's en smartphones bieden spraakbesturingsmogelijkheden, zoals Apple's Siri, Google Assistant of Amazon Alexa. Hiermee kun je een telefoongesprek beginnen, gesprekken beantwoorden en beëindigen en andere functies bedienen via gesproken commando’s.
  5. Ingebouwde systemen: de meeste moderne auto's worden vaak geleverd met ingebouwde infotainmentsystemen die Bluetooth-connectiviteit en handsfree bellen ondersteunen. Deze systemen zijn ontworpen om naadloos te integreren met de auto en bieden verschillende mogelijkheden voor handsfree communicatie.

Heb je besloten tot een carkit die achteraf ingebouwd moet worden? Voor iemand met enig inzicht is het inbouwen daarvan over het algemeen redelijk eenvoudig. Zo’n carkit wordt geïnstalleerd op een plaats op het dashboard waar het zicht niet onnodig belemmerd kan worden. Je monteert zo’n carkit niet op het stuur of op een hinderlijke plek voor de voorruit of spiegels bijvoorbeeld. Via Bluetooth maakt de carkit verbinding met de meeste moderne telefoons, die ook zijn uitgerust met Bluetooth. Zo wordt handsfree bellen eenvoudig en veilig.

Handsfree bellen

Inbouwen

Het inbouwen van een handsfree carkit met Bluetooth in een auto kan variëren afhankelijk van het type auto en de specifieke carkit die je wilt installeren. Hier zijn echter enkele algemene onderdelen, instrumenten en handelingen die vereist zijn:

  1. Handsfree carkit: kies een geschikte handsfree carkit met Bluetooth-functionaliteit. Er zijn verschillende merken en modellen beschikbaar, van eenvoudige Bluetooth-ontvangers tot geavanceerdere systemen met spraakherkenning en integratie met het audiosysteem van de auto.
  2. Gereedschap: afhankelijk van de installatievereisten en je voertuig, heb je mogelijk gereedschap nodig, zoals schroevendraaiers, tangen, kabelstrippers en kabelbinders.
  3. Handleiding en bedradingsschema's: lees de handleiding van de handsfree carkit grondig door voordat je begint. Vaak bevatten deze handleidingen stapsgewijze instructies en bedradingsschema's die je helpen bij het correct aansluiten van de carkit.
  4. Voeding: de carkit heeft stroom nodig om te functioneren. Dit kan worden verkregen via de autoaccu of via een geschakelde stroombron, zodat de carkit wordt ingeschakeld wanneer de sleutel in het contactslot wordt gedraaid.
  5. Montage: monteer de carkit op een geschikte locatie in je auto. Dit kan het dashboard, de zonneklep, de middenconsole of een andere plek zijn waar je gemakkelijk toegang hebt tot de carkit en het display kunt zien.
  6. Audiosysteemintegratie: als je carkit audiostreaming en gesprekken via de autoluidsprekers ondersteunt, moet je mogelijk enkele audiokabels aansluiten op het bestaande audiosysteem van de auto. Dit kan variëren afhankelijk van de carkit en het audiosysteem.
  7. Bluetooth-koppeling: nadat de carkit is geïnstalleerd, moet je je telefoon koppelen met de carkit via Bluetooth. Volg hiervoor de instructies in de carkit-handleiding en op je telefoon.
  8. Testen: test de functionaliteit van de carkit door een oproep te plaatsen en te ontvangen. Controleer ook of het geluid helder is en of de spraakbediening (indien beschikbaar) correct werkt.

Als je er niet zeker bent dat je zelfstandig de installatie kunt uitvoeren, laat dat dan doen door een professional, zoals een auto-elektricien of een audio-installatiebedrijf. Zij hebben de expertise om ervoor te zorgen dat de carkit correct wordt geïnstalleerd en goed functioneert zonder de elektrische systemen van je auto te beschadigen.

Deel artikel

Alle artikelen

Airbag

Veiligheidsvoorzieningen in auto's

Advies · Autotechnologie
ADV155 - AutoScout24 adviespagina - rijassistentiesysteem foto1

Rijassistentiesysteem: welke zijn er?

Advies · Autotechnologie
Zelfrijdende auto 134

Alles wat je moet weten over zelfrijdende auto’s

Advies · Autotechnologie
Ontdek meer