Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
skoda-octavia-front

Skoda Octavia

1 / 3
skoda-octavia-front
skoda-octavia-side
skoda-octavia-back

Sterke punten

  • Veelzijdig inzetbaar
  • Betrouwbaar en veilig
  • Veel laadvermogen en hoog trekgewicht

Zwakke punten

  • Geluidsisolatie wielkasten
  • Start-stopsysteem reageert wat traag
  • Ingetogen design

Skoda Octavia : een overzicht

4,6 (383 Beoordelingen)

Bekijk hier een compleet overzicht van de Skoda Octavia, inclusief details van de belangrijkste kenmerken, motorisering, uitrusting en andere nuttige informatie over het model. Lees verder

Nieuw vanaf:
Occasions vanaf:
Financial Lease vanaf:
*Laagste prijs op AutoScout24 in de afgelopen maand

Skoda Octavia: de ideale gezinsauto voor iedereen

De Skoda Octavia is ideaal voor vele doeleinden. De auto combineert praktisch gebruiksgemak met comfort en heel veel ruimte. Als stationwagenversie is het helemaal een pakezel, klaar voor autovakanties. Lees meer

Interesse in een Skoda Octavia

Skoda Octavia occasions
Skoda Octavia nieuwe auto's
Skoda Octavia dealeraanbiedingen

Alle artikelen

Alternatieve modellen

Goede redenen

  • Uiterst praktische auto die ook veel comfort biedt
  • Uitgebreid aantal rijhulpsystemen
  • Veel ruimte, zowel voor passagiers als bagage
  • Betaalbare onderhoudskosten

Verschillende generaties

De Skoda Octavia is niet één model. Inmiddels zijn er al verschillende Octavia-generaties verschenen. Daarom is het belangrijk om eerst even terug te blikken op de Octavia in het algemeen. De allereerste auto met de naam Octavia rolde in januari 1959 in Mladá Boleslav van de band.

De naam Octavia is afgeleid van het Latijnse 'octavia' en staat voor ‘de achtste’. De eerste Octavia was het achtste model van Skoda en ook het achtste Skoda-model met de onafhankelijke ophanging die de fabrikant in 1933 had geïntroduceerd. Voor die tijd was dat al heel uniek.

Skoda stopte in 1964 met de productie van de tweedeurs Octavia. De Skoda 1000/1100 MB met een zelfdragende carrosserie en de motor achterin was zijn directe opvolger. De laatste Octavia Combi liep in december 1971 van de band. Tussen 1959 en 1971 produceerde de autofabrikant in totaal 360.000 Octavia’s, waarvan meer dan 54.000 estate-versies.

De Octavia verdween vervolgens van de markt. Het duurde tot midden jaren negentig voordat Skoda de naam Octavia opnieuw ging gebruiken. Dat was in 1992, kort nadat Skoda de krachten bundelde met de Volkswagen Group. De vierdeurs Skoda Octavia debuteerde met een grote achterklep in april 1996. Het model was direct een doorslaand succes, onder meer door de ruimte en het hoge niveau van actieve en passieve veiligheid. In maart 1998 debuteerde de Octavia Combi. Ook dat model werd een groot succes.

De Skoda Octavia is inmiddels niet meer weg te denken in het gamma van deze Tsjechische autofabrikant. Van de tweede generatie Octavia produceerde Skoda tussen 2004 en 2013 maar liefst 1,6 miljoen sedans en 900.000 Combi’s. In november 2012 begon de productie van de derde Octavia-generatie. En je raadt het al: ook dat werd een doorslaand succes. Sterker nog: sinds 1959 zijn er al meer dan 7,1 miljoen exemplaren verdeeld over vier generaties (1996, 2004, 2012 en 2020) Octavia’s geproduceerd, waaronder 2,8 miljoen Combi’s. De auto is geproduceerd in Mladá Boleslav, China, India, Rusland, Kazachstan en Algerije. Een absolute wereldspeler dus, waarbij vooral de vierde generatie Skoda Octavia zeer interessant is als gezinsauto.

Technische gegevens

Motorisatie

Als we kijken naar alle generaties Skoda Octavia, dan komen we uit op verschillende benzine- en dieselmotoren. Toch is het vooral de vierde generatie Skoda Octavia waarbij elektrificatie sterk is doorgedrongen in de motorenline-up. De E-TEC-motoren beschikken namelijk over mild-hybride ondersteuning. Mild hybrid-technologie maakt het mogelijk om energie die vrijkomt bij het afremmen op te slaan en vervolgens te gebruiken voor een boost bij het accelereren of om te ‘coasten’ met uitgeschakelde benzinemotor. Dit reduceert het brandstofverbruik en de CO2-uitstoot. Skoda koppelt de E-TEC altijd aan een automatische 7-traps DSG-transmissie.

