Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
mazda-rx-7-front

Mazda RX-7

1 / 3
mazda-rx-7-front
mazda-rx-7-side
mazda-rx-7-back

Sterke punten

  • Wankelmotor
  • Prestaties
  • Compact en licht

Zwakke punten

  • Verbruik
  • Stoelen voor
  • Koffer

Mazda RX-7 : een overzicht

Bekijk hier een compleet overzicht van de Mazda RX-7, inclusief details van de belangrijkste kenmerken, motorisering, uitrusting en andere nuttige informatie over het model. Lees verder

Occasions vanaf:
Financial Lease vanaf:
*Laagste prijs op AutoScout24 in de afgelopen maand

Mazda RX-7: moedige wankel

In de jaren 70 lanceerde Mazda de RX-7, voorzien van een Wankelmotor. Kenmerkend daarbij is dat de zuigers dwars zijn opgesteld en op die manier een draaiende beweging - met een hoog toerental - maken. Dat zorgt ervoor dat met een kleinere cilinderinhoud een stevig vermogen bekomen kan worden. Het zorgt er ook voor dat de wagen al eens wat meer durft drinken dan zijn concurrenten. Lees meer

Interesse in een Mazda RX-7

Mazda RX-7 occasions
Mazda RX-7 dealeraanbiedingen

Alle artikelen

Alternatieve modellen

Goede redenen

  • Die Wankelmotor was dus een plus, want wanneer hij goed verzorgd werd was hij in staat stevige prestaties neer te zetten.
  • Die prestaties waren er al bij de eerste generatie, later werden ze steeds extremer, waarbij Mazda de weg vond naar de racerij. Een 14e plaats in de 24u van Le Mans was daar de kers op de taart en betekende ook een doorbraak voor Mazda in Europa als het om het sportieve segment ging.
  • Mazda hield de RX-7 compact en licht, vooral bij de eerste generatie. Dat droeg bij aan de rijervaring en het zorgde er ook wat voor dat het verbruik gedrukt werd.

Belangrijke gegevens

Motoren

De Wankelmotor was dus het paradepaardje van de Mazda RX-7. Hoogtoerig en licht, was hij in staat om van bij de lancering 105 en later 115 pk en 152 Nm op de achterwielen voort te brengen. Met een cilinderinhoud van slechts 1.146 cm³ moest dat vermogen opgewekt worden bij een toerental van 4.000 rpm.

Later, bij de tweede generatie, werd het vermogen van de Wankelmotor vergroot door hem meer volume te geven. Een cilinderinhoud van 1.308 cm³ was het resultaat. Een atmosferische variant bracht 150 pk voort. In Japan produceerde de motor dankzij een turbo 185 pk, in Europa werd dat beperkt tot 180 pk met diezelfde turbo. Later, begin jaren 90 was er een krachtigere versie die 200 pk voortbracht.

De derde en laatste generatie droeg een twin-turbo architectuur mee, waarmee het vermogen tot 241 pk bij 6.500 rpm en 296 Nm bij 5.000 rpm gebracht werd, nog steeds uit een 1.308 cm³ grote Wankelmotor. De aandrijving liep nog steeds op de achterwielen, schakelen ging altijd met een handgeschakelde versnellingsbak. In 1994 werd de RX-7 van de Europese markt gehaald. De productie voor Japan liep echter verder, met vermogensversies tot 285 pk en een einddatum die pas in 2002 viel.

Afmetingen

De Mazda RX-7 was geen grote auto, dat was ook niet de bedoeling van Mazda. Vanwege de Kei-car regeling werden Japanse automerken aangemoedigd om kleine en lichte wagens te bouwen, ook de kleine motorisatie was in Japan fiscaal voordelig.

In 1978 was een Mazda RX-7 4,3 meter lang en 1,26 meter hoog, de breedte bedroeg 1,67 meter. Het zal je verbazen maar de tweede generatie RX-7 was kleiner dan zijn voorganger. De tweede generatie was namelijk 4,29 meter lang en even hoog en breed als de eerste generatie. Ook de derde generatie was met zijn 4,28 meter kleiner dan zijn voorgangers.

Qua gewicht liep alles dan weer wel in oplopende lijn; waar de RX-7 in 1987 nog 1.045 kilogram woog, was dat in 1986 al 1.210 kilogram en de turboversie van de tweede generatie tikte net als de derde generatie de 1.300 kilogram aan. De bagageruimte was beperkt in de Mazda RX-7, met een volume tussen de 121 en 200 liter. De brandstoftank van de eerste generatie was begroot op 55 liter, maar vanwege zijn stevige verbruik van 11 l/100 km werd dat bij de volgende generaties vergroot tot 72 liter.

