Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
mini-cooper-front

Mini Cooper

1 / 3
mini-cooper-front
mini-cooper-side
mini-cooper-back

Sterke punten

  • Tijdloos, iconisch design
  • Strakke rijeigenschappen
  • Kwaliteit op BMW-niveau

Zwakke punten

  • Je betaalt veel voor het imago
  • Niet de meest praktische auto
  • Lang niet zo ‘mini’ als het origineel

MINI Cooper : een overzicht

Bekijk hier een compleet overzicht van de MINI Cooper, inclusief details van de belangrijkste kenmerken, motorisering, uitrusting en andere nuttige informatie over het model. Lees verder

Nieuw vanaf:
Occasions vanaf:
Financial Lease vanaf:
*Laagste prijs op AutoScout24 in de afgelopen maand

MINI Cooper: een herboren Brits icoon

In 2000 ging de klassieke Mini uit productie, maar stond ook gelijk de herboren MINI Cooper klaar. Vooral qua design is de MINI Cooper een moderne interpretatie van de iconische Britse auto. De kartachtige rijbeleving is gebleven en daarnaast zijn er talrijke hippe personalisatiemogelijkheden. Lees meer

Interesse in een Mini Cooper

Mini Cooper occasions
Mini Cooper nieuwe auto's
Mini Cooper dealeraanbiedingen

Alle artikelen

Alternatieve modellen

Goede redenen

  • Het iconische Mini-design, in een modern en verrassend tijdloos jasje
  • Strakke, kartachtige rijeigenschappen-
  • Kwaliteitsniveau en onderdelentechniek van BMW-niveau
  • Groot aanbod aan uitvoeringen en personalisatiemogelijkheden

Technische gegevens

Motorisatie

Het motorenaanbod van de MINI Cooper bestaat voornamelijk uit viercilinder benzine- en dieselmotoren, met een inhoud van 1,4 tot 2,0 liter. Bij de derde modelgeneratie zijn de kleinere viercilinders vervangen door 1,2- en 1,5-liter driecilindermotoren. Het dieselaanbod is bij de latere modellen flink ingeperkt, zeker in Nederland. Sinds 2020 is de MINI Cooper er ook als volledig elektrische MINI Electric, in sommige landen aangeduid als de MINI Cooper SE. Het motorenaanbod is dus heel breed: van krachtige benzinemotoren voor sportieve prestaties tot zuinige motoren en zelfs een volledig elektrische variant.

Bij een auto waarbij de nadruk ligt op rijplezier, ligt het voor de hand dat de meeste uitvoeringen in principe een handgeschakelde versnellingsbak hebben. Wel zijn de meeste uitvoeringen vanaf het eerste model ook leverbaar met automaat. Bij de elektrische versie hoef je nooit zelf te schakelen, want die aandrijfvorm heeft een vaste overbrenging. De aandrijving gaat altijd naar de voorwielen.

Afmetingen

Je kunt er niet omheen: zo ‘mini’ als het klassieke model is de moderne MINI Cooper niet. De eerste generatie uit 2000 was ongeveer 3,6 meter lang en de derde generatie kruipt – zeker als vijfdeurs – richting de vier meter lengte. De breedte en hoogte blijven met respectievelijk ongeveer 1,70 en 1,40 meter wel vrij bescheiden. Het voordeel van de toegenomen buitenmaten is wel extra gebruiksgemak vanbinnen. Zo begon de moderne MINI Cooper met een krappe 160 liter bagageruimte en meet de derde generatie een redelijke 211 liter (driedeurs) of 278 liter (vijfdeurs).

De belangrijkste specificaties op een rij

MINI Cooper (Electric)
Marktintroductie 2000
Lengte x breedte x hoogte 3,63-3,98 x 1,68-1,72 x 1,40 -1,43 m
Wielbasis 2,47 - 2,57 m
Inhoud bagageruimte 160 - 278 l
Ledig gewicht 1.015 - 1.340 kg
Toelaatbaar totaalgewicht 1.470 - 1.770 kg
Cilinderinhoud 1.198 - 1.998 cm3
Vermogen 55 kW (75 pk) - 170 kW (231 pk)
Koppel 120 - 320 Nm
Topsnelheid 175 - 265 km/u
Acceleratie van 0 tot 100 km/u 13,2 - 5,2 sec
Tankinhoud (batterijcapaciteit) 40 - 44 l (32,6 kWh)
Verbruik 5,3 - 7,3 l/100 km (14,8 kWh/100 km)
CO₂-uitstoot 128 - 167 g/km (0 g/km)
Actieradius MINI Electric 234 km

Varianten

Hoewel met MINI Cooper vaak het model als algemeen wordt bedoeld, is Cooper eigenlijk slechts een uitvoeringsvariant van de MINI driedeurs of MINI vijfdeurs, ook wel aangeduid als de MINI Hatchback. Echter, veruit de meeste uitvoeringen hebben Cooper in de naam, vandaar dat dat ook wel als algemene aanduiding wordt gebruikt. Het aanbod begint met de MINI One en daarboven zijn verschillende MINI Cooper varianten gepositioneerd. In de loop der jaren zijn er ook veel special edities geweest, te veel om hier op te noemen. Wel lichten we de sportuitvoering nog even uit: de MINI John Cooper Works. De volledig elektrische MINI luistert naar de naam MINI Electric en staat daarmee een beetje op zichzelf, maar de Electric is gewoon een MINI Cooper met volledig elektrische aandrijving.