De iV-modellen zijn plug-in hybrides. In de Octavia iV werkt een 1.4 TSI benzinemotor samen met een elektromotor. Dankzij een 13 kWh batterij resulteert dat in een elektrisch rijbereik van ongeveer 60 kilometer volgens de WLTP-testcyclus. De Octavia G-TEC is geschikt voor aardgas/groengas. De tankinhoud van 17,7 kg resulteert in een actieradius van ongeveer 523 kilometer (WLTP). De 1.5 TSI G-TEC-modellen hebben ook een benzinetank met een inhoud van 9 liter. Daarmee wordt de actieradius met maximaal 190 km verlengd (totaal 690 km). De Skoda gebruikt in principe alleen benzine bij buitentemperaturen onder -10 graden Celsius of als de CNG-tanks (bijna) leeg zijn. Als we kijken naar de vierde generatie Skoda Octavia, dan komen we uit op de volgende line-up.

De motoren van de vierde generatie Skoda Octavia

  • 1.0 TSI Greentech: 81 kW (110 pk)
  • 1.0 TSI E-TEC MHEV: 81 kW (110 pk)
  • 1.5 TSI G-TEC: 96 kW (131 pk)
  • 1.5 TSI E-TEC MHEV: 110 kW (150 pk)
  • 1.4 TSI iV PHEV: 150 kW (204 pk)
  • 1.4 TSI iV RS PHEV: 180 kW (245 pk)

Afmetingen

De vierde generatie Skoda Octavia heeft een lengte van 4,69 meter. Daarmee is de vierde generatie ongeveer twee centimeter gegroeid ten opzichte van de derde generatie. De breedte van zowel de hatchback als de Combi komt uit op 1,83 meter. De hoogte komt uit op 1,47 meter. De wielbasis komt uit op 2,69 meter. Dat is aan de ruime kant met als resultaat bijzonder veel interieurruimte. De bagageruimte van de Octavia is lekker ruim. Met de achterbank in normale positie heeft de Combi-variant een bagageruimte met een inhoud van 640 liter. Bij de hatchback is dat 600 liter. Met neergeklapte achterbank kan het laadvolume worden uitgebreid tot 1.700 liter bij de Combi. Met een geremd trekvermogen tussen 1.300 en 1.500 kilogram is de Skoda Octavia ook een goede caravantrekker.

Skoda Octavia 4e generatie

Skoda Octavia 4e generatie
Marktintroductie 2019
Lengte x breedte x hoogte 4,69 m x 1,83 m x 1,47 m
Wielbasis 2,69 m
Inhoud bagageruimte 600 - 1.700 liter
Ledig gewicht 1.238 - 1.608 kg
Toelaatbaar totaalgewicht 1.825 – 2.105 kg
Cilinderinhoud 1.0 - 1.5 l
Vermogen 81 kW (110 pk) - 180 kW (245 pk)
Koppel 200 - 250 Nm
Topsnelheid 202 - 225 km/u
Acceleratie van 0 tot 100 km/u 10,5 - 7,3 s
Tankinhoud 40 - 45 l
Verbruik 1,2 - 5,4 l/100 km
CO₂-uitstoot 22 - 123 g/km

Varianten

De Skoda Octavia is er – afhankelijk van de generatie – vaak als vijfdeurs hatchback en als Combi. Hoewel de hatchback oogt als een sedan, is het officieel een hatchback aangezien de achterklep van de bagageruimte met ruit en al omhoog scharniert. Er bestaan verschillende uitvoeringen. Bekende uitvoeringen zijn de Ambition, Business Edition, Business Edition Plus en de RS.

In het verleden heeft Skoda ook een Octavia Laurin & Klement geleverd, een extra luxe versie. De Scout-versie van de Octavia Combi valt juist op dankzij de verhoogde wielophanging en zwarte kunststof sierelementen voor een extra robuuste look.

De RS-versie is bij de vierde generatie Octavia altijd een iV plug-in hybride. Je krijgt dan naast sportievere bumpers ook een sportiever interieur met sportstoelen en een sportiever stuurwiel.

Zaken als bluetooth telefoonvoorbereiding, Climatronic (elektronische airconditioning), cruise control, een digitaal instrumentenpaneel met 10-inch scherm, Driver Activity Assistant, een Easy Start (KESSY Go), het Infotainmentsysteem Columbus met 10-inch kleurenscherm, Lane Assist, parkeersensoren achter en LED-koplampen zijn allemaal standaard op de vierde generatie Skoda Octavia in Ambition-uitvoering. Duurdere versies hebben bijvoorbeeld een elektrisch te openen en sluiten achterklep, adaptieve cruise control en stoelverwarming voor de voorstoelen.

Prijzen

Nieuw is een Skoda Octavia te koop voor net geen 34.000 euro. Die prijs loopt natuurlijk stevig op als je meer opties aanvinkt of een krachtigere aandrijflijn prefereert. Een Skoda Octavia occasion heb je al voor ongeveer 1.000 euro. Maar dan praat je wel over een oud exemplaar met een hoge kilometerstand en een beperkte veiligheidsuitrusting. Voor een jonge iV RS betaal je meer dan 50.000 euro. De prijzen lopen dus sterk uiteen.

