Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
honda-civic-front

Honda Civic

1 / 3
honda-civic-front
honda-civic-side
honda-civic-back

Sterke punten

  • Aansprekende rijeigenschappen
  • Ruime keuze aan hybrideversies
  • Betrouwbare techniek

Zwakke punten

  • Compact segment letterlijk ontgroeid
  • Nieuw beperkt aanbod

Honda Civic : een overzicht

Bekijk hier een compleet overzicht van de Honda Civic, inclusief details van de belangrijkste kenmerken, motorisering, uitrusting en andere nuttige informatie over het model. Lees verder

Nieuw vanaf:
Occasions vanaf:
Financial Lease vanaf:
*Laagste prijs op AutoScout24 in de afgelopen maand

Honda Civic: de Japanner met een groeispurt

De Honda Civic werd in 1972 geïntroduceerd in wat we nu het compacte A-segment zouden noemen. In de loop der tientallen jaren is de populaire auto uitgegroeid tot een middenklasser in het C-segment. De laatste modellen zijn voorzien van hybridetechniek, maar sportiviteit wordt ook niet vergeten. Lees meer

Interesse in een Honda Civic

Honda Civic occasions
Honda Civic nieuwe auto's
Honda Civic dealeraanbiedingen

Alle artikelen

Alternatieve modellen

Goede redenen

  • Aansprekende rijeigenschappen, die bij de sportievere modellen volledig tot uiting komen
  • De laatste generaties bieden volop keuze uit hybridemodellen
  • Net als andere auto’s van het merk scoort de Honda Civic goed in de betrouwbaarheidsstatistieken
  • Veelzijdig aanbod van alle modelgeneraties: van hatchbacks tot sedans en stationwagens

Technische gegevens

Motorisatie

De Honda Civic is vrijwel uitsluitend geleverd met viercilinder benzinemotoren, met een inhoud van 1,2 tot 2,0 liter en zo’n beetje alles daartussen. De enige uitzondering is de tiende generatie (2015-2022), die ook werd geleverd met een 1,0-liter driecilinder benzinemotor. Het motorenaanbod is er dan ook een van uitersten. Aan de ene kant van het spectrum staan de zuinige modellen, al dan niet met hybride-ondersteuning. Aan de andere kant zijn er de krachtige modellen, met de spectaculaire Civic Type R als hoogtepunt. De Honda Civic heeft voorwielaandrijving. Meestal met een handgeschakelde versnellingsbak, maar zeker de latere modellen waren ook leverbaar met conventionele en/of CVT-automaat (traploze transmissie).

Afmetingen

Auto’s zijn in de loop der jaren steeds groter geworden, maar daarnaast is de Honda Civic ook nog eens wat marktsegmenten opgeklommen. Het model begon in 1972 met 3,4 meter lengte en meet inmiddels, maar liefst elf modelgeneraties verder, ruim 4,5 meter in de lengte. De breedte nam toe van 1,5 meter naar 1,80 meter, al is dat beide heel gemiddeld voor een auto uit de betreffende periodes. De hoogte van de Honda Civic heeft altijd wat geschommeld tussen circa 1,30 en 1,50 meter, mede afhankelijk van de carrosserievariant. Natuurlijk nam de ruimte aan boord ook toe. Moest de Honda Civic uit de jaren tachtig van de vorige eeuw (bij de allereerste generaties werd de inhoud van de bagageruimte nog niet geregistreerd) het doen met 188 liter bagage, de recente stationwagenvariant biedt plaats aan 624 liter bagage.

De belangrijkste specificaties op een rij (modellen met een verbrandingsmotor)

Honda Civic
Marktintroductie 1972
Lengte x breedte x hoogte 3,41-4,55 x 1,51-1,80 x 1,33-1,46 m
Wielbasis 2,20 - 2,74 m
Inhoud bagageruimte 188 - 624 l
Ledig gewicht 735 - 1.433 kg
Toelaatbaar totaalgewicht 1.170 - 1.930 kg
Cilinderinhoud 988 - 1.996 cm3
Vermogen 44 kW (60 pk) - 235 kW (320 pk)
Koppel 94 - 400 Nm
Topsnelheid 148 - 272 km/u
Acceleratie van 0 tot 100 km/u 14,0 - 5,8 sec
Tankinhoud 41 - 46 l
Verbruik 4,7 - 8,5 l/100 km
CO₂-uitstoot 108 - 193 g/km

Varianten

De naam Civic is door Honda in de afgelopen decennia gebruikt voor veel verschillende modellen die soms totaal niet op elkaar lijken. De Civic kent dan ook talrijke varianten, alleen al qua carrosserievarianten. Iedere modelgeneratie was leverbaar als vijfdeurs hatchback, maar het overige aanbod verschilde per generatie. Veel daarvan waren ook leverbaar als driedeurs, maar vanaf de negende generatie (2011) is die er niet meer. Veel modelgeneraties kenden een stationwagen- en coupévariant en meestal was de Honda Civic ook leverbaar als vierdeurs sedan. Die had vaak wel een heel ander design dan de hatchback. Vanaf de tiende en elfde generatie is de Honda Civic er alleen nog als sedan en hatchback. In Nederland is de hatchback altijd het populairst gebleken. Ook qua uitvoeringen loopt het aanbod uiteen. Van zuinige modellen (al dan niet met hybride-aandrijving) tot de spectaculaire en uiterst sportieve Honda Civic Type R.