Prijzen

De nieuwprijs van de MINI Cooper varieerde bij introductie in 2000 tussen de 18.000 euro en 44.000 euro, uiteraard afhankelijk van motorvariant en uitrustingsniveau. Bij de derde generatie varieerde de nieuwprijs in 2023 tussen de ongeveer 24.000 euro en 53.000 euro.

Voor een MINI Cooper occasion ben je veel goedkoper uit. Vroege exemplaren (met veel kilometers) zijn al te vinden vanaf zo’n 1.000 euro. Let er wel op dat een MINI uitnodigt tot sportief rijden, dus let zeker bij voordelige exemplaren op (extra) gebruikssporen en probeer de onderhoudshistorie te achterhalen. De prijzen van een MINI Cooper van de eerste generatie lopen op tot zo’n 33.000 euro voor een nog nette John Cooper Works. Op dezelfde manier is de tweede generatie MINI Cooper te vinden voor prijzen variërend van zo’n 1.800 euro tot 34.000 euro. Vanzelfsprekend wordt voor de meest recente, derde generatie ook de hoogste bedragen gevraagd. Reken op minimaal 9.000 euro voor een vroege tot bijna-nieuwprijzen voor een heel recent exemplaar.

Design

Buitenkant

Het design van de MINI Cooper is vooral een moderne interpretatie van het klassieke Mini-ontwerp. Bepalende elementen zoals de ronde koplampen en chromen strips zijn aanwezig, maar verder is het gewoon een moderne auto. Het MINI-ontwerp blijkt ook behoorlijk tijdloos, want met slechts twee keer een geëvolueerde nieuwe generatie oogt het model nog steeds modern.

Binnenkant

Voor het interieur van de MINI Cooper geldt hetzelfde als voor het exterieur. De meest prominente verwijzing naar de originele Mini is het ronde instrumentarium midden op het dashboard. Voor de rest oogt het interieur gewoon modern en boden de drie modelgeneraties alle comfort en functies die in hun tijd van een auto in dit segment werden verwacht. Zo is in het nieuwste model modern infotainment te vinden.

mini-cooper-interior mini-cooper-seats

Veiligheid

De Euro NCAP heeft alle modelgeneraties van de MINI Cooper aan zijn onafhankelijke veiligheidstests onderworpen. Daarbij behaalde de eerste generatie vier van de vijf sterren, de tweede generatie vijf sterren en de derde generatie weer vier van de vijf sterren. Bedenk dat de test in de tussentijd steeds verder is aangescherpt, waardoor de veiligheid er in absolute zin met ieder model op vooruit ging. Wel laat het nieuwste model punten liggen op het gebied van actieve veiligheidssystemen, die een ongeval kunnen voorkomen. Die zijn niet bij elke uitvoering altijd standaard aanwezig, wat wel een eis om maximale punten te scoren bij de Euro NCAP-test.

Alternatieven

De MINI Cooper bevindt zich bovenin het B-segment (Volkswagen Polo) en schuurt zeker qua prijsniveau tegen het C-segment aan (Volkswagen Golf). Dit is een populair segment, met veel keuze. Een andere compacte auto die bekend staat om zijn aansprekende rijeigenschappen is de Ford Fiesta, die eveneens leverbaar is in sportieve uitvoeringen. Zoek je een hippe hatchback met retro-vormgeving, dan zijn ook de volledig elektrische Honda e en de (kleinere) Fiat 500(e) te overwegen.

FAQ

Is een MINI Cooper duur?
Of een auto duur is, is natuurlijk relatief. Een nieuwe MINI Cooper is in ieder geval wat duurder dan de meeste directe concurrenten. Je betaalt immers ook voor de kwaliteit en het aansprekende, hippe merkimago. De nieuwprijs (2023) varieert zo’n beetje tussen de 24.000 euro en 53.000 euro. Als occasion is de MINI Cooper echter al te vinden vanaf zo’n 1.000 euro.
Is een MINI Cooper betrouwbaar?
Kijkend naar verschillende betrouwbaarheidsstatistieken, dan is een MINI Cooper ‘redelijk betrouwbaar’ te noemen. De MINI Cooper maakt gebruik van veel BMW-techniek, dus geldt ongeveer dezelfde betrouwbaarheid. De van Peugeot afkomstige 1.6 THP-turbomotoren van eerdere generaties MINI zijn niet geheel probleemloos gebleken. Verder wordt er met een MINI doorgaans wat sportiever gereden, dus met name de koppeling/versnellingsbak, remmen en andere zaken slijten nog wel eens harder dan gemiddeld.
Is een MINI Cooper zuinig?
Het gemiddelde brandstofverbruik van de MINI Cooper varieert tussen 5,3 en 7,3 l/100 km. Er is ook een volledig elektrische variant, die gemiddeld 14,8 kWh/100 km verbruikt. Gezien het formaat auto en de binnenruimte niet heel zuinig, maar je krijgt er wel heel veel rijplezier voor terug.
Wat is het verschil tussen MINI en MINI Cooper?
MINI is het merk, de MINI Hatchback is het model, en Cooper is de uitvoering. Hij er bijvoorbeeld ook als MINI One, wat officieel geen MINI Cooper is. Maar omdat er zó veel MINI’s als Cooper rondrijden, wordt de auto vaak zo in één adem genoemd.

Beoordelingen voor MINI Cooper

69 Beoordelingen

4,6

Meer informatie

Modellen

Speciaal

Meer details