Design

Buitenkant

De vierde generatie Skoda Octavia is herkenbaar aan een front met forse nieuwe grille en smalle LED-koplampen. Ook de achterlichtunits maken gebruik van LED-technologie. De Octavia Hatchback heeft een coupéachtige daklijn. De Octavia Combi heeft dakrails. Het design van de Octavia oogt wat ingetogen, helemaal als de auto een grijze of zwarte lak heeft. Gelukkig zijn er ook vrolijke kleuren verkrijgbaar, zoals rood of blauw.

Binnenkant

Het interieur van de vierde generatie Octavia ziet er keurig verzorgd uit en is gemaakt van hoogwaardige materialen. Opvallend is het tweespaaks stuur. Met de multifunctionele variant ervan zijn tot maar liefst 14 functies te bedienen. Het dashboard bestaat verder uit een digitaal instrumentenpaneel (Virtual Cockpit) en een vrijstaand touchscreen. Duurdere versies hebben ook een head-up display, dat naast belangrijke rij- en navigatiegegevens ook gedetecteerde verkeersborden en actieve assistentiesystemen weergeeft.

Indien de auto is uitgerust met LED ambient lighting, heb je keuze uit dertig lichttinten en verschillende lichtpatronen. Het interieur heeft verder heel veel opbergmogelijkheden, met een ruim dashboardkastje, ruime deurvakken en een fors opbergvak onder de armsteun. Apple CarPlay en Android Auto behoren tot de mogelijkheden.

skoda-octavia-interior skoda-octavia-sitzplatz

Veiligheid

Voor de vierde generatie Skoda Octavia zijn verschillende rijhulpsystemen beschikbaar. Denk onder meer aan Collision Avoidance Assist, Turn Assist, Exit Warning en Local Traffic Warning. Andere features zijn Area View, Side Assist en de Predictive Cruise Control. Deze is met de verbeterde verkeersbordenherkenning, Adaptive Lane Assist, File-assistent en Emergency Assist gebundeld in het Travel Assist-systeem. Via Hands-on Detect controleert dit systeem ook of de bestuurder de handen aan het stuur heeft. De auto heeft verder tot wel negen airbags - waaronder airbags achter en een knieairbag. In de EuroNCAP botsproef behaalde de vierde generatie Octavia de maximale score van vijf sterren, met een uitstekende score op het gebied van bescherming van inzittende volwassenen. Ook de veiligheid van meereizende kinderen is goed beoordeeld.

Oudere Octavia-generaties hebben aanzienlijk minder rijhulpsystemen. De vierde generatie Skoda Octavia is dus veel veiliger.

Alternatieven

De Skoda Rapid is de iets kleinere en eenvoudigere variant van de Skoda Octavia,. Als de Skoda Octavia te klein voor je is, kun je op zoek gaan naar de Skoda Superb, die biedt nog meer interieurruimte. De technische basis van de Skoda Octavia is gelijk aan die van de Volkswagen Golf of Audi A3.

FAQ

Hoeveel jaar garantie zit er op een Skoda?
Skoda heeft een fabrieksgarantie van vier jaar. De standaard twee jaar Skoda fabrieksgarantie wordt in dit geval aangevuld met twee jaar Skoda Extra Garantie. De twee jaar Extra Garantie is van toepassing op nieuwe Skoda-modellen die door Pon’s Automobielhandel B.V. zijn geïmporteerd en die in Nederland te naam zijn gesteld. De garantie gaat in vanaf de datum van eerste tenaamstelling op het kentekenbewijs. Er geldt geen kilometerbeperking voor de fabrieksgarantieperiode. Voor Extra Garantie tot en met het vierde jaar geldt een kilometerbeperking tot 100.000 km. Een belangrijke voorwaarde is dat de Skoda bij een Skoda Service partner wordt onderhouden volgens het officiële onderhoudsschema. Bij een eigenaarswissel blijft de garantie op de auto behouden.
Wie bouwt de Skoda motoren?
Skoda bouwt de motoren zelf in zijn hoofdfabriek in Mladá Boleslav.
Hoeveel pk heeft de vierde generatie Skoda Octavia?
De motoren van de 4e generatie Skoda Octavia leveren tussen 110 en 245 pk.
Heeft de Skoda Octavia ook deelgenomen aan autosport?
Het verrassende antwoord luidt: ja! Na de rallysuccessen van de Favorit en Felicia presenteerde Skoda in 1999 de Octavia WRC. Dit was de eerste rallyauto uit Mladá Boleslav met vierwielaandrijving. Het ontwerpteam van Skoda Motorsport stond voor een grote uitdaging om een gewone Octavia om te bouwen tot rallykanon. Toch lukte dat en de Skoda Octavia WRC werd geboren. Onder de motorkap een 2,0-liter turbomotor met vijf kleppen per cilinder, een vermogen van 300 pk en een koppel van 500 Nm. Uiteindelijk werd dat koppel opgevoerd naar 600 Nm. De rallyauto woog slechts 1.230 kilogram – zo licht als de reglementen destijds toelieten.

Meer informatie

Modellen

Meer details