Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
audi-a2-front

Audi A2

1 / 3
audi-a2-front
audi-a2-side
audi-a2-back

Sterke punten

  • Zeer laag brandstofverbruik
  • Zeer vooruitstrevend in zijn tijd
  • Wellicht klassieker van de toekomst

Zwakke punten

  • (Destijds) relatief duur
  • Prijzig in onderhoud i.v.m. onderdelen
  • Schadeherstel carrosserie is kostbaar

Audi A2 : een overzicht

Bekijk hier een compleet overzicht van de Audi A2, inclusief details van de belangrijkste kenmerken, motorisering, uitrusting en andere nuttige informatie over het model. Lees verder

Occasions vanaf:
Financial Lease vanaf:
*Laagste prijs op AutoScout24 in de afgelopen maand

Audi A2: vooruitstrevend zuinigheidswonder

De Audi A2 werd in 1999 geïntroduceerd als zeer zuinige gezinsauto. Dankzij een goede stroomlijn, een lichtgewicht aluminium carrosserie en efficiënte motoren zette de Audi A2 verbruikscijfers neer die nog altijd indrukwekkend laag zijn. Lees meer.

Interesse in een Audi A2

Audi A2 occasions
Audi A2 dealeraanbiedingen

Alle artikelen

Goede redenen

  • Zeer laag brandstofverbruik, zelfs naar hedendaagse maatstaven
  • Zeer vooruitstrevend in zijn tijd en zelfs tegenwoordig nog modern te noemen
  • Dankzij laag gewicht ook voordelig in wegenbelasting
  • Belangrijk model in de historie van Audi en de auto algemeen en daardoor wellicht een klassieker van de toekomst

Technische gegevens

Motorisatie

De Audi A2 was leverbaar met viercilinder benzinemotoren en driecilinder dieselmotoren. De benzinemotoren hebben een inhoud van 1,4- of 1,6-liter en de dieselmotoren een inhoud van 1,2- of 1,4-liter. Samen met een lichtgewicht bouw van de Audi A2 hebben deze motoren een zeer laag verbruik, dat nog altijd indrukwekkend is voor een niet-hybride. De zuinigste variant verbruikt slechts 3,2 l/100 km. In principe heeft de Audi A2 een handgeschakelde transmissie met vijf versnellingen, maar een zogenaamde geautomatiseerde handbak was ook leverbaar. Dat is een handgeschakelde transmissie waarbij je de koppeling niet hoeft te bedienen.

Afmetingen

De Audi A2 heeft compacte buitenmaten, met een lengte van 3,8 meter en een hoogte van 1,5 meter. Vooral de breedte van de auto valt op, want die meet slechts 1,7 meter. Ondanks de compacte buitenmaten biedt de Audi A2 voldoende plaats aan vier volwassenen en bagage. De officiële bagageruimte-inhoud is een nette 390 liter.

De belangrijkste specificaties op een rij

Audi A2
Marktintroductie 1999
Lengte x breedte x hoogte 3,8 x 1,7 x 1,5 m
Wielbasis 2,4 m
Inhoud bagageruimte 390 l
Ledig gewicht 830-995 kg
Toelaatbaar totaalgewicht 1.225-1.535 kg
Cilinderinhoud 1.191-1.598 cm3
Vermogen 55 kW (75 pk)-81 kW (110 pk)
Koppel 126-195 Nm
Topsnelheid 168-202 km/u
Acceleratie van 0 tot 100 km/u 14,8-9,8 sec
Tankinhoud 34-42 l
Verbruik 3,2-5,9 l/100 km
CO₂-uitstoot 86-142 g/km

Varianten

De Audi A2 kent geen speciale uitvoeringen die voor het publiek te koop waren. Wel waren er speciale one-offs, zoals een pick-up-versie. Noemenswaardig is de reguliere variant Audi A2 3L. De 3L was extra gestroomlijnd en had bij zijn introductie zelfs de laagste luchtweerstand van alle productieauto’s ooit. Samen met een kleine efficiënte dieselmotor was een gemiddeld brandstofverbruik van slechts zo’n 3,0 l/100 km mogelijk, vandaar de typenaam 3L.

Prijzen

Afhankelijk van de specifieke uitvoering had de Audi A2 een oorspronkelijke nieuwprijs van 20.000 tot 27.000 euro. Daarmee was hij iets duurder dan de gemiddelde directe concurrent, maar daar zette hij zijn innovatieve bouw en zuinigheid tegenover. Hoewel de Audi A2 inmiddels op leeftijd is, valt toch op dat een Audi A2 occasion tegenwoordig bijzonder voordelig is. Vanaf een kleine 1.500 euro zijn al exemplaren te vinden. Weliswaar met een hoge kilometerstand, maar in goede staat. Bovendien lopen de prijzen op tot zo’n 7.500 euro voor echt mooie exemplaren, nog steeds niet veel als je kijkt wat je ervoor terugkrijgt.