De onderstaande tabel bevat de specificaties van de RX-7 (2e generatie)

Productie 1981 - 1996
Lengte, breedte, hoogte 4,29 m, 1,69 m, 1,26 m
Wielbasis 2,43 m
Inhoud bagageruimte 200 l
Ledig gewicht 1.210 kg
Toelaatbaar totaalgewicht 1.520 kg
Cilinderinhoud 1.308 cm³
Maximaal koppel 182 Nm
Topsnelheid 210 km/h
Acceleratie 0-100 km/h in s 8,4 s
Tankinhoud 72 l
Verbruik 12,3 l/100km
CO2-uitstoot n.b.

Varianten

Bij de Mazda RX-7 waren er geen uitrustingsniveau’s in ons land, daar was de markt simpelweg niet groot genoeg voor in tijden dat de wagens nog lang onderweg waren per boot. Eén versie, en dat was het. Bij de tweede generatie was er wel keuze tussen een atmosferische en een turbogeblazen Wankel-motor. De tweede generatie kende ook een cabriolet die enkel met de Turbo-motor te krijgen was. Om vervolgens bij de derde generatie weer terug te vallen op één versie voor onze markt.

Prijzen

De Mazda RX-7 is niet dikgezaaid op de occasionmarkt. Mede daardoor zijn ze erg gewild en dat duwt de prijs natuurlijk omhoog. De eerste generatie vind je niet voor minder dan 17.000 euro, al krijg je dan wel een erg net exemplaar. De tweede generatie is iets goedkoper, maar reken toch snel 10.000 euro voor een atmosferisch exemplaar dat in orde staat. De Turboversie kost een paar duizend euro meer en een cabrio gaat al snel boven de 20.000 euro. De laatste generatie is de duurste, met prijzen van 20.000 tot 40.000 euro, er bestaan ook speciale JDM-tuningkits die de prijs alleen maar opdrijven. Bedankt, The Fast and the Furious.

Design

Exterieur

Bijna een half miljoen exemplaren zijn er gebouwd van de eerste generatie Mazda RX-7. De kleine sportieve coupé was destijds erg gegeerd en zag er ook cool uit. Klaplichten vooraan, vrolijke achterlichten en een kofferklep die eigenlijk niet meer was dan de achterruit die open ging, wat wil je nog meer?

De tweede generatie nam die klapkoplampen over, maar hij kreeg verduisterde achterlichten. De plastic jaren 80 saus viel ook hem ten deel en dat zie je aan de bumpers. Bij de derde generatie waren die dan weer beter uitgewerkt met een stevige diffusor achteraan en een splitter voorop. Die derde generatie was ook veel afgeronder dan zijn voorgangers, al bleef hij ook de frameloze ramen en ruit-als-kofferklep behouden.

Interieur

Binnenin werd alles summier gehouden. Al van bij de eerste generatie vond je een erg verticaal gepositioneerd dashboard waar de tellers de aandacht trokken. Was de eerste generatie nog voorzien van stoffen zetels, dan waren die tegen de derde generatie vervangen door sportieve kuipzetels.

mazda-rx-7-interior

Veiligheid

De Mazda RX-7 was vanwege zijn sportieve karakter uitgerust met schijfremmen. Gordels kreeg hij ook, zelfs achterin, de tweede en derde generatie waren voorzien van ABS. Maar verder moest je van veiligheidssnufjes niet teveel verwachten, dat was in de jaren 80 nog geen probleem op sportauto’s.

FAQ

Was er een zuinige versie van de RX-7?
De RX-7 moest eigenlijk het antwoord van Mazda zijn op de heersende oliecrisis destijds, de zuinigste versie verstookte nog 11 l/100 km, om nog maar te zwijgen van het olieverbruik. Een zuinige Wankel-motor? Daar hadden ze toen nog niet van gehoord.
Hoe betrouwbaar is de Wankel-motor van de RX-7?
Dat hangt ervan af, wie hem met zorg behandelt kan moeiteloos 200.000 kilometer rijden. Wie hem verkeerd start of even van de oprit rijdt en weer stillegt kan bijna direct een revisie gaan doen op de motor, het waren nogal smeringgevoelige beestjes.
Hoeveel personen kunnen meereizen in de Mazda RX-7?
In theorie kunnen er twee mensen meerijden met de eerste generatie Mazda RX-7, de twee volgende generaties boden plaats aan vier personen. De bagageruimte was met 120 tot 200 liter echter amper voorzien op twee inzittenden.

Meer informatie

Meer details