Prijzen

De Honda Civic is in de loop der jaren opgeklommen van een compacte stadsauto tot een volwaardige middenklasser. Daar hoort ook een prijsstijging bij, al was die altijd wel conform voor het gemiddelde van het betreffende marktsegment. De elfde generatie Honda Civic is er in Nederland alleen als zuinige Civic Hybrid of juist als sportieve Civic Type R. De Hybrid heeft een vanafprijs (2023) variërend van zo’n 36.000 tot 42.000 euro, afhankelijk van het uitrustingsniveau. Vanwege de hogere uitstoot en bijbehorende aanschafbelasting heeft de Honda Civic Type R een fors hoger prijskaartje van 79.000 euro.

Als occasion is voor ieder budget wel een Honda Civic te vinden. Als je geen bezwaar hebt tegen een wat oudere auto met een hoge kilometerstand, dan is voor zo’n 1.000 euro al een prima exemplaar te vinden. De voordeligste Civic-modellen zijn de reguliere versies van zo’n 20 à 25 jaar oud. Gezien de betrouwbaarheid van de Honda Civic bieden die exemplaren nog steeds prima en voordelig vervoer.

De eerste modelgeneraties van de Honda Civic hebben inmiddels de status van een klassieker of youngtimer bereikt en nemen daardoor weer wat in prijs toe. Het aanbod is echter beperkt. Vroege Civics konden net als veel andere auto’s uit die tijd goed roesten en ook viel de Civic vaak ten prooi aan tuning. De Civics die er nog zijn, zijn wel betaalbaar. Vanaf zo’n 2.000 euro vind je een goed exemplaar van youngtimerleeftijd. Een mooi exemplaar van de populaire Honda Civic CR-X kost wel wat meer, zo’n 5.000 euro tot 10.000 voor een echt mooie. Voor een goede Honda Civic Type R in originele staat moet je denken aan prijzen vanaf 7.000 euro, afhankelijk van de modelgeneratie. Een vroege Type R is redelijk betaalbaar, voor een recente ben je bijna-nieuwprijzen kwijt.

Design

Buitenkant

De Honda Civic volgde met zijn design steeds de toenmalige automode. De eerste generatie had de speelse rondingen van de jaren zeventig, daarna kwamen de strakke modellen van de jaren tachtig en in de jaren negentig kwamen de afgeronde vormen weer terug. De verschillende carrosserievarianten kregen op een gegeven moment soms een afwijkende vormgeving ten opzichte van elkaar. Vanaf de achtste generatie (2005) sloeg Honda twee wegen in en kreeg met alleen de hatchback een uitgesproken vormgeving. De modelgeneraties daarna lag het design van de carrosserievarianten weer meer op één lijn, maar bleef het design uitgesproken. De elfde generatie heeft weer een wat meer behouden vormgeving.

Binnenkant

Ook vanbinnen zijn de verschillende modelgeneraties Honda Civic representatief voor hun tijd. Het dashboard van de Honda Civic is over het algemeen wel zwart, strak en zakelijk. Bij de achtste en negende generatie vormt met name de hatchback hierop een uitvoering, met een futuristisch dashboard.

Honda-Civic-2023-Cockpit Honda-Civic-2023-Seats

Veiligheid

Vanaf de zesde generatie (1996) wordt de Honda Civic getest door het onafhankelijke veiligheidsinstituut Euro NCAP. Die zesde generatie scoorde drie van de vijf sterren, alle modellen daarna vier of vijf sterren. Aangezien de eisen voor deze beoordeling steeds worden aangescherpt, neemt de veiligheid in absolute zin natuurlijk met iedere modelgeneratie verder toe.

Alternatieven

De laatste modelgeneraties van de Honda Civic zijn gepositioneerd in het populaire C-segment, de middenklasse. Dat is een segment met veel concurrentie. De Hyundai i30, Kia Ceed, Mazda 3 en Toyota Corolla zijn zomaar wat voorbeelden van andere populaire modellen in dit segment, die ook uit Azië komen en net als de Civic een goede reputatie hebben op het gebied van betrouwbaarheid.

FAQ

Is de Honda Civic betrouwbaar?
Ja, samen met andere modellen van het merk scoort de Honda Civic doorgaans goed bij betrouwbaarheidstests. Het vrij grote aanbod van oudere exemplaren met hoge kilometerstanden duiden ook op een goede betrouwbaarheid.
Hoe duur is de Honda Civic?
De nieuwprijzen (2023) variëren van ongeveer 36.000 tot 79.000 euro. Dat is afhankelijk van het uitrustingsniveau, waarbij het hoogste bedrag is uitschieter is voor de sportieve Honda Civic Type R. Als occasion is vanaf zo’n 1.000 euro al een prima exemplaar van de Honda Civic te vinden.
Hoe zuinig is de Honda Civic?
Afhankelijk van de modelgeneratie en uitvoering heeft de Honda Civic een gemiddeld verbruik van 4,7 tot 8,5 l/100 km. De hybrideversies en de modellen met de 1,0-liter benzinemotor zijn daarbij het meest zuinig.

Beoordelingen voor Honda Civic

135 Beoordelingen

4,6

Meer informatie

Modellen

Meer details