Design

Buitenkant

De Audi A2 is een opvallend vormgegeven vijfdeurs auto. De carrosserie houdt het midden tussen een hoge hatchback een kleine MPV en wordt vooral gekenmerkt door een opvallende gebogen en sterk aflopende daklijn. Deze carrosserievorm is vrijwel volledig gevormd door de windtunnel en de auto heeft dan ook een indrukwekkend lage luchtweerstand. Ook is de auto opvallend smal, wat ook weer bijdraagt aan een lage luchtweerstand. Een laatste opmerkelijk detail is de vrijwel dichte ‘grille’. Dat is erg ongebruikelijk bij een niet-elektrische auto, zeker toen de Audi A2 werd geïntroduceerd.

Binnenkant

Ondanks de compacte buitenmaten biedt de Audi A2 de binnenruimte van een gezinsauto. De bagageruimte is zelfs groter dan die van de hoger gepositioneerde Audi A3, een conventionele hatchback. Daarnaast zit het interieur vol met slimme opbergmogelijkheden, zoals een opbergbak in de voetenruimte van de passagiers achterin. Voor de rest ziet het interieur van de Audi A2 er juist heel conventioneel uit, volledig in lijn met andere Audi-modellen uit die tijd.

Veiligheid

In 2002 werd de Audi A2 getest door de veiligheidsorganisatie Euro NCAP. Ondanks dat de auto toen al een paar jaar oud was, behaalde hij de nette score van vier van de vijf sterren. Juist bij de doorgaans lastige zijdelingse impact zette de Audi A2 erg goede resultaten neer. Optioneel was een zij-airbag, geen vanzelfsprekendheid in de tijd.

Alternatieven

De Audi A2 is een bijzondere en innovatieve auto die, zeker toen hij nieuw was, in een niche viel. Zijn belangrijkste concurrenten waren andere compacte premium hatchbacks en kleine auto's met een focus op efficiëntie. De Audi A2 onderscheidde zich van de concurrentie door zijn aluminium carrosserie, die licht van gewicht en daarmee zeer brandstofefficiënt was. De Audi A2 stond ook bekend om zijn ruime interieur en vooruitstrevende ontwerp, hoewel het hogere prijskaartje ten opzichte van directe concurrenten een belemmering vormde voor sommige kopers.

Een enigszins vergelijkbaar model is de eerste generatie Mercedes-Benz A-Klasse. Ook de eerste A-Klasse was een soort kruising tussen een hoge hatchback en een kleine MPV. Een andere overeenkomst is dat de A-Klasse eveneens een vernieuwend ontwerp had en zich duidelijk onderscheidde van de andere modellen van het merk. Hoewel de Mercedes-Benz A-Klasse ook werd geleverd met zuinige motoren, kon hij niet tippen aan het lage brandstofverbruik van de Audi A2.

Een andere pionier op gebied van zuinig rijden is de Toyota Prius, waarvan de eerste generatie ongeveer gelijktijdig met de Audi A2 in Europa werd geïntroduceerd. Pas later kreeg de Toyota Prius zijn kenmerkende aerodynamische carrosserievorm, maar de Prius debuteerde wel direct met hybridetechniek. Daarmee was de Toyota Prius een van de eerste auto’s voor de massa met een geëlektrificeerde aandrijflijn en een nog altijd indrukwekkend laag brandstofverbruik.

Maken we een sprong in de tijd, dan kan de BMW i3 (2013-2022) worden gezien als een directe concurrent voor de Audi A2. Net als de Audi A2 heeft de BMW i3 smalle wielen en een hoge, maar lichtgewicht carrosserie. De carrosserie is deel van koolstofvezel en gecombineerd met een aluminium chassis. Bovendien heeft de BMW i3 een geëlektrificeerde of zelfs een volledig elektrische aandrijflijn.

FAQ

Wat kost een Audi A2?
De oorspronkelijke vanafprijs van de Audi A2 lag tussen de 20.000 tot 27.000 euro, afhankelijk van de uitvoering. Een Audi A2 occasion is tegenwoordig te vinden voor zo’n 1.500 tot 7.500 euro.
Waarom is er geen Audi A2 meer?
De Audi A2 was in zijn tijd een erg vooruitstrevende auto, die qua concept eigenlijk nog altijd niet verouderd is. Misschien was de Audi A2 zijn tijd wel te ver vooruit, want de verkopen vielen tegen. De Audi A2 bleef in totaal zes jaar in productie, maar kreeg daarna geen opvolger. In 2011 presenteerde Audi de A2 Concept, een voorbode voor een moderne, volledig elektrische versie van de Audi A2. Van productie is het echter nooit gekomen.
Hoe zuinig is een Audi A2?
Afhankelijk van de specifieke motorvariant heeft de Audi A2 een officieel gemiddeld brandstofverbruik van 3,2-5,9 l/100 km. Zeker die laagste waarde is nog altijd indrukwekkend te noemen voor een auto zonder geëlektrificeerde aandrijving.

Beoordelingen voor Audi A2

48 Beoordelingen

4,8

Meer informatie

Meer details

Meer links